Yom Hazikaron – Dodenherdenking aan de Klaagmuur in Jeruzalem [in beeld]


Jeruzalem, dinsdagavond 24 april 2012. Israëlische soldaten staan bewegingloos in de houding aan de Klaagmuur in het oude stadscentrum van Jeruzalem. Overal in het land loeien de sirenes tijdens een ceremonie ter herinnering aan de gevallen soldaten, hier. De dag voor de Onafhankelijkheid wordt gevierd, herdenkt Israël traditioneel zijn doden.[foto: Reuters / Ronen Zvulun]

Sinds de Eerste Aliyah in 1860 staat het aantal van zij die omgekomen zijn tijdens rassenrellen, oorlog en terreur op 22.993. Tijdens de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog 1947-49 kwamen 6.373 Joodse mensen om, of 1% van zijn toenmalig bevolkingsaantal. Hiervan waren 2.477 burgers. Een 120-tal buitenlanders, toeristen en arbeidskrachten werden eveneens tijdens die oorlog gedood. Het afgelopen jaar werden 15 burgers gedood in het geweld. Over het hele jaar 2011 stierven 126 soldaten in actieve dienst van het IDF.

In de volgende videoclip staat de gesneuvelde soldaat Dan Talasnikov even in de kijker. Op 2 mei 2005 voerde Talasnikov en zijn patrouille een geheime operatie uit in Tulkarem. Tijdens die opdracht voerde Talasnikov zijn patrouille aan totdat hij werd gedood door een terrorist. Met dank aan E.J. Bron voor de hint.