De hypocrisie van de wereld: waarom de ene Veiligheidsmuur niet de andere is [Giulio Meotti]

Een Veiligheidsmuur waarvan niemand wil weten dat hij bestaat: de muur die door Egypte werd opgetrokken aan zijn grens met de Gazastrook. Op het plaatje links Egypte en rechts de Gazaanse stad Rafah. De muur waarmee Egypte al vijf jaar zijn blokkade van de Gazastrook handhaaft, is zo lek als een zeef. Honderden smokkeltunnels lopen onder deze grens door. Met medeweten van Hamas en van de Egyptisch autoriteiten die allemaal hun aandeel opeisen in de smokkelhandel. Een Palestijn die zijn Egyptische smokkelpartner of een of andere corrupte politie- of douaneambtenaar van Hamas niet op tijd betaalt verliest zijn toelating om de tunnel uit te baten. In tegenstelling tot de Israëlische Veiligheidsmuur werd deze muur nooit veroordeeld door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties noch door enige andere internationale instantie, NGO of mensenrechtenbeweging.

World’s checkpoint hypocrisy

Terwijl overal in de wereld muren en omheiningen bestaan, wordt enkel de levensreddende Veiligheidsmuur van Israël streng veroordeeld

door Giulio Meotti [Ynet]

Vandaag bestaan er zowat 50 barrières en omheiningen in de wereld. Bill Clinton die, toen hij aan de macht kwam, beloofde om “een brug te bouwen naar de 21ste eeuw”, schonk de Verenigde Staten een muur met Mexico, Spanje bouwde omheiningen om Marokkanen buiten te houden; India ommuurt van Kashmir en Bangladesh; Zuid- en van Noord- Korea deelt de zwaarst versterkte grens in de wereld.

Israëlische Veiligheidsmuur om terroristen buiten te houden

Elders, heeft Saudi-Arabië een episch muurproject; The Glitz [het klatergoud], rijke Arabische sjeikdommen die de grens afsluiten met het ‘smerige slechte’ Oman; Rusland overweegt een muur te bouwen met het opstandige Tsjetsjenië; de Westelijke Sahara heeft “De Muur van de Schande”; Cyprus wordt volledig verdeeld door muren; Belfast is een afgeschermde stad van baksteen, ijzer en staalbarrières en zelfs het ultraliberale Nederland bouwde een omheining rondom de Hoek van Holland.

Maar enkel de barrières van Israël worden door het Internationaal Gerechtshof veroordeeld, slechts de omheiningen van Israël worden zonder onderbreking door CNN besproken en halen om de regelmaat de voorpagina ’s van de New York Times; enkel de controleposten van Israël worden Mekka ’s voor ‘vrede’ activisten en worden door de Westerse opinie veroordeeld “als een instrument om het ‘inheemse’ volk voortdurend te bestoken en de mensen te onderwerpen van wie de enige misdaad is dat ze willen vrij zijn of ‘bevrijd’ willen worden“.

Terwijl buitenlandse omheiningen vee en vluchtelingen van naburige landen willen weghouden, hebben enkel de omheiningen en controleposten van Israël een echte humanitaire reden: om het recht op leven van de burgerbevolking te beveiligen. Slechts in het in prikkeldraad gewikkelde Israël, worden patrouillewegen, volgwegen in zand, videocamera’s en elektronische sensoren, aangewend om te verhinderen dat een restaurant, een winkelcomplex of een hotel veranderen in tapijten van dode mensenlichamen.

Paradoxaal, zijn de barrières als sinds 1179 een anathema voor de Joden geweest, toen de Raad van het Vaticaan tijdens de Middeleeuwen overal in Europa Joodse getto’s vestigde. Toch zal de Joodse staat Israël relatief snel na zijn stichting zich omringen met staal en beton. Israël richt een andere omheining op om zijn burgerbevolking te beschermen tegen het geschut van terroristen. Na Judea en Samaria, is de Golanhoogten, Gaza en de Egyptische grens, is het de beurt van Metulla, een stad in het noorden van Israël wordt bestookt met raketten van Hezbollah en waar de moordenaars van Yasser Arafat toeristen en studenten vermoorden.

