Obama verkocht Israël voor dertig zilverlingen aan de Turkse islamisten [Omri Ceren]

Obama vs Erdogan: “Laat ons samen Israël te grazen nemen. Wat denk je van dit: ik lever jou het hoofd van Israël op een gouden schaal, wat krijg ik daarvoor terug?”

Obama Sold Out Israel to Turkey’s Islamists

door Omri Ceren [http://www.commentarymagazine.com/]

Het Emergency Committee for Israel heeft de volledige versie van zijn documentaire film Daylight gepubliceerd (zie onderaan artikel), en brengt een relaas van de gebeurtenissen nadat kandidaat Obama, die voortdurend naar de Amerikaans/Israëlische relatie gemeenzaam verwijst als een “constant wound… this constant sore” [een open wonde… die maar blijft zweren], korte tijd later president van de Verenigde Staten werd, en die hardnekkig voortdurend trachtte de Amerikaans-Israëlische realtie te doen springen.

Heel wat mensen concentreren zich op hoe de president opzettelijk Israël delegitimiseerde en onbekwaam het vredesproces verstikte omwille van de inmiddels weerlegde theorie dat de Israëlische constructie van een supermarkt in Jeruzalem er de oorzaak van is dat baardige holbewoners in Afghanistan ertoe worden bewogen om raketten af te vuren en in Iran fanatici atoomwapens bouwen. Ergo, aan zijn herhaalde en éénzijdige diplomatieke aanvallen op Israël omtrent het Israelisch-Palestijnse conflict, wordt in deze documentaire heel wat tijd en uitvoerig onderzoek besteed.

Maar mis zeker niet het middengedeelte van deze video. Beginnend vlak vóór 15’00” wordt het liefdesavontuur besproken van Obama met Turkije en premier Erdogan in de context van de gebeurtenissen m.b.t. het debacle van het Free Gaza Flotilla in mei 2010 voor de kust van Gaza. Israël kan al dan niet vrede sluiten met de Palestijnen, maar niemand die nog ernstig gelooft dat een derde gewelddadige intifada het potentieel heeft om spiraalsgewijs in een regionale oorlog te evolueren. De schade die Obama heeft aangericht aan onze allianties en anderzijds onze houding in het oostelijke Middellandse-Zeegebied, zal nog decennialang blijven nazinderen.

Snel verder lezen KLIKKEN op–>>

Na het vlootincident, steunde Obama de vraag van Erdogan dat Israël door het stof zou kruipen en zich zou verontschuldigen voor het verdedigen van zichzelf tegen de door Turkije gesponsorde terroristen die aan boord van de Mavi Marmara waren. De president verdreef zelfs Netanjahoe uit het Witte Huis toen de Israëlische premier probeerde om de kant van Israël van het verhaal te vertellen, en beval hem terug te keren naar het Midden-Oosten. De documentaire brengt een aantal uitgeselecteerde citaten uit die periode, waarvan een aantal surrealistisch genoeg waren om in de bijgevoegde extra’s van een trailer te zetten en er een vrij krachtige opsteker van te maken.

Erdogan en Ahmet Davutoglu, Turks minister van Buitenlandse Zaken, gebruikten de crisis als een nauwelijks verhuld voorwendsel om de relaties met Israël af te breken en de voetafdruk van Turkije op de Middellandse Zee te verhogen. Obama was ofwel zo naïef dat hij het voorwendsel accepteerde of was zo cynisch dat hij bereid was om Israël erop aan te vallen alsof hij het had goedgekeurd.

Natuurlijk, wilde Turkije de relaties met Israël helemaal niet echt herstellen. Zij waren al lang van plan geweest om die relaties af te breken. De reden waarom de AKP (partij van Erdogan) verontschuldigingen eiste – via een later opschepperige toespraak van Davutoglu – was om Israël te dwingen tot het maken van een vernederende “knieval” voor Turkije.

En Turkije was altijd van plan geweest zijn zeeactiviteiten uit te breiden, die niets met het vlootincident te doen hadden. Obama was zich daar zeer van bewust. Israël intimiderend en de lawaaierige schreeuwers beledigend in de kwestie Cyprus/Griekenland, maken deel uit van een bredere neo-Ottomaanse natte droom van de AKP. Die dynamiek werd Obama nadrukkelijk aangetoond in het begin van 2009, via een door Wikileaks uitgelekt diplomatiek telegram.

De erfenis van de Ottomanen op zich, geniet een populaire heropleving in Turkije, en Davutoglu spreekt openlijk tegenover Westerse verslaggevers over “het herstellen van de [Turkse] hegemonie in de Ottomaanse landen in de Balkan, het Midden-Oosten en Centraal Azië.” Hij heeft ook voorspeld (Hebreeuws) dat Israël als Joodse staat zal verdwijnen en opnieuw zal verschijnen als een door Turkije gesteunde bi-nationale entiteit.

Zo trachtte Obama aldus een democratische bondgenoot te dwingen tot het zichzelf vernederen tegenover een Islamistische vijand zonder de minste mogelijkheid om er voordeel uit te kunnen halen.

Daylight: The Story of Obama and Israel


Met dank aan Tiki S. voor de hint.