Open brief aan Antwerpse gemeenschap na verbranding Israëlische vlag [Zevi Grunfeld]

Brandstapels in 1933 tijdens het Derde Rijk: eerst verbranden we de boeken, vlaggen en synagogen, daarna de mensen

Blijkbaar zijn nogal wat Antwerpse Joden terecht ontzet door de vlagverbranding van ultra-orthodoxe Joden van de Satmarsekte. Inderdaad, je zal het maar meemaken dat een gedreven pro-Israëlactivist zoals Brabosh, dergelijke Joden als buren heeft. Heden kreeg ik een brief toegezonden van ene Joodse meneer, Zevi Grunfeld, uiteraard een pseudoniem, maar naam en adres wel bekend bij Brabosh.com. Ik geef hem graag een forum om zijn verontwaardiging te uiten.

Geachte bestuursleden van de Machsike Hadas,

Hoogst waarschijnlijk bent U op de hoogte van het uiterst schandalige incident dat zich heeft plaatsgevonden op Lag Baomer in de Satmar school aan de Van Leriusstraat.

Hiermede mijn uitdrukkelijke verzoek om in jullie hoedanigheid al het nodige te doen, opdat ernstige maatregelen zouden getroffen worden tegenover een bepaalde individu uit de Joodse gemeenschap van Antwerpen waarvan zijn gedrag overeenstemt met dat van de ergste collaborateurs en Kapo’s uit de Jaren ‘40.

Je mag natuurlijk een mening hebben en zelfs tegen de Israëlische staat zijn, maar in de Joodse godsdienst is er geen plaats voor haat. De Joodse godsdienst leert ons dat wij steeds moeten streven naar naastenliefde en verzoening, niet naar dit soort hatelijkheden.

Het verbranden van de Israëlische vlag is de dag van vandaag een uiterst populaire “minhag” bij bepaalde niet-joden die zo hun anti-Joodse gevoelens op een politiek correcter… manier in het openbaar willen uiten.

Maar deze Jodenhaters maken echter totaal geen onderscheid tussen religieuze en niet-religieuze, zionistische- en minder zionistische Joden bij het plannen van hun terreur acties. Ter herinnering o.a. de aanslag op joodse kinderen van de Aguda in de Lamorinièrestraat die helemaal niet zionistisch georiënteerd zijn of het incident vorige week op de luchthaven van Charleroi op een bus met meisjes van de Jesode Hatora.

Het verbranden van de vlag van de staat Israël door een magid shiur van een Yeshiva Ketana voor zijn leerlingen is een uiterst onnozel en verwerpelijk gedrag en kan om begrijpbare redenen niet ongestraft blijven.

Op Lag Baomer wordt het heengaan van 24.000 talmidei chachamim van Rabbi Akiva herdacht die zijn omgekomen als straf voor Sinat Chinam. Wat een fameuze “pedagogische” les dus om aan al deze kinderen juist op die dag “gratuite” haat aan te leren. Wat zou een volgende stap kunnen zijn voor deze magid shiur… de naïviteit van onschuldige joodse kinderen met payes misbruiken om hen aan te zetten tot juichen en dansen wanneer er joodse slachtoffers vallen in Israël als gevolg van een aanslag of oorlog ???

Het spreekt voor zich dat zo’n verwerpelijk incident zoveel mogelijk binnenskamers moet worden gehouden opdat antisemieten hiermee geen verkeerde boodschap zouden krijgen voor rechtvaardiging van hun acties.

Maar de verantwoordelijken van de Orthodoxe Machsike Hadas gemeente van Antwerpen zouden wel een duidelijk signaal moeten durven geven op de voorpagina in komende Shabat BeShabato en Lema’an Teida waarbij ze het Satmar-incident met de strengst mogelijke bewoordingen afkeuren. Dit naar analogie met het kapittel in de shemona esrei “Velamalchinim al tiheye tikva”.

Het vredig en rustig samenleven tussen religieuze en niet-religieuze Joden is een eigenschap dat de Antwerpse Joodse gemeenschap sinds vele generaties siert.

Dit evenwicht moet in het algemeen belang gevrijwaard worden !!!

Met vriendelijke groeten,

Zevi Grunfeld

Antwerpen

Een gedachte over “Open brief aan Antwerpse gemeenschap na verbranding Israëlische vlag [Zevi Grunfeld]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.