Nee, niet in Israël, maar in Texas, Verenigde Staten. De beruchte Tijuana Muur tussen de V.S. en Mexico die moet beletten dat de verpauperde volkeren ten zuiden van de VS illegaal het land zouden binnenkomen. Deze Amerikaanse Veiligheidsmuur is zo lek als een zeef. Voor veel geld worden mensen door meedogenloze smokkelaars naar de andere kant van de grens geloodst. Jaarlijks sterven honderden Mexicanen tijdens die vluchtpogingen. In tegenstelling tot de Israëlische Veiligheidsmuur werd deze muur nooit veroordeeld door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties noch door enige andere internationale instantie, NGO of mensenrechtenbeweging.

Levensreddend instrument tegen de terreur
De regering van premier Benjamin Netanjahoe liet recent in de gebieden een aantal wegversperringen verwijderen om het Palestijnse dagelijkse leven te verlichten. Dat was een moeilijke beslissing gezien in het verleden talloze Israëliërs werden gedood nadat controleposten werden verwijderd. Sinds 2008, verwijderde Israël zowat 30 controleposten over alle de gebieden, met uitzondering van 11 resterende die voor het merendeel langsheen de Groene Lijn lopen.

Geen enkel van de andere omheinde landen heeft last van infiltranten die vervuld zijn van het ‘heilige’ doel om mensen te vermoorden dan Israël. Tijuana, het symbool van de muur die de Verenigde Staten van Mexico scheidt (afbeelding hierboven), is geen Qalqilya, een Palestijnse stad op 15 kilometer van Tel Aviv, omringd door een omheining en controleposten. Het is Qalqilya, niet Tijuana, dat het “Hotel van het Paradijs” wordt genoemd, omdat de stad wordt gebruikt als springplank voor zelfmoordterroristen naar Israël. Het is vanuit Qalqilya, en niet vanuit Tijuana, dat de terroristen de torens van Azrieli van Tel Aviv kunnen bombarderen, die kunnen worden gezien vanaf de heuvels van de stad.

De controleposten, de meest voorkomende barrières in Israël, vormen het meest essentiële en vernietigende instrument van het contra-terrorisme. In tegenstelling tot het voormalige Checkpoint Charlie in Berlijn, een monument dat vandaag symbool staat voor onderdrukking, staan de controleposten van Israël symbool voor het leven en het recht van de Joden om te leven in hun eigen staat in het Midden-Oosten. Volgens het IDF, vonden ruim 30 procent van de contra-terrorisme arrestaties plaats aan de wegversperringen.

Israël verbeterde de levenskwaliteit aan de controleposten met badkamers en schaduwrijke zones. Maar Palestijnse terroristen maken daar handig misbruik van. Zo vermoordde op 14 januari 2004 een Palestijnse vrouw vier Israëliërs aan de Erez controlepost in Gaza door te beweren dat ze gehandicapt was. Omwille van haar conditie hadden de militairen hun veiligheidscontrole uitgevoerd zonder eerst een metaaldetector te gebruiken. Vervolgens liet zij met een druk op de knop haar bommengordel exploderen.

Het is waar dat iedereen die door een controlepost gaat als vijand wordt behandeld. Het is ook waar dat de controleposten een belediging zijn voor het Palestijnse dagelijkse leven. Maar zonder al die controleposten, de omheiningen, de wegversperringen en de barrières zou Israël nooit bestaan kunnen hebben. De gordels met explosieven en de bommen worden regelmatig ontdekt aan de controleposten, maar de westerse media weigeren daar om een of andere duistere reden categorisch over te berichten.

Twee plaatjes hierboven: Nee, deze muur staat niet in Israël maar bevindt zich tussen Spanje en Marokko. De beruchte muur in Melilla werd gebouwd in 2000 met geld van de Europese Unie. De muur is bedoeld om vluchtelingen en asielzoekers uit het verpauperde Afrika te weren. De muur wordt nog steeds verder uitgebreid en bestaat nu uit twee rijen prikkeldraad maar Spanje wil daar nog een derde rij aan toevoegen. In tegenstelling tot de Israëlische Veiligheidsmuur werd deze muur nooit veroordeeld door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties noch door enige andere internationale instantie, NGO of mensenrechtenbeweging.
Nee, niet in Israël, maar in Steenokkerzeel in België. De Veiligheidsmuur van het gesloten asielcentrum 127bis met zicht op de luchthaven van Zaventem waar voortdurend vliegtuigen landen en opstijgen, mensen vervoerend die – zoals het toeval wil – over genoeg duiten en de ‘correcte’ papieren beschikken. 127bis is een zogenaamd ‘humanitair’ Centrum waar ongewenste asielzoekers, economische vluchtelingen en andere door België en de rest van de wereld uitgespuwde ‘nutteloze’ mensen zonder de ‘juiste’ verblijfsdocumenten op zak – mannen, vrouwen, kinderen en bejaarden – samen worden gepropt in afwachting tot zij later gedeporteerd worden naar… Wel ja, wie interesseert dat nog? Als ze maar weg zijn, uit het zicht, uit ons geweten en vooral uit onze welvaartstaat…

