Duits bedrijf verzond hatelijke emails naar Israëlische klant: ‘Joden zijn een ziekte’ [Gil Shefler]

Speelgoedwinkel eigenaresse Eti Doron uit Tel Aviv: “Nou zeg, was dat even schrikken!
[foto: Gil Shefler – The Jerusalem Post]

German firm to Israeli client: Jews are a disease

Fabrikant in Neurenberg zend antisemitische email naar eigenaresse van speelgoedwinkel in Tel Aviv nadat een transactie verzuurde

door Gil Shefler [J-Post]

Eti Doron wilde speelgoed aankopen van een bedrijf in Duitsland voor haar winkel in Tel Aviv, maar toen de overeenkomst afsprong begon zij antisemitische brieven te ontvangen. Doron zond de Jerusalem Post enkele emails toe waarin Walter Adler, die zich die identificeert als de oprichter van Hoff-Interieur, een fabrikant in Neurenberg, de Joden “een ziekte” noemt en de Duitse dichter Günther Grass prijst voor zijn uitspraken waarin hij Israël een gevaar voor de wereldvrede noemt.

Walter Adler schreef onder meer het volgende in een e-mail:

“Wij zien dat u besloten heeft om een echte Jood te zijn, niet alleen een leugenaar maar ook een bedrieger.” [..]

“Uw onbehoorlijk gedrag heeft ons een groot verlies berokkend. Wij moeten herinneren aan een aforisme dat honderden jaren in Europa leefde, dat sommige mensen van uw soort een pest zijn voor de mensheid. Wij hebben nooit gedacht dat dit waar is, maar u bevestigt dit.”

De brieven, die werden verzonden van het emailadres van Hoff-Interieur, vervolgen met ‘de grote’ Grass te loven voor zijn uitspraak dat Israël de ‘world piece‘ [sic] in gevaar brengt en betreurt de ‘martelingen en moorden’ die door Israël tegen de Palestijnen worden uitgevoerd. De auteur beëindigde zijn brief met een dreigement om Eti Doron te laten arresteren wanneer zij in de omgeving van bedrijfs-gebouwen durft te komen.

Speelgoed dat ook in Gaza veel succes zou hebben

Doron vertelde dat zij diep geschokt was door de brief, vooral omdat ze zei dat er nooit goederen werden verhandeld en de voorgestelde bedrijfstransactie maar klein was. “Ten eerste ben ik hen helemaal niks verschuldigd”, zei ze. “Ik zag hun producten op een speelgoedmarkt en probeerde een bestelling te plaatsen ter waarde van 600 euro maar zij konden betaling via een kredietkaart ontvangen en ik trok me terug. Ik ontving nooit om het even wat van hen. In elk geval, is er niets dat dit soort antwoord kan rechtvaardigen”.

Talrijke emails die naar Hoff-Interieur werden verzonden bleven onbeantwoord. Een antwoordapparaat van het bedrijf vertelde dat het voor vakantie tot 7 mei gesloten is. De Duits-Israëlische Kamer voor Handel en Industrie adviseerde Eti Doron om Hoff-Interieur te vervolgen.

“Wij zijn zelfs niet eens geïnteresseerd in het bedrijfsaspect van de overeenkomst; dit is de meest antisemitische en afschuwelijkste reactie die men zich kan inbeelden omtrent alle stereotypen die over Joden de ronde doen”, antwoordde CEO Grisha Alroi-Arloser. “Wanneer u tegenwoordig de blogs in Duitsland bekijkt nadat Günther Grass zijn uitspraken deed, dan bestaat er wel degelijk een echt probleem, een diepgewortelde kwestie die van antwoord moet worden bediend”.

Het kantoor van Arno Hamburger, het hoofd van de Joodse gemeenschap in Neurenberg zei woensdag dat hij de antisemitische uitspraken zou onderzoeken.

[Hoff-Interieur, een bedrijf in wooninrichting, kunst- en geschenkartikelen heeft ook een filiaal in Amersfoort, Nederland; Brabosh.com]

Leuk speelgoed voor de allerkleinsten….


Met dank aan Tiki S. voor de hint.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.