Israël stemt een wet die het adverteren met graatmagere fotomodellen verbiedt [in beeld]

Tel Aviv, Israël, 19 maart 2012. Een Israëliër loopt voorbij een reclamebord in de hoofdstraat van de Witte Stad. Een nieuwe Israëlische wet die maandag werd goedgekeurd gaat de strijd aan met de schoonheidsindustrie door een verbod te stellen op het adverteren met vrouwelijke modellen die duidelijk ver onder hun gewicht leven en daardoor het verkeerde en vooral ongezonde signaal geven aan de vrouwen van de wereld.

Een andere reden om aliyah te maken naar Israël, in tegenstelling uit schrik voor de terreur, kan zijn omwille van de vele mooie vrouwen die in het Heilig Land leven. Haha, dat was een grapje. Maar toch even wat ernstiger doorgaan op dit onderwerp. Zoals iedereen weet die Israël al een beetje kent is het beslist geen understatement te stellen dat Israël het Licht onder de Naties van de wereld is. “Israël, the Land of the Free”, zegt ik altijd. En dat dit geen loze uitspraak is bewijst Israël opnieuw wanneer het haar pioniersrol opneemt inzake morele bijstelling van de industrie van vrouwelijke modellen.

Het door miljarden vrouwen gedroomde ideale figuur leidt dikwijls naar extreem magere vrouwen. Modellen die overlijden aan magerzucht zijn er met de vleet. Hun voorbeelden en idolen volgend heeft een navenant destructief effect bij een groot deel van het vrouwelijke publiek. De schoonheidsindustrie heeft haar duistere zijde en Israël heeft besloten om het heft in handen te nemen en zijn wettenmakers aangepord om hier paal en perk aan te stellen.

Video: Israel Moves to Ban Ads With Underweight Models

Een nieuwe wet die maandag werd goedgekeurd in de Knesset, eist dat zowel mannelijke als vrouwelijke modellen in Israël voldoen aan een bepaalde lichaamsmassa index (of BMI, een maatstaf voor het meten van het gewicht evenredig aan de grootte) van niet minder dan 18.5, een norm die wordt aanbevolen door de World Health Organization. Of anders dat zij over een medisch voorschrift moeten beschikken waarin hun arts verklaart dat zij niet lijden aan ondergewicht vooraleer zij worden ingehuurd door modellenbureaus. Zo mag een vrouw die bijvoorbeeld 1m83 groot is, niet minder dan 62 kilogram wegen.

De wetgeving verbiedt ook het gebruik van modellen die “onder hun gewicht lijken”, en de makers van advertenties moeten duidelijk vermelden of zij Photoshop of andere grafische softwareprogramma’s gebruikten om hun beelden te manipuleren om modellen magerder te doen lijken. De wetgevers hopen met deze de maatregel een gezonder lichaamsbeeld onder tieners aan te moedigen en de verspreiding van verstoorde voedingsgewoonten die kunnen leiden naar boelemie en anorexia, te helpen bestrijden.

Volgens een studie die door Associated Press werd aangehaald, heeft 2 percent van de meisjes in de leeftijd van 14 tot 18 jaar oud in Israël ernstige voedingsproblemen. “Mooi zijn is niet vel-over-been zijn”, zegt Rachel Ato, één van de mede-opstellers van de wet tegenover Reuters. “Schoonheid mag geen anorexia zijn”, zegt Adi Barkan, een topmodelagent in Israël die Ato hielp met het opstellen van de wet, waarmee modellen die onder hun gewicht leven de voorkeur genieten van de mode industrie. Zij willen de vrouwen wat ronder en gezonder doen lijken. “Zij gelijken op dode meisjes,” vertelde Barkan aan het AP.


En de vrouwen van Israël die dan persé willen vermageren en actief werken aan hun gezondheid, hebben een interessant alternatief: Neem dienst bij het IDF! Twee jaar legerdienst veranderen het lijf in een afgeslankte vechtmachine dat alle moeilijkheden en problemen in het dagelijks leven te baas kan. Een gezonde geest in een gezond lichaam.

Dat bewijs wordt onder andere geleverd door de Israëlische Esther Petrack, een voormalig topmodel in de Verenigde Staten en een diep-gelovige Joods-orthodoxe vrouw. Hieronder twee plaatjes: Esther als fotomodel en daaronder als soldaat bij het IDF. Een beetje gezonde buitenlucht en soldatenkoek kan werkelijk voor mirakels zorgen in het Heilig Land! Leuk toch? 🙂Met dank aan Aussie Dave van Israellycool voor de hint.

2 gedachtes over “Israël stemt een wet die het adverteren met graatmagere fotomodellen verbiedt [in beeld]

  1. kan zijn omwille van de vele mooie vrouwen die in het Heilig Land leven. Haha, dat was een grapje.

    Niks grapje!!
    Nog nooit zoveel mooie vrouwen per m2 gezien als daar 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.