Met dank aan Tiki S. voor de hint.

6 gedachtes over “De hypocrisie van de wereld: waarom de ene Veiligheidsmuur niet de andere is [Giulio Meotti]

 1. Het is eenvoudig uit te leggen .Israel heeft een veiligheidsmuur en een grens nodig dat veiligheid bied. Dit land wordt continue bedreigt. Het is een noodzaak dat de muur er is. Deze beschermt het Joodse volk en anderen die er wonen tegen de gestuurde agressie,dat voeding krijgt van derde landen.. Het volk dat buiten Israel leeft voor hen dus een potentieel gevaar is. De aanvallers worden daarbuiten voorzien van materieel en wapens om in Israel dood en verderf te veroorzaken.

  Geheel anders is het op de vlucht gaan om een beter leven te krijgen dat in zijn vaderland niet mogelijk blijkt..
  Om via de illegale kanalen,emigratie naar een rijk land tegen te gaan worden kanalen ,muren, of metaal omheiningen gebouwd. Zie de Spaanse enclave Ceuta, Mellila in noord Marroko.

  In dictatuur staten heb je zwaar bewaakte grenzen ,kanalen ,wateren,muren.welke dienen om massale vlucht van een bevolking tegen te gaan.

  Om terug te komen op het geval Israel zal de veiligheidsraad Israel nimmer kunnen veroordelen dat de muur er is ,want het volk heeft recht op contenue veiligheid.

  Noord Cyprus ,wordt nog steeds bezet door het Turkse leger. Daar is de grens gemaakt om een kleine turkse groep z,gn, te beschermen tegen de grote Griekse meerderheid. De VN is er aanwezig,maar ook niet meer dan dat. en de grens loopt zeer grillig dwars door het land . Zie Google Earth. Economisch staat Cyprus nu voor een bankroet. De grens is de oorzaak dat veel toeristen Cyprus nu mijden.

  Like

 2. zelfs Iran heeft een “muurtje” en daar word heel fijntjes over gezwegen…je moet vooral is de reden lezen waarom de Iraanse muur er “zou” staan,je lacht je een breuk

  http://www.xead.nl/de-muren-van-de-wereld

  staan een paar hele fraaie tussen hoor ! er staan er zelfs een paar tussen die ik vergeten was..en ik niet alleen blijkbaar want je hoort er zelden(nooit dus) over

  Like

 3. Ik vrees dat de muur die in de hoofden van Palestijnen en Arabieren staat, in hun huiver en weerzin voor de Jodenstaat, nog duizend maal dikker en hoger is dan de Israëlische Veiligheidsmuur in bv Bethlehem.

  Like

 4. Tussen Saoudie Arabië en Jemen staat trouwens ook een muur om terroristen en smokkelaars tegen te houden. Ik heb nog geen veroordeling gehoord. Zo zie je maar weer wat voor dubbele standaard de wereld heeft.

  Like

 5. Het lijkt er op dat segregatie uiteindelijk de enige oplossing is…tenzij Allah de harten van de Arabieren zou vervullen met humanistische en democratische normen en waarden…
  en de middeleeuwse mindset van deze fanaten omtovert tot rationaliteit.

  Like

 6. Waarom de ene muur de andere niet is. Heel eenvoudig. Achter die ene muur willen Israelische Joden zich beschermen tegen moordzuchtige Arabische & Moslim terroristen die als (enig) levenswerk hebben de Joodse staat van de kaart te vegen & haar bewoners aan de Middelandse zee vissen te voeren…… en dát wil een groot deel van de wereld nu net niet, vandaar!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.