Turkse journalist: Israëlische gevangenis is 5-sterren hotel vergeleken met Syrische gevangenis

Gevangenen in de beruchte Syrische Tadmor gevangenis (Palmira). Dit plaatje dateert van 6 augustus 2011. Deze middeleeuws aandoende gevangenis in de Syrische woestijn werd in 2001 gesloten maar ten gevolge van de volksopstand die op 26 januari 2011 begon, opnieuw geopend op 15 juni 2011. 350 politieke gevangenen werden er meteen opgesloten. De gevangenis van Tadmor staat op de 3de plaats gerangschikt van ’s werelds toptien van de verschrikkelijkste gevangenissen. En nee, op die lijst komt geen enkele Israëlische gevangenis voor…

Meer dan 10.000 Syrische burgers werden het voorbije jaar afgeslacht door regeringsgetrouwe troepen van president Bashar Al Assad. “Waar zijn al die mensenrechtenbewegingen, massale protesten van vredesactivisten, boycotacties van vet gesubsidieerde NGO’s  gebleven”, vraagt u? Eh, sorry hoor maar die hebben het allemaal veel te druk met Israëlbashen…

‘Israeli prison 5-star hotel compared to Syria jail’

naar een artikel van Roi Kais [Ynet]

Een Turkse journalist vergeleek zijn ervaringen in Israëlische en Syrische gevangenissen nadat hij onlangs vrijkwam uit een Syrische gevangenis waarin hij ruim twee maanden zat opgesloten. Adem Özköse keerde maandag jongstleden terug naar Turkije en deed zijn verhaal.

Adem Özköse met Hamas

Adem Özköse is geen onbekende voor de terroristen in Gaza en in andere landen zoals met de Taliban in Afghanistan. Hij heeft nauwe banden met de Turkse IHH die het Free Gaza Flotilla kaapte in mei 2010. Özköse zat aan boord van de ms Mavi Marmara dat geënterd werd door het IDF. Hij is verantwoordelijk voor de talloze  misleidende foto’s die gretig aftrek vonden bij westerse nieuwsagentschappen.

Aldus werd hij samen met andere activisten na afloop van het flotilla debacle in juni 2010 voor korte tijd geïnterneerd in een Israëlische gevangenis. Aan de hand van die ervaringen en zijn twee maanden opsluiting in Syrië, was hij goed geplaatst om erover te verhalen.

Vergeleken met Syrië, zijn de Israëlische gevangenissen vijfsterrenhotels,” zei hij. “In de gevangenis van Syrië moest ik op de grond slapen en nu en dan hoorde ik mensen gillen van de pijn of over hun eigen tragische situatie“, vertelde hij.

De Turkse journalist zei dat hij als verdachte van spionage geblinddoekt werd ondervraagd. “Tijdens die ondervragingen vervloekten ze de hele tijd door de Turkse leiders, noemde hen collaborateurs met de VS en beschuldigde hen van verraad jegens Syrië”, zei hij.

Adem Özköse in Gaza

Volgens de Arabische media werd Özköse samen met mede-journalist Hamid Coskun begin maart 2012 ontvoerd nadat zij het grondgebied van Syrië waren binnen getrokken om er de Syrische opstand te verslaan. Zij werden vastgehouden door regeringsgetrouwen van Assad die hen willekeurig oppakten. Later werden de twee per helikopter overgebracht naar een gevangenis in Damascus.

Een dag voordat zij werden vrijgelaten kregen Özköse en Coskun bezoek van een hoge Iraanse ambtenaar. Volgens Özköse, werden overgedragen aan de Iraniërs op de luchthaven en overgevlogen naar Teheran en uiteindelijk naar Turkije terug gevlogen met een privé straalvliegtuig. Blijkbaar hebben de goede relaties van Özköse met Hamas en met de Islamitische Jihad, die zoals algemeen bekend is beiden gesponsord worden door Iran, zijn vrijlating bespoedigd.

Een belangrijke ambtenaar op de Iraanse ambassade in Ankara bevestigde dat Iran de rol van bemiddelaar in deze kwestie had gespeeld. Intussen meldde de Syrische oppositie over de vrijlating van van twee Iraniërs. Echter de Iraanse ambtenaar benadrukte dat de twee gevallen niets met elkaar te maken hadden.

Adem Özköse op bezoek bij de Taliban in Afghanistan. Hij schreef er later een artikel over: “De Taliban heeft de harten veroverd van het Afghaanse volk“.


Met dank aan Tiki S. voor de hint.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.