Escalatie in zuid Israël gevolg van Iraanse provocaties [Missing Peace]

Officiele Islamic Jihad poster bewijst dat IAF terroristen doodde [bron]

Escalatie in zuid Israël gevolg van Iraanse provocaties

door Missing Peace
[http://missingpeace.eu/nl/]

Aanvallen vanuit Gaza gaan door. Dertien raketten werden in de nacht van zondag op maandag afgevuurd op zuid Israel. De IAF voerde vergeldingsaanvallen uit. De Palestijnen maken nu melding van 35 doden. Islamic jihad is fel tegen iedere poging om een staakt het vuren te bewerkstelligen.

In het Missing Peace artikel ‘Het Iraanse belang bij een derde intifada’ dat in februari verscheen, berichtten wij al dat er een sterke stijging was waar te nemen in het Palestijnse terrorisme. Hetzelfde artikel toonde aan dat Iran direct betrokken is bij de provocaties tegen Israël.

PRC
Afgelopen week bleek dat de door de Iran gesponsorde terreurbeweging PRC een nieuwe aanslag op het zuiden van Israel via de Sinaï woestijn voorbereidde. Israël besloot daarop om via een preventieve actie deze aanslag te voorkomen. Op vrijdag 9 maart jl. voerde de IAF daarop een aanval uit op Zuhir Kaisi en Mahmud Haninni, beiden lid van de door Iran gesponsorde terreurbeweging PRC (Popular Resistance Committee)) in Gaza.

Volgens de IDF waren deze twee PRC leden verantwoordelijk voor het plannen en uitvoeren van de nieuwe terroristische aanval op het zuiden van Israël. Eerder was Kaisi één van de PRC leden die in augustus vorig jaar verantwoordelijk waren voor een terroristische aanval op Israëlische burgers nabij Eilat. Hierbij kwamen 8 Israëli’s om en werden 40 anderen gewond.

Snel verder lezen KLIKKEN op–>>

Raketten
Kort na de liquidatie van de PRC leden werden vanuit Gaza Israëlische steden beschoten met Kassam en Grad raketten. Sindsdien zijn 130 (en volgens sommige tellingen 150) raketten op Israël afgevuurd. Een aanzienlijk aantal van de Grad raketten die op de grotere Israëlische steden Ashdod, Ashkelon en Beer Sheva werd afgevuurd, is volgens de IDF en ooggetuigen door het raketafweer systeem ‘Iron Dome’ onderschept. (28 van de 30).

Niettemin is het leven in zuid-Israël ernstig ontregeld en is er opnieuw sprake van een oorlogssituatie waarbij het normale leven tot stilstand is gekomen. Bij IAF acties kwamen tot nu toe 18 Palestijnen in Gaza om. In tegenstelling tot wat in de internationale media wordt gerapporteerd, waren 16 van hen leden van de terroristische organisaties PRC en Islamic Jihad, de twee organisaties die verantwoordelijk zijn voor het afvuren van de raketten.

Op zondag kwamen ook twee Palestijnse burgers om bij IAF aanvallen op wapendepots in Gaza en op de terroristische eenheden die verantwoordelijk zijn voor het afvuren van raketten op Israël.

Escalatie
De escalatie van de raket aanvallen op zuid Israël kwam niet uit de lucht vallen. Al in februari werden er door de PRC en Islamic Jihad dagelijks raketten op Israel afgeschoten. Na de ondertekening van het eenheid akkoord in Doha tussen de Palestijnse Autoriteit en Hamas kwam er vanuit Iran kritiek op het Hamas leiderschap in Damascus.

Kort daarop brak er in Hamas onenigheid uit over de toenadering tot Fatah en het gebruik van wat Hamas “gewapend verzet” noemt tegen Israël (terreur). Premier Ishmail Haniyeh distantieerde zich openlijk van de nieuwe koers van Hamas leider Khaled Mashal toen hij zich in Teheran op bezoek was.

Iran
Het is nu duidelijk dat Hamas het raketoffensief van PRC en Islamic Jihad gedoogt. Iran zal via haar satellietorganisaties PRC en Islamic Jihad de komende tijd blijven proberen om Israël te provoceren. Een nieuwe oorlog in Gaza zou immers als een bliksemafleider kunnen fungeren voor het Iraanse nucleaire programma.

Israëlische analisten gaven vandaag aan dat Israël het afvuren van de Iraanse middenlangeafstandsraket Fajr op Tel Aviv als een rode lijn beschouwt. Islamic Jihad is in het bezit van deze raketten. Een oorlog zoals die in 2008 uitbrak in een soortgelijke situatie rond Gaza lijkt echter op dit moment niet in het belang van Israël en Hamas.

Een gedachte over “Escalatie in zuid Israël gevolg van Iraanse provocaties [Missing Peace]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.