Palestijnen willen Israël uit Olympische comités en bonden laten zetten [Khaled Abu Toameh]

Peking, 8 augustus 2008. Op de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Peking draagt Michael Kolganov, Israël 's olympisch kampioen kano/kayak varen, de vlag van zijn land voor het Israëlische team. Israël won tijdens deze Games zeven medailles: 1 gouden, 1 zilveren en 5 bronzen. In Londen zal tijdens de opening op 27 juli a.s. de vlag worden gedragen door Lee Korzits, kampioene in windsurfen. België behaalde in Peking twee medailles: 1 gouden en 1 zilveren en Nederland haalde er 16 binnen: 7 gouden, 5 zilveren en 4 bronzen.

PA sports chair: Oust Israel from Olympic c’tees

door Khaled Abu Toameh

Israël zou van Olympische comités en bonden moeten worden uitgesloten, zegt Jibril Rajoub, de voorzitter van de Palestijnse Voetbal Associatie, “tot dat Israël de internationale akkoorden implementeert”. De Olympische regel “nooit politiek te mengen met de Spelen” komt hier andermaal onder druk.

Palestijns team in Peking

Rajoub zei dat hij persoonlijk bereid was om de anti-Israël campagne te leiden, maar enkel op voorwaarde dat hij hiervoor de steun krijgt van de Arabische landen. Hij keerde zich ook sterk tegen om het even welke vorm van normalisatie met Israël, in het bijzonder op het gebied van sporten. “De term ‘normalisatie’ bestaat niet in het Palestijnse woordenboek van de sport”, benadrukte Rajoub tijdens een seminarie in Ramallah.

Hij voegde eraan toe dat de sporten in de Palestijnse gebieden “één van de methodes van verzet” tegen Israël zijn. Rajoub nodigde ook Arabische vertegenwoordigers van de media en atleten uit om de Palestijnse gebieden te bezoeken, stellend dat dit geen vorm van normalisatie met Israël was. “De jeugdsector in Palestina is de brandstof voor het bevrijdingsproject,” zei Rajoub. Hij benadrukte ook de rol van de jeugd in het handhaven van een “permanente staat van confrontatie” met Israël.

Rajoub, die 17 jaar in een Israëlische gevangenis doorbracht, stichtte en leidde de zeer gevreesde Preventieve Veiligheidsdienst op de West Bank onmiddellijk nadat de Palestijnse Autoriteit in 1994 werd opgericht. Terwijl hij daar in functie was, stond Rajoub bekend voor zijn nauwe en warme banden met vertegenwoordigers van de Israëlische veiligheidsdiensten, iets wat hem vele vijanden onder Palestijnen opleverde, vooral dan bij Hamas.

Rajoub werd ook beschouwd als een “gematigde” leider en een kampioen in het onderhouden van contacten met Israëliërs, in het bijzonder met vertegenwoordigers van Israëlische linkse partijen en groepen. Op een bepaald ogenblik werd hij ook genoemd als de potentiële opvolger van Yasser Arafat.


Meer over de Olympische Spelen op Brabosh.com:

Een gedachte over “Palestijnen willen Israël uit Olympische comités en bonden laten zetten [Khaled Abu Toameh]

  1. Dit is te vergelijken met de Basken die Spanje eruit willen hebben!

    Klein Duimpje wil weer even laten horen dat hij ook nog ‘belangrijk is, omdat de wereld nu even met andere (belangrijkere) dingen bezig is dan het eeuwige gezeur over ”Palestina”.

    Like

Reacties zijn gesloten.