De strijd om water in Nabih Saleh of… was er toch iets anders aan de hand? [Keesjemaduraatje]

Palestijns-Arabische vrouwelijke ‘vredesactivisten’ vergaderen aan de waterbron van Nabih Saleh hoe zij de strijd om het water maximaal kunnen uitbuiten om Israël te demoniseren

De strijd om water in Nabih Saleh

door Keesjemaduraatje
[http://keesjemaduraatje.blogspot.com/]

De nichtjes Narriman en Manal Tamimi (afbeelding rechts) maakten onlangs een lezingentour door Nederland en vertelden iedereen die het wilde horen dat de burgerbevolking van Nabi Saleh op de Westelijke Jordaanoever zwaar te lijden heeft onder de voortdurende bezoeken van Israëlische soldaten en dat de naburige Joodse nederzetting Halamish hun waterbron heeft afgepakt.

Elke vrijdag lopen de burgers van Nabi Saleh in gezelschap van Westerse activisten en Israëlische demonstranten richting Joods dorp en worden met traangasgranaten uit elkaar gejaagd. Tijdens de lezing van de dames Tamimi werd aan mij gevraagd wat ik van het gedrag van de Israëlische soldaten vond en ik antwoordde dat het hele spektakel op mij nogal als ritueel overkomt, te vergelijken met de strijd tussen krakers en ME. Iedereen weet waar hij moet staan en wanneer hij wat moet zeggen of doen. Geen oplossing in zicht.

Intussen heb ik al eens met iemand van de geweldloze weerbaarheid gepraat om te kijken of we niet iets oplossends in de richting van Nabi Saleh kunnen doen. Als de waterbron nu het grootste probleem is, waarom dan niet eens kijken of beide dorpen er gebruik van kunnen maken. Wie weet bloeit er iets moois op. Naïef van mij natuurlijk.

Intussen heeft Haaretz reporter Amira Hass zich met de zaak bemoeid en levert ongewild munitie voor degene die zeggen dat de zogenaamd vreedzame protesten van de nichtjes Tamimi in feite een onderdeel van een groter plan om een nieuwe intifada te ontketenen zijn. Wat is namelijk het geval? De vrouwen van Nabi Saleh zijn onlangs ongehinderd gewoon naar de bron gelopen en hebben op de terugweg helemaal geen jerrycans met water meegenomen.

Blijkbaar kan het dorp heel goed zonder water uit deze omstreden bron. Maar wat nog meer vragen opwerpt: Het leger heeft onlangs aangeboden de weg naar de waterput vrij te maken als de nichtjes Tamimi in ruil daarvoor stoppen met het wekelijkse protest. Het hele conflict is dus gemakkelijk op te lossen. Vanzelfsprekend hebben de dames Tamimi dit geweigerd, want het gaat ze helemaal niet om de waterput.

In het tijdschrift Palestine Monitor zegt Manal Tamimi:

“Wij demonstreren tegen de nederzettingen en nagenoeg elk Palestijnse dorp ligt in de nabijheid van een nederzetting. Dit [protest] kan erg groot worden”, zegt ze, “zoals een Derde Intifada. Wij begonnen onze strijd toen ze onze bron afpakten”, legt ze uit, wijzend naar de Halamish nederzetting op de nabijgelegen heuvel.

“Het is een kleine bron, maar tegelijk met dit namen ze de hele heuvel in. Dat was de vonk voor onze demonstraties. We moesten er iets aan doen want als we zouden zwijgen zouden ze nog meer land nemen.”

In feite was het nog maar acht maanden geleden dat het Burgerlijk Bestuur – de bezettende autoriteit op de West Bank – klaarstond om de bron terug te schenken aan de dorpelingen in ruil om een einde te maken aan de demonstraties. Maar Nabih Saleh weigerde dat…

“Watertekort? Hier in Nabih Saleh? Hoe kom je daar nou bij?!?…” proesten de activisten het uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.