Islamitische Jihad viert zelfmoordaanslag op bus in Kfar Darom van 9 april 1995 [met video]

Islamic Jihad Celebrates Kfar Darom Bus Attack (1995)

naar een artikel van Challah Hu Akbar
[http://challahhuakbar.blogspot.com/]

De Islamitische Jihad, de op Hamas na grootste en actiefste terreurgroep in Gaza die door Iran wordt gefinancierd en bewapend, had afgelopen maandag 9 april weer wat te vieren. Op die dag was het exact 17 jaar geleden dat de Jihad met een bomauto een zelfmoordaanslag pleegde op een lijnbus waarbij zeven Israëlische soldaten en een burger werden gedood.

Khaled Mohammed Khatib

Op de website van de Islamitische Jihad wordt dat “succes” uitbundig herdacht, aanslag die zij een “grootse verwezenlijking” noemt. Bij de aanslag kwam ook de terrorist om en zijn familie vertelde dat ze nog altijd erg trots zijn op zijn actie. De Jihad plaatste ook een video op zijn website waar een korte reconstructie is te zien van de aanslag. De website vermeld trots 10 gedode soldaten maar dat is niet correct.

In de vroege ochtend van 9 april 1995 vervoerde een gelede Lijnbus Nr. 36 meer dan 60 soldaten en burgers naar de Joodse nederzetting Kfar Darom in de Gazastrook. Khaled Mohammed Khatib, een bouwvakker uit het vluchtelingenkamp Nusseirat en in zijn vrije tijd een militant van de Islamitische Jihad, was eveneens op pad. Om 11u45 locale tijd zat hij in zijn voertuig geladen met een zware bom, geduldig zijn kans af te wachten. Op het ogenblik dat de Lijnbus in zicht kwam ramde hij met zijn wagen de bus, haalde een schakelaar over aan zijn stuurkolom en blies zichzelf op naar de eeuwige verdoemenis.

Zeven Israëlische soldaten en één Amerikaanse burger kwamen hierbij om het leven en een twintigtal anderen werden licht tot zwaar verwond. De volgende soldaten stierven in de aanslag: de sergeanten Yuval Regev, Meir Scheinwald, Itai Diener Zvi Narbat, Netta Sufrin, Avraham Arditi en korporaal Tal Nir, allen tussen 19 en 20 jaar oud.

Later op dezelfde dag volgde nog een tweede aanslag. Imad Abu Amouna, een militant van Hamas maar die blijkbaar ongeduldig werd van het wachten op zijn bevrijdende ‘martelarenschap’ zich had aangesloten bij de Islamitische Jihad, reed in een zelfmoordaanslag met zijn bomauto in op een Israëlisch konvooi nabij Netzarim in Gaza. Niemand werd gedood, maar dertig militairen werden gewond. De bom die door Amouna werd gebruikt was in elkaar geflanst door Yahya Ayyash.

Alisa Flatow
Bij de zelfmoordaanslag in Kfar Darom kwam ook één burger om het leven. De 20-jarige Amerikaanse studente Alisa Flatow, afkomstig uit West Orange, New Jersey, studeerde aan de Brandeis Universiteit in Massachusetts en was op dat ogenblik op studievakantie in Jeruzalem. Toen zij later aan haar verwondingen overleed, schonk haar familie haar organen weg om het leven van anderen te redden.

De familie liet het daar echter niet bij en stelde een vervolgingsprocedure in tegen de Iraanse regering, zoals bekend de sponsor van de Islamitische Jihad. In 1998 veroordeelde een Federale Districtsrechter in de VS de Iraanse staat tot het betalen van 247,5 miljoen dollars schadevergoeding.

The New York Times citeerde haar vader zeggende: “Alisa hield van het Joodse volk, de Tora en het Land van Israël… Zij geloofde dat het goede inherent aanwezig is in alle mensen. Zij geloofde dat ze veilig was in Israël en niemand kon haar van dat geloof afbrengen. Haar laatste bijdrage aan het volk van Israël waren haar organen die ze naliet om levens in nood te redden.”

De Lijnbus van Kfar Darom na de ravage, 9 april 1995