Voetbalploeg van klein stadje Kiryat Shmona aan Libanese grens wordt landskampioen

Small Border City Wins an Israeli Title

door James Montague [http://www.nytimes.com/]

De in Israël thans erg gekende voetbalploeg Hapoel Ironi Kiryat Shmona F.C. heeft afgelopen maandag de landstitel van Israël behaald. Na een spannende strijd met rivaal Hapoel Tel Aviv FC, had de ploeg van Kiryat Shmona voldoende aan een gelijkspel 0-0 om voor het eerst in haar geschiedenis de titel binnen te halen. Op de videoclip hierboven bezoekt premier Benjamin Netanjahoe zijn favoriete ploeg en schopt zowaar enkele rake ballen.

Amper tien jaar geleden bestond de ploeg niet eens. Het team heeft haar thuisbasis in Kiryat Shmona, een klein stadje dat slechts 1,5 kilometer verwijderd is van de Israëlisch-Libanese grens. Maar dat veranderde toen de Israëlische miljonair Izzy Sheratsky, een in Tel Aviv geboren zakenman, zich over het team ontfermde. Hij vertelde dat hij zo aangedaan was door de voortdurende bombardementen die de stad had te verduren door de beschietingen met raketten door Hezbollah vanuit Libanon, dat hij twee locale clubs opkocht en samenvoegde “om de bewoners van een Kiryat Shmona iets anders te geven om over na te denken“.

Sedertdien is het team opgeklommen tot de hoogste afdeling van het Israëlische voetbal. De ploeg had eerder de Toto Cup gewonnen en is thans landskampioen. En dat ondanks het stadje een bevolking heeft van nauwelijks 23.000 bewoners. “Het brengt vele lachende gezichten in een moeilijke plaats, het geeft hoop,” vertelde coach Ran Ben Shimon tegenover Reuters. Deze titel verzekert ook de deelname van Israël aan de Champions League volgend jaar. “Izzy kwam hier toen ik zelf nog voetbal speelde en zei dat wij kampioenen zullen worden en daarna in de Champions League zouden spelen,” vertelde Yossi Adrie, de algemene manager van de club. “Ik dacht bij mezelf, ‘Maar wie is die man toch?’. Wij dachten dat het een of andere gek was.

Kiryat Shmona, belegerde stad aan Libanese grens

Kiryat Shmona heeft een bewogen geschiedenis achter de rug en haalde dikwijls de internationale pers tijdens conflicten met Libanon. De stad Kiryat Shmona werd gesticht in mei 1949 op de plaats van het vroegere Bedoeïenen dorp al-Khalisa, waarvan inwoners het dorp evacueerden nadat Safed door Israël tijdens de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog van 1948 werd veroverd. Aanvankelijk werd het gebruikt als doorgangskamp voor immigranten die hoofdzakelijk in de landbouw werkten. In 1953 werd het geclassificeerd als ontwikkelingsstad. De stad heeft haar naam gekregen naar acht leden van het nabijgelegen Tel Hai die in 1920 tijdens de Arabische opstand tegen de Fransen werden gedood.

De locatie van Kiryat Shmona van Kiryat nabij Libanon maakte het tot een geregeld doelwit voor de grensoverschrijdende aanvallen met raketten en mortiergranaten. Bijna 38 jaar geleden, 11 april 1974, zond het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina– Generaal Commando [PFLP-GC] drie van haar leden over de grens van Libanon naar Kiryat Shmona.

Zij vermoordden achttien inwoners in een flatgebouw, waaronder 8 kinderen en 5 vrouwen, alvorens de terroristen werden gedood tijdens een vuurgevecht dat volgde binnen het complex. Die aanslag staat sindsdien bekend als de Kiryat Shmona Massacre.

De stad bleef ook nadien het doelwit van aanslagen met inbegrip van Katyusha raketaanvallen door PLO in juli 1981. Tijdens een Katyusha raketaanval door de PLO in maart 1986 werd een leraar gedood en vier studenten en een volwassene gewond. Meerdere Katyusha raketaanvallen werden door Hezbollah uitgevoerd tijdens Operation Grapes of Wrath in 1996. De burgers van de stad hadden bijna dagelijks een aanslag van de jaren 1970 tot 2000, totdat het IDF Libanon verliet.

In de jaren 2000-06, genoten de inwoners van een relatieve vrede maar leden elke week onder de luide explosies veroorzaakt door de luchtafweerkanonnen van Hezbollah die de IAF vliegtuigen beschoten die over de Israëlisch-Libanese grens vlogen. Tijdens de Libanon Oorlog van 2006, was de stad opnieuw het doelwit van de raketaanvallen met Katyusha ’s door Hezbollah. Ongeveer de helft van de inwoners waren de stad ontvlucht en de andere helft bleven achter in schuilkelders. Tijdens die oorlog werden in totaal 1.012 Katyusha raketten afgevuurd op Kiryat Shmona. De voorlopig laatste zware aanslag dateert van 17 juni 2007,  toen drie raketten werden afgevuurd op het grensstadje.

Maandag, 2 april 2012. Hapoel Ironi Kiryat Shmona F.C. wordt landskampioen!