Waarom behoort de bevolking van Israël tot de gelukkigsten van de wereld? [Giulio Meotti]

Wat is het geheim van Israël, waardoor de Joodse staat door het ‘Global Happiness Rapport’ op de 14de plaats wordt gerangschikt met de meest gelukkige inheemse bevolking van de wereld? [foto © Reuters]

Why is Israel so happy?

Waarom is Israël zo gelukkig?

door Giulio Meotti [Ynet]

Israël wordt op de 14de plaats gerangschikt in het World Happiness Report van de Verenigde Naties. De lijst wordt aangevoerd door Denemarken, Finland, Noorwegen en Nederland (België op de 15de plaats direct nà Israël), paradijzen van politieke correctheid, welvaart, anti-oorlog, ultraliberaal en anti-nationalistisch gevoel, bakens die, volgens de Globale Index van de Vrede, de lijst aanvoeren van de “vreedzaamste” plaatsen in de wereld.

Zo hoe kunnen wij het geluk van Israël verklaren, het enige beschaafde land dat leeft onder een dodelijk gevaar, de enige natie zonder erkende grenzen en door de wereld uitgekozen als de ultieme vertegenwoordiger van het kwade?

Voor mensen die niet in Israël leven, is dit een geheim. Vele Israëliërs kunnen zich dat waarschijnlijk ook niet eens voorstellen. Hoe is mogelijk dat een bevolking die leeft onder een eeuwige emotionele druk en zich gettoïseert achter nieuwe Maginot lijnen, zich zo gelukkig voelt?

Hoe kunnen de Joden gelukkig zijn wanneer Iran aan atoomwapens werkt en dreigt om hen van de kaart te vegen? Hoe kunnen zij gelukkig zijn wanneer de Arabieren elke dag raketten afvuren op de burgers van Ashkelon, Beersjeba, Ashdod en Sderot? Wat zijn dan de bronnen van dat geluk van het enige lid van de Verenigde Naties dat ter dood werd veroordeeld en door de hele wereld wordt geboycot?

Israël is veel gelukkiger dan alle Europese landen die hun laatste oorlog zes decennia geleden ervoeren. De bevolking van de Joodse staat overschrijdt 7,5 miljoen, negen keer die van 1948, het jaar van de verwezenlijking van de staat. Israëliërs zijn gelukkig omdat zij demografisch slaagden; de lage geboortecijfers en de hoge assimilatiecijfers in de Diaspora in overweging genomen, kan het niet lang meer duren vooraleer de meeste Joden van de wereld Israëliërs zullen zijn.

Ondanks de Joodse heldenmoed en het Israëlische collectivisme die ruimte geeft aan het westerse individualisme, zelfkritiek en frivool hedonisme, is het Israëlische geluk veel meer dan de Amerikaanse droom van slechts een groot huis en een mooie wagen. Het ligt aan het kruispunt tussen genoegen en betekenis, “een natie zoals alle andere naties” maar ook als “een licht onder de naties”.

Geloven in God helpt
Israëliërs, die één van de langste levensverwachtingen hebben van om het even welke andere natie in de wereld, zijn gelukkig omdat hun land een geschiedenis heeft die sprankelt van de verlichting, met de hoogste productie van wetenschappelijke artikelen per inwoner van de wereld, meer musea per inwoner en wereldwijd het meest nieuwe boeken uitgeeft. In een door de oorlog verscheurd Israël, werden de afgelopen jaren vijf Israëliërs onderscheiden met de Nobelprijs.

Een andere reden is het economisch succes. Geen ander industrieland dat beter doet, vooral voor een natie die geen natuurlijke rijkdommen heeft en een bevolkingsaantal dat ruwweg de helft van een land zoals België overschrijdt. De high-tech industrie van Israël bloeit als nergens anders die het land tot een “startnatie” maakt.

Terwijl aan de sociale zijde van Israël de bevolking wordt verdeeld tussen Ultra-Orthodoxe Joden en “Hellenistische” Israëliërs, nationalisten en links-progressieven, gelooft tweederde van de Israëliërs in een God, waardoor zij de hoop en het gevoel kunnen handhaven dat er een hogere zin en doel aan hun leven is gegeven. Er is ook de gehechtheid aan het Joodse land, terwijl de liefde voor iemands land een nationalistisch taboe in het Westen is.

Globaal genomen is de bevolking van Israël zeer veerkrachtig. Een nieuwe studie van de regering heeft aangetoond dat de periode van het Intifada geweld de nationale moraal van Israël op generlei wijze heeft beïnvloed. Israëliërs zijn ook gelukkig omdat zij weten dat Dimona en het IDF daar zijn om hen te beschermen, zelfs als het leger wat van zijn beruchte afschrikkingsmacht heeft verloren.

Tot slot is er de belangrijkste reden waarom het Israëlische geluk een verrukkelijk en bemoedigend geheim is voor alle vrije mensen. Wanneer we het geboortecijfer vergelijken met het aantal zelfdodingen, kan men de verhouding vaststellen van het aan,tal mensen da ervoor gekozen heeft om nieuw leven te scheppen tegenover het aantal mensen dat ervoor heeft gekozen om hun leven te beëindigen. Dit is waarom de Joden uiteindelijk een honderdjarige oorlog zullen winnen tegen een vijand, die elk van zijn kinderen wil offeren om alle Israëliërs in de zee te gooien.

