Shaul Mofaz (Kadima): geef de Palestijnen 100% wat ze willen en er komt 100 jaar vrede [Gabe Kahn]

Mofaz: Give the Palestinians 100% of Yesha

Shaul Mofaz, de tegenwoordige leider van Kadima, zegt dat hij de Palestijnse Autoriteit 100% van zijn territoriale eisen zal inwilligen, indien hij wordt verkozen tot premier van Israël

naar een artikel van Gabe Kahn [Arutz-7]

Shaul Mofaz, leider van de oppositiepartij Kadima in het Israëlische parlement (Knesset), vertelde tegenover The New York Times dat hij “voor 100% de territoriale eisen van de Palestijnen zal inwilligen” indien hij tot eersteminister wordt verkozen. “Ik ben van plan om Netanjahoe te vervangen,” zei Mofaz (63 jaar). “Ik zal niet toetreden tot zijn regering”.

Mofaz zei dat hij geloofde Israël de belangrijkste blokken nederzettingen zou moeten behouden, maar dat hij de Palestijnse Autoriteit ter compensatie eenzelfde hoeveelheid soevereine Israëlische grond zou schenken als wat hij behoudt van Judea en Samaria (West Bank). Hij voegde eraan toe dat hij gelooft dat het mogelijk is om binnen één jaar een akkoord over de grenzen en veiligheid te bereiken.

Desgevraagd over wat er met de Israëlische onderdanen moet gebeuren die thans in gemeenschappen in Judea en Samaria leven en die hij aan de Palestijnse Autoriteit zou afstaan, antwoordde Mofaz: “Indien zij op de juiste wijze zouden aangespoord worden, zullen zij hun huizen verlaten. Diegenen die niet willen, zouden wij moeten evacueren.”

Brabosh.com: In feite niks nieuws onder de zon wat Mofaz orakelt. En het is ook geen 100% van de territoriale eisen van de Palestijnen. Voor hen is 100% héél het grondgebied van Israël en geen centimeter minder. Indien de PA toch ooit met het voorstel van Mofaz zou akkoord gaan (tegen de wil van Hamas in), zou het dat hooguit accepteren als een tussenstap naar de uiteindelijke en volledige verovering van Israël.

Overigens werd nagenoeg eenzelfde voorstel – land ruilen voor vrede – al eerder gedaan door toenmalig premier Ehud Barak in 2000-2001 en meest recent door voormalig premier Ehud Olmert in 2008. Beide verregaande voorstellen werden telkens verworpen door de Palestijnen.

Parlementslid Uri Ariel van de Nationale Unie partij, reageerde zeggende:

“Hij stelt de Palestijnen voor om 100% van het land te geven via een landruil en die Joden die niet vrijwillig willen weggaan moeten dan maar met geweld worden geëvacueerd. Dit is een waanzinnig radicaal programma dat onze veiligheid ondermijnt en de Staat Israël honderd jaren meer conflict zal brengen eerder dan honderd jaren vrede. Mofaz zou een andere weg moeten vinden om te trachten de populariteit te winnen voor zijn [aftakelende] partij, zonder daarom de veiligheid van Israël te ondermijnen.”

Danny Dayan, de voorzitter van de Raad van Yesha [gebied van Judea & Samaria aka de West Bank] zei:

“Iemand die de Palestijnen 100% zou geven van al wat ze vragen in een territoriaal spel en tienduizenden Israëliërs uitzetten, is ongeschikt om eersteminister van Israël te worden. Maar maak je geen zorgen, Kadima zal niet verkozen worden om de natie ooit nog opnieuw te leiden.”

Kadima is momenteel de grootste partij van Israël met 28 mandaten (op 120) in de Knesset (= Israëlisch parlement). Nochtans laten recente opiniepeilingen een achteruitgang zien voor Kadima die slechts 12 tot 15 zetels zou behalen als de verkiezingen vandaag werden gehouden. De eerstvolgende parlementsverkiezingen vinden normaal plaats op 22 oktober 2013 wanneer de termijn vervalt van de huidige regering die in 2009 werd verkozen.

Zelfs met 28 mandaten, kon vorig oppositieleidster Tzipi Livni, die op 27 maart 2012 de voorzittersverkiezingen in Kadima verloor in het voordeel van Shaul Mofaz, geen voldoende aantal coalitiepartners rond zich krijgen om een regering te vormen, een taak die uiteindelijk werd gegeven aan huidig premier Benjamin Netanjahoe van de Likoedpartij. Likoed, dat op dit ogenblik 27 mandaten in de Knesset bekleedt, lijkt in de opiniepeilingen af te stevenen op winst en zou momenteel 32 zetels behalen. Andere conservatieve partijen lijken ook voorbij hun huidig aantallen te stevenen.

Het zal al bij al wellicht wel een povere poging zijn geweest van Shaul Mofaz om potentiële kiezers binnen de linkerzijde van de andere centrumpartijen te bereiken die de Kadimaleider Mofaz ertoe hebben aangezet om dergelijke populistische en extremistische opinies te uiten, zo meldden diverse bronnen. Hij heeft eerder ook uitgehaald naar de hareidi-Joden (orthodox-religieuzen), wat hem niet in dank werd afgenomen.

Hieronder recentste opiniepeilingen [bron]
Likoed vergroot afstand op zijn politieke rivalen in de Knesset

4 gedachtes over “Shaul Mofaz (Kadima): geef de Palestijnen 100% wat ze willen en er komt 100 jaar vrede [Gabe Kahn]

 1. grond aan de palestijnen in ruil voor vrede? en wat ga je dan aan Iran geven? paar honderdduizend Joden als offer? zot zijn doet gelukkig geen zeer,het steekt alleen een beetje..

  Like

 2. Die zgn ‘Palestijnen’ zijn toch in oorsprong Egyptenaren en Saoedie’s ?
  Laten ze maar terug naar hun ‘Heimat’ gaan.
  Probleem opgelost !

  Like

 3. Shaul Mofaz?

  Is deze kerel wel joods of zo?
  Of is hij even door een hersenverknettering de realiteit kwijt!
  Of heeft hij een “onder het bureau behandeling” van onze gretta duisenberg gehad , net zoals arafat!??

  Like

Reacties zijn gesloten.