Volgens The Guardian is Tel Aviv de hoofdstad van Israël en niet Jeruzalem??! [Pesach Benson]

Volgens de Britse krant The Guardian is Tel Aviv de hoofdstad van Israël

door Pesach Benson [http://honestreporting.com/]

Op 20 april 2012, naar aanleiding van Yom HaShoah (herinneringsdag van de Shoah en het Joodse Verzet) plaatste de Britse krant The Guardian een foto waarop te zien is hoe enkele mensen vanuit de tram naar buiten kijken hoe al het verkeer 2 minuten lang tot stilstand viel. Tot zover nog niks aan de hand:

Echter, vreemd genoeg vond The Guardian het noodzakelijk om een rechtzetting te plaatsen in haar bijlage ‘Corrections and clarifications‘ om alle misverstanden op te klaren wat volgens The Guardian nu wel of niet de hoofdstad van Israël is. Hierin worden de lezers op gewezen dat zij niet de intentie hadden om verkeerdelijk Jeruzalem als de hoofdstad van Israël te heten: “Jerusalem is not the capital of Israel; Tel Aviv is” (Jeruzalem is niet de hoofdstad van Israël; dat is Tel Aviv) – Eyewitness, 20 april 2012, pagina 24.


En het wordt al helemaal te gek als je gaat kijken naar de ‘Style Guide’ van The Guardian (een soort online aanklikbaar verklarend woordenboek) als je klikt op ‘Jerusalem krijg je vervolgens de melding: “Jerusalem is not the capital of Israel; Tel Aviv is (a mistake we have made more than once)” [vertaling: “Jeruzalem is niet de hoofdstad van Israël; dat is Tel Aviv (een fout die we meer dan eens hebben gemaakt)“]

Het zou nog iets anders zijn geweest moest ‘al-Guardian‘ Jeruzalem hebben aangeduid als een ‘betwiste hoofdstad’. Maar zeggen dat Tel Aviv de hoofdstad is, is net zomin de waarheid dan bv. Haïfa, Manchester of New York City dat zouden zijn. Deze ‘correctie’ en ‘style guide’ informatie zijn de zoveelste voorbeelden van redacteuren die hun hoofd in het zand steken.

Het is ook niet voor niets dat The Guardian door Honest Reporting in 2011 werd gelauwerd met de Prijs van de Oneerlijkste Journalist 2011.

Iemand zal de mensen bij The Guardian ooit moeten wijsmaken dat de tijd van het Britse Mandaat Palestina reeds lang geleden voorbij is en dat niemand in de hele wereld Israël heeft te commanderen welke stad het land tot zijn hoofdstad moet maken. Jeruzalem is en blijft de ongedeelde hoofdstad van Israël, tot grote spijt van wie het benijdt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.