Vader van premier Netanjahoe overleden op 102-jarige leeftijd [Tzvi Ben Gedalyahu]

Netanyahu’s Father Passes Away at Age 102

door Tzvi Ben Gedalyahu [Arutz-7]

Prof. Benzion Netanjahoe, de vader van de Israëlische premier Benjamin Netanjahoe, is heden maandagochtend 30 april ’12, overleden in zijn huis in Jeruzalem. Hij werd 102 jaar oud. Zijn begrafenis zal deze namiddag om 17u00 locale Israëlische tijd plaats hebben op de begraafplaats van Har HaMenuchot in de wijk Givat Shaul van Jeruzalem.

Benzion Netanjahoe was destijds de assistent aan Ze’ev Jabotinsky, de “vader van het Revisionistische Zionisme” en was een professor in de Joodse geschiedenis en algemeen gekend als een stevige nationalist.

Benzion Netanyahu, werd in Warshau geboren als Benzion Mileikowsky, trok in 1920 met zijn familie naar Israël. Eén van zijn zonen, Yonatan, werd gedood tijdens de Overval op Entebbe, en hij wordt overleefd door twee andere zonen, premier Benjamin Netanjahoe en Dr. Iddo Netanjahoe, een radioloog en een schrijver.

Nadat zij toekwamen in Israël, leefde de familie Netanjahoe in Tel Aviv en in Tzfat alvorens zich in Jeruzalem te vestigen. Benzion Netanjahoe reisde vaak naar New York om het Zionisme te bevorderen en bleef daar in de jaren 1940 actief als uitvoerend directeur van de Nieuwe Zionistische Organisatie van Amerika.

Hij was gekant tegen het Verdeelplan voor Palestina van de Verenigde Naties en keerde in 1949 terug naar de kersverse heropgerichte Joodse staat Israël. Benzion Netanjahoe was redacteur van de zeer omvangrijke Encyclopaedia Hebraica (Hebreeuwse Encyclopedie.)

Vijf decennia later verzette hij zich tegen het akkoord van premier Netanjahoe omtrent het compromis over de soevereiniteit van Hebron en kantte zich tevens sterk tegen het ‘disengagement’ plan van oud-premier Ariel Sharon dat initieel gesteund werd door Benjamin Netanjahoe, waarmee 9000 Joden werden verdreven uit Gush Katif en het noorden van Gaza, hun huizen werden vernield en door het IDF gedwongen werden zich volledig terug te trekken uit het gebied.


Met dank aan A.W. voor de hint.

Een gedachte over “Vader van premier Netanjahoe overleden op 102-jarige leeftijd [Tzvi Ben Gedalyahu]

  1. Respect! Een ware zionist en opbouwer van Israel is heengegaan.
    Veel kracht toegewenst voor de familie Netanyahu in deze voor hen en Israel barre tijden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.