De media en de Palestijnen: ze weten verdomd goed waarmee ze bezig zijn [Claudio Casula]


Denn sie wissen, was sie tun

door Claudio Casula [http://spiritofentebbe.wordpress.com/]
vertaling E.J. Bron [http://ejbron.wordpress.com/]

Hoe de wereldmedia over het Midden-Oostenconflict berichten, is van invloed op het algemene beeld van de joodse staat. En wakkert in het ergste geval de haat van moorddadige antisemieten aan.

Of een Arabische immigrant in Frankrijk joodse kinderen vermoordt, of een Iraanse president, terwijl hij zijn atoomprogramma forceert, de joodse staat vergelijkt met een kankergezwel dat verwijderd moet worden, of dat talloze Duitsers met en zonder migratieachtergrond in lezersbrieven en in de commentruimtes van online-kranten hun afkeer tegen Joden de vrije loop laten – ze hebben allen gezamenlijk gemeen, dat ze Israël als de wortel van alle kwaad zwartmaken. Het Midden-Oostenconflict dient voor hen als rechtvaardiging voor hun Jodenvijandige woorden en daden.

De munitie, ook al zouden het maar containers vol rotjes zijn, wordt hen heel betrouwbaar geleverd door ongeveer vijfduizend journalisten, die weliswaar niet naar Syrië durven te gaan, omdat zij daar in de moorddadige burgeroorlog lijf en leden zouden riskeren, maar in Israël onder aangename arbeidsomstandigheden oorlogsverslaggevertje mogen spelen.

Snel verder lezen KLIKKEN op–>>

Of het nu verslaggevers van de radio, de televisie of van kranten zijn, het gros van deze mensen komt naar het kleine land tussen de Jordaan en de Middellandse Zee om over iedere scheet te “berichten”, of het nu een miniopstand van de ultraorthodoxen of een kerkmuur , die besmeurd is met graffiti.

Terwijl fotografen met een grote boog heenrijden om plaatsen, waar echts iets zou kunnen gebeuren, kunnen ze maar niet genoeg krijgen van het “Midden-Oostenconflict”, ook al moeten ze de realiteit af en toe een handje helpen om mooie foto´s en verhalen te krijgen. Er schijnt een enorme behoefte aan deze foto´s te bestaan, zodat talloze “oorlogsfotografen” zich voortdurend naar vermeende brandpunten begeven, waar niets aan de hand is.

In de Duitse krant “DIE ZEIT” heeft de Italiaanse fotograaf Ruben Salvadori de jacht naar sensatie van de collega´s aan de hand van het voorbeeld van het Israëlisch-Palestijnse conflict ontmaskerd. Vermeende dramatische scènes ontpoppen zich als in scene gezette fotoshootings, die een voor veel mensen wel degelijk belastend, in principe echter naar verhouding onbeduidend, regionaal conflict tot de grote belemmering van de wereldvrede opblazen, iedere dag, iedere week, iedere maan, jaar in jaar uit.

Ook al werden er in Syrië inmiddels al meer dan zevenduizend mensen afgeslacht, om van andere globale brandhaarden maar helemaal te zwijgen, de antisemieten van de wereld snakken naar het Midden-Oostenconflict, want dit verschaft hen immers de legitimatie om eindelijk hun anti-Joodse haatgevoelens kwijt te raken, die hen blijkbaar niet met rust laten. Hier begint de medeplichtigheid van de journalistiek, die deze haatgevoelens bedient door iedere agressieve Arabische halve volwassene, die een katapult in de hand neemt, tot een heroïsche vrijheidsstrijder te stileren.

Drama, baby, drama! Een ritueel, dat net zo lachwekkend als levensgevaarlijk is, want uiteindelijk zijn het de moordenaars van joodse kinderen, die zich op deze voorstelling van zaken, ook al is deze nog zo verdraaid, zullen beroepen. Daarna heeft de grap op de internationale avonturenspeelplaats het neveneffect om zich op een zeer eigen manier tot de handlanger van de daders te hebben gemaakt. Dat begint bij de visite van Ulrike Putz bij rakettenbouwers, gaat dan verder met de fotovervalsers van Reuters en de leugen over het bloedbad van Jenin en stopt nog lang niet bij het verhaal over de zogenaamde moord op Mohammed al-Durrah.

De oorlog tegen de Joden en tegen de joodse staat gaat op alle terreinen verder – en nog steeds zijn er op de wereld genoeg handlangers te vinden. Hier schiet me een inscriptie te binnen, die ooit op de muur van een hal in het Diaspora-museum op de universiteitscampus van Tel Aviv stond te lezen:

“In the year 1936, Adolf Hitler began his campaign against the Jews of Europe. He exterminated 6,000,000 Jews, including 1 1/2 million children. As the Jews of Europe desparately fought for their lives, the world stood by in silence.”

Tegenwoordig zwijgt de wereld niet eens. Tegenwoordig praat hij de moordenaars naar de mond.

5 gedachtes over “De media en de Palestijnen: ze weten verdomd goed waarmee ze bezig zijn [Claudio Casula]

 1. De reporter voor Vlaanderen, de ster van de Jodenhaat, de mascotte voor deze discussie:

  Vranckx: say no more!

