Israëli-Arabische moslima op Z-Afrikaanse campus: ‘Israël is mijn thuis’ en ‘Er is geen Apartheid’

Bushra Khalilieh, een Israëlisch-Arabische moslima (links) op een universiteitscampus in Zuid-Afrika:
Er is geen Apartheid in Israël.”

Het werd een heuse afknapper voor veel Zuid-Afrikaanse studenten, waarvan het merendeel niet eens wist dat er Arabieren leven in Israël. Inderdaad, er zijn er ‘maar’ 1,3 miljoen, of zowat 20 procent van de bevolking van Israël. Hoe kan je daar nu naast kijken als je het over Israël hebt? Ze hebben het daar heel goed, zo goed zelfs dat je er haast nooit wat van hoort. Tjah… Bushra Khalilieh vindt dat het tijd wordt om haar minderheid in de belangstelling te brengen van de anti-Israëlische sien op de universiteiten in de wereld. Merk op de achtergrond de grafitti “BDS” (= de internationale boycot-Israël beweging) en het woord  “Zionist” geklad en je proeft meteen de sfeer die op de campussen leeft, van noord tot zuid en van oost naar west op deze aardbol.

Ook de Arabische media berichten over Bushra, maar dan voornamelijk uit ergernis omdat ze zich “Israëlisch-Arabische” pleegt te noemen eerder dan “Palestijnse”. Ma’an, het gekende Palestijnse nieuwsagentschap in Ramallah, bericht zelfs uit frustratie onder de titel: “Palestinian defends Israel on South Africa campus“. Mis poes! Geen Palestijnse maar een echte Israëlische! Elders luidt het: “Secret weapon of Israeli Apartheid Week in South Africa, “a Muslim girl”. Wel ja, het is ook nooit goed voor die Arabieren. “Arabieren en Joden die vreedzaam samenleven”… hoe kan dat nou? Wat een schande voor Arabistan! Al dat anti-Israëlisch lobbywerk heeft verdorie nog altijd niks uitgehaald… bij 1,3 miljoen Arabische Israëliërs…

Bushra Khalilieh: In Israël is geen Apartheid

Israël heeft een delegatie van 100 studenten gezonden om het land te vertegenwoordigen op de jaarlijkse Week van de Apartheid in Zuid-Afrika. Dat meldde een Israëlische krant dinsdag 6 maart 2012. Het verslag in Maariv nam nota van één ongebruikelijke deelneemster in de delegatie van dit jaar: de 25-jarige moslima Bushra Khalilieh, een lid van de Arabische minderheid van Israël in Galilea.

De krant vertelde dat Khalilieh haar opwachting maakte in één van de universitaire campussen van Zuid-Afrika. Khalilieh, die een hoofddoek (hijab) draagt, kwam er de verdediging van Israël op zich nemen tijdens de campus activiteiten. “Wij bezochten de campussen van Johannesburg en van Kaapstad en ontmoetten er lokale studenten,” zei ze.

“Wij spraken met hen over Israël en ik vertelde hen over mijn persoonlijke kwestie als Arabisch meisje dat in Israël leeft. Ik voel Israël aan als mijn geboortestad waar er gelijkheid is en ik alle rechten geniet.” En vervolgde met “Wanneer de studenten ons horen, zijn zij verrast omdat er sommigen zijn die blijkbaar niet eens waten dat er Arabieren zijn die in Israël leven. Ik, als Arabisch Israëlisch meisje, houd van mijn land en geloof dat het naar vrede streeft en respect heeft voor al zijn burgers.”

Khalilieh, een masters studente aan de Universiteit van Tel Aviv, beklemtoonde dat zij zichzelf vertegenwoordigt en niet de positie van de Israëlische overheid. “Ik vertegenwoordig mijzelf als een moslim Arabische die in Israël leeft als een liberaal en vrij meisje, in tegenstelling tot andere Arabische meisjes die in de Arabische landen leven en niet dezelfde mensenrechten genieten als ik zoals vrijheid van meningsuiting en waardigheid.” Zij voegde eraan toe: “Er zijn mensen die roepen om ons te boycotten en zeggen dat er Apartheid is in Israël, maar ik tracht Israël te laten zien als een land dat helemaal verschilt van wat zij erover denken.”

3 gedachtes over “Israëli-Arabische moslima op Z-Afrikaanse campus: ‘Israël is mijn thuis’ en ‘Er is geen Apartheid’

 1. Het mooiste vind ik nog dat ze (de intelligente studenten, die van hun leven nog niet in Israel geweest zijn) nog in discussie gaan met een Arabisch Israelisch meisje die vertelt hoe het in écht in mekaar zit in haar vaderland. Hoe durft ze!!!! Door haar spat nu die hele, zorvuldig opgbouwde luchtbalon uit elkaar en zet het hele zootje onbenul te kakken (om het maar even in beschaafd Nederlands te zeggen).

  Like

 2. Zo heb ik zes jaar tussen bovengenoemd volk mij kunnen verbazen over de idealistische verdwazing in die kringen… Men weigert simpelweg te discussïeren.
  De beruchte ivoren toren met roze verrekijkers…

  Like

 3. De domheid van studenten van vandaag is werkelijk adembenemend. Protesteren tegen iets wat er niet is = uitvinden wat er al wel is. Studenten die deze logica begrijpen….meld u!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.