1 miljoen Israëli´s zoeken dekking voor raketaanvallen

Nativ Ha’asara, zuidelijk Israël. Kinderen in schuilkelders terwijl het stadje door Hamas en neven terreurbendes onder vuur wordt genomen met raketten en mortiergranaten (foto: David Katz)

1 Million Israelis suchen Schutz vor Raketenangriffen

door Audiatur [http://www.audiatur-online.ch/]
vertaling E.J. Bron [http://ejbron.wordpress.com/]

Palestijnse terreurgroeperingen in Gaza hebben sinds vrijdag meer dan 130 raketten op Israëlische steden en gemeentes afgevuurd. Een miljoen Israëli´s brachten het weekend in schuilkelders door. De scholen bleven zondag gesloten. Er raakten minstens 8 Israëli´s gewond. Vijf Palestijnse terreurbewegingen namen de verantwoordelijkheid op zich voor de aanvallen. Het “Volksverzetscomité (Popular Resistance Committee PRC), het “Volksfront voor de bevrijding van Palestina”, de “Al-Aqsa-brigades”, de “Abdul Kader al-Hussaini-brigades” en de “Islamitische Jihad” schepten in statements op over de beschieting.

De Gazastrook wordt gecontroleerd door de door Iran gesteunde terreurbeweging Hamas. Het Israëlische leger houdt Hamas verantwoordelijk voor de jongste aanvallen, zei de legerwoordvoerder brigadegeneraal Yoav Mordechai. Hamas zou niets ondernemen om de aanvallen vanuit de Gazastrook te stoppen. In 2012 werden vanuit Gaza in totaal 230 raketten en mortiergranaten op Israël afgevuurd, waaronder twee op de vrijdagochtend. Deze provoceerden een aanval van de Israëlische luchtmacht op vrijdagmiddag. Daarbij werden de leider van de PRC, Zuhir al-Qaisi, en zijn handlanger Mahmoud Hanani gedood.

Het Israëlische leger deelde mee, dat informatie van de geheime dienst had aangetoond, dat al-Qaisi een grotere aanval op Israël plande. Tijdens zo´n soort aanval van al-Qaisi in augustus 2011 werden 8 Israëli´s en 5 Egyptenaren gedood en raakten er 40 mensen gewond. Hanani kwam uit Nabloes op de Westelijke Jordaanoever en was een van de gevangenen, die in het kader van de deal met Hamas m.b.t. de vrijlating van de Israëlische soldaat Gilad Shalit naar de Gazastrook werd uitgewezen. Qaisi nam deel aan meerdere raketaanvallen op Israël evenals aan de aanslag op de grensovergang Nahal Oz in april 2008, waarbij twee Israëli´s werden gedood. Qaisi was ook verantwoordelijk voor de geldoverdracht van Hezbollah naar terreurorganisaties in de Gazastrook.

Bij de aanvallen van de Israëlische luchtmacht op raketinstallaties werden het afgelopen weekend minstens 15 terroristen gedood. Palestijnse bronnen bevestigden, dat alle 15 deelnamen aan de raketbeschieting. Het Israëlische raketafweersysteem “Iron Dome” onderschepte minstens 30 raketten. De raketten werden afgevuurd op dichtbevolkte gebieden in Israël, inclusief Ashdod, Ashkelon en Beer Sheva. Ondanks de escalatie van het geweld besloot Israel de grensovergangen naar de Gazastrook open te houden om de Palestijnse bevolking van levensmiddelen te voorzien.