  Like

 2. Een tijdje geleden berichtte Brabosh over seksuele intimitaties van Palestijns/Arabische mannen waaraan westerse aktivistes waren blootgesteld. Er was toen een oproep tot discussie binnen de pal-solidariteitsbeweging rond dit thema. Echter, blijkbaar mocht dit niet al te lang duren, want in mijn mailbox kwam eergisteren een vermanende brief binnen waarop de medestrijdsters alert gemaakt werden dat hun klachten niet mochten leiden tot racistische primitivisme —Ongeloofdelijk om zoiets te lezen, het toont werkelijk de ziekte van het palestinisme aan waaraan deze vrouwen lijden. Hier volgt de mail:

  From: Dalit
  Sent: Tuesday, March 20, 2012 9:49 PM

  Dear friends in Women in Black,

  As we all know, women are sexually harassed everywhere – in all of our organizing with men, mainly in our own community. Incidents of sexual harassment of Jewish women by Palestinian men are not more prevalent than incidents of harassment by Israeli men and even fellow Israeli activists, but these take center seat in the mainstream media, as they play into the most racist stereotyping and state-sponsored propaganda. This is another reason why such incidents should be dealt with immediately and publicly by the movement. I know of several past interventions with the men in our movement, both Jewish and Palestinian, some very successful interventions. Like all similar movements, we also have to deal with anti-Arab racism, Israeli sexism and homophobia. And then, of course, we need to deal with state state violence that kills demonstrators, imprisons children and used all forums to silence and discredit us.

  We should be wary of persistent attempts by those who consistently exploit these stories in order to vilify our joint movement, using the most primitive in racist stereotypes: Arab men looking at Jewish women. This is why minutes of small working groups trying to organize women and educate men become national news. This article is just the latest in a long series of such media stories (and in fact one of the better ones), and it should be read with an eye to the extremely overt racists trends in Israel today.

  This year I am in Israel/ Palestine, so my evidence is all from email/blogs/facebook, so I apologize if I misread, misrepresented or misunderstood what I read.

  Dalit

  Like

 3. Nog een verhaal…
  een kennis van mijn ouders (die helft van de tijd in Israel wonen) had het volgende gezien. Een periode lang was er van de Near East Ministries een ‘huis op de Olijfberg’ met een prachtig uitzicht op de Tempelberg met een bed-and-breakfast voor christelijke groepen. Die kennis (name removed to protect the innocent) die een functie had bij de Gereformeerde Bond had tijdens de 1e intifadah gezien hoe journalisten van de VPRO geld gaven aan Arabische jongens om stenen neer te leggen op de weg (als voorbereiding) om een mogelijke rel uit te lokken. Iemand had natuurlijk de politie gebeld en zoals dat gaat in Israel binnen 2 min kwam de eerste jeep aangescheurd. Een rel werd het gelukkig niet, maar een feit is wel dat een (groot) deel van de zogenaamde rellen in de WB en Gaza zijn uitgelokt met de media ‘toevallig’ aanwezig.

  Ik geef geen cent meer voor de berichtgeving: alles is gespindocktered door de Arabieren.

  Like

 4. Avics, Conny Mus maakt zijn ‘onpartijdige reportages nu samen met de shaheeds.

  In de Jom Kippur oorlog was ik in Israel en daar was een bevriende Spaanse journalist die voor 5 verschillende Europese ‘nieuws’ agentschappen werkte. Hij vertelde mij hoe het systeem werkt. Als er geen *actie was of *bloed vloeide, dan moest hij maar zorgen dat dit wél ging gebeuren. Desnoods door provocatie of in scene gezet. Orders van de baas! Zonder BLOED géén nieuws, géén nieuws, géén job, géén job, géén geld. Als HIJ het niet zo zou doen, dan zouden 10 anderen het voor hem in de plaats doen, vandaar! Zo simpel is het. Deze ontboezemingen deed hij s’avonds in het Hilton Hotel TA bij een goed glas wijn. Dat had hij wel verdiend na zo een dag van harde arbeid.

  Like

 5. Eind jaren ’80 was er de eerste Intifadah. Ik was toen een keer in Jerusalem met mijn vader in het perscentrum in de binjamei ha’oema waar mijn vader een radioopname gemaakt had voor de EO. Ik liep daar met mijn vader en we kwamen Conny Mus tegen die reportages maakte voor CNN. Hij liet vol trots een reportage zien met stenen gooiende Pally’s. Mij viel op dat er geen een IDF soldaat te zien was. Alleen maar ‘rellende’ Pally’s. Ik zei tegen hem dat ik het vreemd vond geen IDF te zijn. Zijn reactie was dat de Pally’s stenen gooiden tegen iedereen. Ik merkte op dat hij dat niet vermeld had in de reportage.
  Op weg naar buiten maakte ik half schertsend half serieus de opmerking: “Oh, dus hier wordt het nieuws gemaakt”
  Waarop hij (bijna in een stuip van woede) schreeuwde: HIER WORDT HET NIEUWS NIET GEMAAKT, WE KRIJGEN EN BINNEN EN WE GEVEN HET DOOR. HET NIEUWS WORDT NIET GEMAAKT!!!!!!

  Ik raakte blijkbaar een open zenuw… en wist toen zeker wat ik al langer vermoedde…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.