In Israël, zijn de vieringen van het leven veel talrijker dan de herinneringen aan de dood. Dat is het geheim van het geluk van Israël: het is een lichtbaken van leven op de grens tussen overleving en vernietiging. Uiteindelijk zal het leven over de dood heersen.


Met dank aan Tiki S. voor de hint.

11 gedachtes over “Waarom behoort de bevolking van Israël tot de gelukkigsten van de wereld? [Giulio Meotti]

 1. Beste Henk,

  Degenen die aanvielen waren tot de tanden bewapend of reguliere troepen zoals het Arabische Legioen en het Egyptische leger.Overigens is Ben Goerion niet echt mijn man:Jabotinsky, Begin en Shamir zijn meer mijn helden.
  De Arabieren die er toe deden in 1948 waren de plaatselijke en de omringende landen.

  Like

 2. Beste Tsur,

  Lees de autobiografie van David Ben Goerion getiteld: Years of challenge

  Was ook in het Nederlands verkrijgbaar onder de titel : Israël, land van vervulde belofte
  (misschien nog wel verkrijgbaar bij BOL.COM)
  Heb je het uit de eerste hand, David B. was ooggetuige.

  Tussen haakjes: Ik schreef niet ‘honderd maal sterkere’, maar ‘honderd maal zoveel Arabieren’. Dat klopt wel, want in 1948 woonden er nog maar een paar honderdduizend Joden in Israël. Vergelijk dat eens met de tientallen miljoenen Arabieren uit de omringende landen.

  Like

 3. Een handjevol Joden tegen een honderd maal sterkere vijand.
  De geschiedenis is iets genuanceerder. Jammer genoeg ben ik nog niet bedreven in het linken van artikelen maar er is genoeg te vinden op Internet over de Onafhankelijkheidsoorlog.

  Like

 4. Israeli’s zijn gelukkige mensen omdat ze door constant in gevaar te zijn, leven in het NU, alsof morgen niet bestaat. Het leven wordt daardoor intens & bruisend. Bovendien zien ze waartoe ze in staat zijn. De hele wereld is tegen Israel (er wonen te véél Joden) en ondanks dat is het een land van cultuur, innovatie, welvaart voor het merendeel der bevolking, een fantastische (en te betalen) ziekenkas, mensen wonen in ‘hun eigendomswoning, er is een bruisend 24/7 nachtleven en er is ‘altijd wel een reden te vinden voor een goede party, miljoenen touristen brengen nóg meer leven in de brouwerij en de zon schijnt.

  Gelovigen van ALLE gezinten zijn vrij in hun beleving van hun G-dsdienst. Vrijheid van meningsuiting & discussiecultuur zijn een zéér groot goed waar iedereen dan ook constant gebruik van maakt….hoe luider, hoe beter. Tel Aviv is het nieuwe Amsterdam voor HOLEBI’s en de MULTI CULTI & vrijheid blijheid cultuur in Israel zou een voorbeeld moeten zijn voor de racisten uit Europa, het continent waarnaar Israeli’s meewarig kijken en begrijpen dat, ondanks alle gevaren & problemen, ze in een fascinerend land wonen en daar dankbaar voor zijn.

  Zijn er ook dingen die niet zo rooskleurig zijn? Dingen die mis gaan, niet OK zijn?ABSOLUUT, waar zijn die niet?

  Like

 5. Je hebt helemaal gelijk Brabosh, toen de Joden nog over de wereld verspreid waren werden ze vervolgd en afgeslacht. Nu ze een sterk leger hebben bedenken hun vijanden zich wel twee keer voordat ze de Joodse Staat aanvallen. Al in het O.T. had Israël een leger wat ze tegen hun vijanden moest beschermen. Maar toch is het een wonder en mijns inziens onverklaarbaar dat bij de ontstaansgeschiedenis een handjevol slecht bewapende Joden een honderdmaal zo grote en goed bewapende en getrainde horde Arabieren het hoofd kon bieden. Meer nog, ze de Arabische legers met hun nieuwe Russische en Engelse wapens konden verslaan en hun wapens buitmaakten.
  Hier nog even een filmpje over het ‘Wonder Israël’

  Like

 6. Zoals Giulio Meotti al schreef “Geloven in God helpt” (toch voor diegenen die geloven en uit dat geloof de nodige kracht kunnen putten), maar als je tegenover Hamasterroristen staat, zou je toch beter op je machinegeweer vertrouwen dan enkel op een Bijbels boek. Mijn gedacht.

  Like

 7. Shalom chaveriem;
  Hoe kan het dat zij zo gelukkig zijn?
  Zij hebben de Woorden v/d Eeuwige. Zij hebben de eeuwige Torah.
  Dus het is een simpele zaak, toch.

  Shalom maluku Melanesian; Op uw bericht: AMEN!
  Am Yis’ra-El Chai.

  Like

 8. SIMPEL. Het is GODs volk en oogappel. GOD heeft een plaats in Israel, niemand weet waar, maar GOD is in Israel, GOD is de GOD van Israel-Abraham-Izaak-en Jacob. GOD is aanwezig, maar op zijn manier, niet van de mens, mensen kijken altijd met zijn menselijke bril, daarom begrijpt de mens GOD niet. GOD zegent Israel zoals GOD, Jacob toendertijd zegende, met een eeuwige zegen, en mensen zullen altijd zeggen, van GOD er is, waarom dit, waarom dat, het is de duivel die de mensen manipuleerd, opdat de schuld altijd bij GOD ligt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.