De kracht van de waarheid, daar kunnen radicale Israëlbashers niet tegen op [Alan M. Dershowitz]

Zélf het verschil maken: “Vertel aan iedereen de waarheid over de Joden
en over Israël, ook al beeft je stem een beetje…”

Radicals can be defeated

Alan Dershowitz toont ons hoe je het best omgaat met anti-Israël extremisten

door Alan M. Dershowitz [Ynet]

Het deed me genoegen om het artikel te lezen van Kasim Hafeez [Moslim, Zionist en trots], een voormalige antisemiet die Zionist is geworden. Ik was bijzonder verheugd om te vernemen dat mijn boek, The Case for Israel (‘Een pleidooi voor Israël’), een rol speelde in zijn bekering van irrationele haat tot openlijke steun [voor Israël] gebaseerd op zijn eigen observaties van de werkelijkheid van Israël.

Het artikel van Hafeez verscheen net op een tijdstip waarop ik sceptisch werd om mijn eigen capaciteit en die van anderen die van de burgerlijke vrijheden voor Israël een strijdpunt hebben gemaakt om de publieke opinie te beïnvloeden.

case_for_israelDe haat voor Israël in grote delen van Europa en op vele universitaire campussen is zo irrationeel geworden dat geen enkel bewijsmateriaal, ongeacht hoe onbetwistbaar en krachtig het ook mag zijn, doorheen de muur van afwijzing mag breken die door jaren van constante leugens en bedrog vaste vorm heeft gekregen.

Deze leugens hebben een aureool van onverdiende geloofwaardigheid gekregen, in het bijzonder wanneer die pose wordt aangenomen door mensen die zich als Joods of Israëlisch identificeren (of zelfs voormalig Joods of voormalig Israëlisch.)

Maar telkens wanneer ik ontmoedigd word, herinner ik mezelf aan een incident dat verscheidene jaren geleden plaatsvond aan de Irvine Universiteit van Californië, die een broedplaats is van anti-Israëlische haattoespraken. Dit is tegelijk dezelfde campus waar radicale Islamitische studenten trachtten om de gematigde ambassadeur van Israël, Professor Michael Oren de mond te snoeren.

Gebruik extremisme tegen radicalen
Ongeveer jaar vóór dat incident, sprak ik voor een volle zaal studenten met inbegrip van een aantal van dezelfde radicalen die probeerden om de mond van Oren te snoeren. Ongeveer een honderdtal studenten, die pro-Israël shirts en keppeltjes droegen, zaten aan mijn linkerzijde. Honderden andere studenten zaten in het midden, zowel spreekvaardig als ideologisch. Ik weet dat omdat ik voor ik mijn toespraak begon had verzocht een show van handengebruik.

Eerst vroeg ik om de studenten hun handen op te steken als zij over het algemeen Israël steunen. Alle studenten aan mijn linkerzijde en verscheidene in het midden hieven hun handen op. Ik vroeg toen hoeveel studenten de Palestijnse kant steunden. Alle studenten aan mijn rechterzijde en verscheidene in het midden hieven hun handen op. Ik stelde toen de volgende vraag aan de groep pro-Israël: “Hoeveel van u zouden een Palestijnse staat steunen die in vrede en zonder terrorisme naast Israël zou leven?” Elke pro-Israël hand ging onmiddellijk de hoogte in. Ik vroeg toen hoeveel aan de pro-Palestijnse zijde of zij bereid zouden zijn om een Joodse staat te accepteren binnen de grenzen van 1967, zonder nederzettingen op gebieden die worden opgeëist door de Palestijnen. Er waren was wat gemompel en korte gesprekken onder de mensen aan mijn rechterzijde, maar er werd niet één enkele hand opgestoken.

Het debat waar het in hoofdzaak over ging, vermits iedereen in het midden erkende dat dit geen conflict is tussen pro-Israëlische en pro-Palestijnse groepen, maar eerder een conflict is tussen enerzijds zij die een tweestatenoplossing goedkeuren en anderzijds zij die eender welke Joodse staat om het even waar in het Midden-Oosten verwerpen. De pro-Israëlische mening haalde uiteindelijk de bovenhand, omdat ik de radicale opinies van de anti-Israëlgroep kon gebruiken om de smerige waarheid te onthullen die leeft onder de vijanden van Israël, tegenover de grote groep in het midden van studenten met een open geest.

Ik gebruik dit thans heuristiek herhaaldelijk op universiteitscampussen en met aanzienlijk succes. De les is, geloof ik, dat je niet moet trachten om irrationele anti-Israël extremisten te overtuigen, maar eerder hun extremisme – dat vaak anti-Amerikaans en anti-westers extremisme omvat – tegen hen te gebruiken ten gunste van een redelijke en centristische pro-Israël positie.

De kracht van de waarheid
De werkelijkheid is dat er nog vele onbevangen mensen zijn met een open geest, zelfs in Europa en op universitaire campussen. Hun stemmen worden vaak verdronken door de meer luidruchtige anti-Israël extremisten. Ik zag dit vorig jaar toen ik door een Christelijke Zionistische groep in Noorwegen was uitgenodigd. De groep bood mij om te spreken aan de wetsfaculteiten van de drie belangrijkste universiteiten van Noorwegen. Alle drie de universiteiten weigerden om me uit te nodigen om te spreken, alhoewel mijn verschijning hen niets zou kosten. Eén van hen zei dat ik zou worden uitgenodigd, maar enkel op voorwaarde dat ik mijn mond zou houden over Israël.

Toen de studenten aan de universiteiten hoorden over de weigering van de faculteiten om me uit te nodigen, vroegen de studenten zelf aan mij om te verschijnen. Ik sprak voor volgepakte zalen in alle drie de universiteiten en daarna werd me verteld dat ik de opinies van vele studenten had veranderd die voordien nog nooit gehoord hadden van een centristisch of liberaal pleidooi vóór Israël.

Ik zal nooit opgeven ondanks, of wellicht precies omwille van, de toenemende vocale haat die tegen Israël wordt gevoerd. Het is noodzakelijk om beroep te blijven doen op de open geesten van rationele mensen die van alle kanten willen geïnformeerd worden over dit complexe en genuanceerde onderwerp. Tenslotte heb ik er vertrouwen in dat uiteindelijk de kracht van de waarheid zal zegevieren over de leugens van de extremistische Israëlbashers. Als wij blijven geloven in de marktplaats van ideeën, moeten wij onze inspanningen blijven volhouden. De bekering van Kasim Hafeez van een irrationele antisemiet in een doordachte Zionist zou ons moeten aanmoedigen om de waarheid te blijven vertellen.


Met dank aan Tiki S. voor de hint.

2 gedachtes over “De kracht van de waarheid, daar kunnen radicale Israëlbashers niet tegen op [Alan M. Dershowitz]

  1. Duidelijker kan je het niet maken, mooier ook niet! Het einde van een debat, laat staan een ‘vreedzame oplossing. Professor Dershowitz trekt het masker af van de “vredes activisten voor het lot van de arme Palestijnen” door middel van deze treurige voorstelling.

    Ze willen helemaal géén vreedzame oplossing en het lot van de “Palestijnen” zal ze worst zijn. Het énige wat ze willen is Israel/Joden vernietigen en “””in plaats daarvan””” nóg een Arabische staat gronden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.