Premier Netanjahoe in de VS: als de Amerikanen Iran niet aanvallen doen wij het zelf [video]

Netanyahu Hints Israel May Go It Alone, in Response to Obama

Ottawa, Canada, 4 maart 2012. Premier Netanjahoe: “Wellicht het belangrijkste van alles, kon ik het feit waarderen dat hij [Obama] zei dat Israël in staat moet zijn om zichzelf te verdedigen, door zichzelf.”

door Gil Ronen [Arutz-7]

Israël ’s eersteminister Benjamin Netanjahoe antwoordde gisteren zondag op de toespraak die de Amerikaanse President Barack Obama hield op de AIPAC conventie. Hij gaf een hint omtrent de vastbeslotenheid van Israël om alleen tegen Iran in het verweer te trekken als het geen andere keuze heeft.

“Ik heb erg kunnen waarderen het feit dat president Obama zijn houding ten aanzien van Iran herhaalde dat Iran niet kan worden toegestaan om atoomwapens te ontwikkelen en dat alle opties op tafel liggen,” zei Netanjahoe die op dit ogenblik in Ottawa vertoeft.

“Ik waardeerde ook het feit dat hij duidelijk maakte dat wanneer het tot een met kernwapens bewapend Iran komt, insluiting eenvoudig geen optie is en eveneens in mijn oordeel en misschien wel het belangrijkste van alles, waardeerde ik het feit dat hij zei dat Israël in staat moet zijn om zichzelf te verdedigen, door zichzelf, tegenover de bedreiging. Ik waardeer al zijn verklaringen en ik kijk er naar uit om morgen met president Obama deze in detail te bespreken.”

Het feit dat Netanjahoe de meeste nadruk legde op zijn “waardering” van de erkenning van Obama dat Israël “zich alleen moet kunnen verdedigen,” kan erop wijzen dat hij erover nadenkt om alleen in actie te treden tegen het kernprogramma van Iran zonder te wachten tot de Amerikanen dit zouden doen.

Premier Netanjahoe voegde er tevens aan toe dat hij ook met president Shimon Peres sprak en hem met het feit gelukwenste dat hij binnenkort de presidentiële Medaille van de Vrijheid mag ontvangen. De premier merkte op dat dit een grote eer is voor de Staat Israël.