Klacht neergelegd tegen Volkskrant voor antisemitische ‘Sturmer’-cartoon

Op dinsdag 20 maart 2012 publiceerde de Nederlandse Volkskrant een cartoon van Collignon, waarin een Eeuwige Jood Wilders geld toestopt. “Ik kreeg er gelijk een misselijkmakend gevoel bij toen ik vanochtend de Volkskrant opensloeg. In de cartoon van Jos Collignon is een Wilders te zien die in het hebreeuws een anonieme hand bedankt die hem door een schutting een berg geld toesteekt. In een een klein hoekje legt Brinkman uit wat er staat in het hebreeuws: ‘Dank u beleefd en maakt u zich geen zorgen.’ We zien hoe de kwaad kijkende Wilders figuur het geld in zijn jasje propt,schrijft Joost Niemoller in De Dagelijkse Standaard.

Klacht ingediend voor ‘antisemitisme’ in de Volkskrant

door Shari Deira [http://www.elsevier.nl/]

Er is een strafklacht ingediend vanwege een ‘antisemitische’ cartoon die in een editie van de Volkskrant stond. Volgens Robert Kopuit, die de klacht heeft ingediend, zijn met de prent ‘alle grenzen van journalistieke ethiek overschreden’.

De prent stond op 20 maart in de Volkskrant, meldt de Joodse Omroep. Kopuit zit in de programmaraad van de omroep. Hij heeft ook een klacht ingediend bij de Raad voor de Journalistiek.

De cartoon van Jos Collignon verscheen op 20 maart in de Volkskrant, bericht weblog De Dagelijkse Standaard. Op de prent is een arm te zien die een pak geld in de binnenzak van PVV-leider Geert Wilders stopt. In een tekstballon bedankt Wilders de gever in het Hebreeuws. ‘Dank u beleefd en maakt u zich geen zorgen.’

Kapitalisme
Volgens Kopuit suggereert de prent dat Wilders door het internationale Jodendom wordt gefinancierd en dat daarmee het joods kapitalisme het beleid van de PVV dirigeert. Hij zegt dat de prent net zo goed in het naziblad Der Stürmer had kunnen staan. Eerder deze maand heeft de VPRO het spel De kolonisten van de Westelijke Jordaanoever van zijn website verwijderd omdat het antisemitisch zou zijn. Het spel stond al sinds 2010 op de website en was ‘satirische kritiek’ op de aanslepende toestand op de Westelijke Jordaanoever.

Joost Niemöller schreef er gisteren zaterdag 24 maart op DDS dit nog over:

Ik vond het antisemitische karakter van die column in de Volkskrant vooral blijken uit het samenzweerderige gevoel, waarbij onzichtbaar kapitalisme verenigd wordt met internationaal Jodendom.

Wat ik toen nog niet wist, maar waar een reageerder me op attent maakte, was dat deze cartoon heel sterk lijkt op een cartoon in Der Stürmer. Ook daar De Eeuwige Jood die het internationale kapitalisme vertegenwoordigt, die, staand achter Churchill een stroom geld in diens hand laat komen. Het geld komt alleen niet uit de hand van de Jood, maar uit diens mond. en er drupt ook bloed. Hierboven een afbeelding van die column in Der Stürmer. De overeenkomst met de afbeelding in de Volkskrant (bovenaan) over deze kwestie. is gewoon eng.

Voor wie een indruk wil krijgen van het soort cartoons dat in Der Stürmer verscheen, het propagandablad van de nazi’s: Hier is te zien dat het om een heel patroon ging, waarin steeds ‘De Jood’ als stille kracht op de achtergrond functioneerde. En dat in combinatie met geld en macht. Zo’n zelfde patroon is zichtbaar bij een reeks documentaires van het VPRO programma Tegenlicht, waarin telkens Joden, het bankwezen en Israël op één hoop worden gegooid als oorzaak van onze hedendaagse problemen. Daarover ontstond veel consternatie op het internet en onder reageerders, maar in de media werd het nergens opgepikt.


Met dank aan Sophie Petiet voor de hint.

5 gedachtes over “Klacht neergelegd tegen Volkskrant voor antisemitische ‘Sturmer’-cartoon

 1. Die Jos Collingnon die deugt al jaren niet. In NL is het inmiddels gebruikelijk om kwetsing en satire door elkaar heen te halen, zeker bij de linkse pers die alles in de zeik zetten behalve zichzelf.

  Like

 2. Ik wordt telkens ik zoiets zie, altijd weer verbijsterd. Zoals je weet heb ik bijna zes jaar op de Holocaust gestudeerd en de mechanieken bestudeerd die uiteindelijk tot die genocide hebben geleid. Het begon ook toen met woorden, boeken, prentjes en plaatjes.

  Het speelt zich voor mijn ogen af net als een film die wordt afgedraaid met een begin en een einde. Eerst dit en dan dat, we wennen er snel aan en zo wordt het telkens weer wat erger, binnensluipend langs alle gaten en kieren om uiteindelijk met een grote klap langs de voordeur naar binnen stormen en de inboedel in elkaar rammen.

  Nultolerantie voor dit soort fenomenen is de boodschap. Anders is straks de ellende niet meer te overzien.

  Like

 3. als het aan dit tempo blijft voorgaan kan je op 1/01/2013 in de plaats van een ‘top 10 van antisemitische crap’ heel vlotjes een ‘top 100’ geven.
  tenzij onze Joodse “teentjes” weer te lang zijn natuurlijk en we ons dit allemaal maar inbeelden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.