Terwijl de Joden overal ter wereld Pasen vieren blijft het IDF in hoogste paraatheid

In deze video brengt Stafchef van het IDF, luitenant-generaal Benny Gantz zijn hartelijke Paasgroeten over aan het Joodse volk en aan de soldaten van het IDF maar voegt er meteen aan toe dat, terwijl de soldaten hun feestdag kunnen vieren op de legerbasissen, “ook gedurende deze feestdagen de IDF soldaten gestationeerd zullen blijven aan de grenzen van Israël en voorbereid zijn op eender welk incident“.

Generaal Benny Gantz, stafchef van het IDF

Het leger heeft de grens met Judea & Samaria (de West Bank) gesloten en zijn troepen in verhoogde paraatheid gebracht voor de eerste twee dagen van de Paasvakantie die vanavond vrijdag na zonsondergang begint.

“Voor de tijd dat het duurt zal de sluiting enkel effectief op vrijdag en zaterdag van kracht blijven”, zei de woordvoerder van het IDF. “Indien de veiligheidssituatie zal zijn zoals ze vandaag werd ingeschat tijdens vergaderingen die door de stafchef werden geleid, dan zal voor het eerst sedert jaren tijdens de rest van de vakantie geen sluiting worden opgelegd”, voegde hij eraan toe.

“Zolang het verbod van kracht blijft, zullen de Palestijnen Israël niet binnen mogen tenzij voor hoogst noodzakelijke geneeskundige verzorging”, zei de militair. De ban wordt opgeheven op zaterdag na middernacht. Israël sluit regelmatig de grens met Judea & Samaria tijdens de Joodse feestdagen, wanneer grote groepen mensen samenkomen in synagogen en andere openbare plaatsen die een potentieel doelwit vormen voor terreuraanslagen door Palestijnse terreurbrigades. De veiligheidstroepen zullen in grote aantallen patrouilleren tijdens de vakantie, met verhoogde patrouilles aan de invalswegen van de grote steden over het hele land. Speciale aandacht gaat uit naar de heilige plaatsen, vakantiecentra, amusements centra- en parken.

Dat is geen overbodige maatregel deze verhoogde waakzaamheid. In het verleden is meermaals gebleken dat Palestijnse terroristen en andere Arabische terreurstaten de Joodse feestdagen aangrijpen om aanslagen te plegen en zelfs oorlogen te beginnen.

Denk bijvoorbeeld maar aan de Jom Kippoeroorlog van oktober 1973, zogenoemd omdat precies op de heiligste dag van het jaar, de Arabische staten (o.l.v. Egypte en Syrië) een aanvalsoorlog openden op de Joodse staat. Door de verminderde waakzaamheid van het IDF kwam de aanval totaal als een verrassing en ei zo na, had Israël het pleit verloren. Ten koste van vele mensenlevens won Israël alsnog de oorlog. Ongeveer 2,800 Israëliërs werden gedood en 8.800 anderen werden gewond. Bijna 20.000 Arabieren verloren eveneens het leven.

Ook het Joodse Paasfeest was voor Palestijnse terroristen meermaals een uitverkoren gelegenheid om aanslagen te plegen. Eén van de meest bloedige aanslagen gebeurde tien jaar geleden. Aan de vooravond van de Pesach (de Sederavond), 27 maart 2002 (plaatje rechts), werden 30 mensen vermoord terwijl zij in een hotel een feestelijke maaltijd genoten in het Israëlische vakantieverblijf in Netanya, terreuraanslag die sindsdien geboekt staat als de Passover Massacre.

Het brein achter die aanslag, Abbas Al-Sayid, werd op 19 oktober 2011 vrijgelaten samen met 1.026 andere terroristen in ruil voor IDF-soldaat Gilad Shalit. Nochtans werd hij destijds veroordeeld tot 35 keer levenslange opsluiting en 150 jaar extra gevangenisstraf voor de planning van twee zelfmoordaanslagen in Netanja. Want naast de bomaanslag in 2002 tijdens het Sederfeest pleegde hij eerder in 2001 een andere aanslag waarbij 5 mensen om het leven kwamen en 100 gewonden vielen.

Vrolijk Pasen vanwege het IDF!