Nederlandse linkse vakbonden ondersteunen en financieren Israëlboycotgroepen [Jom Jom]

Spandoek van Indymedia.nl aan de Grote Broek in Nijmegen [bron].

AbvaKabo ondersteunt en financiert BDS

door Jom Jom [http://www.jomjom.nl/]

Op donderdagavond 23 februari vond er een debat plaats in het Groninger Forum met als thema “Nederlandse band met Israël. Investeren of bekritiseren?“. Het debat werd georganiseerd in het kader van Dossier Het Beloofde land, een samenwerkingsverband tussen het Groninger Forum, Een Ander Joods Geluid en de Stichting Groningen-Jabalaya. Het debat werd gevoerd onder leiding van Albert Pijpers (docent en publicist voor Clingendael), met als panelleden Ronny Naftaniel (directeur CIDI), senator Tineke Strik (partij Groenlinks) en Paul Brill (buitenlandredacteur en columnist voor de Volkskrant).

Op het debat waren ruim 100 belangstellenden afgekomen, door de geluiden in de zaal was al snel duidelijk dat de ruime meerderheid er zat ter ondersteuning van de Palestijnse bevolking.

Na de inleiding op het debat door Albert Pijpers werd het debat grotendeels gevoerd op de positie van de Nederlandse politiek ten opzichte van Israël binnen de EU. Het zogenaamde “hete hangijzer” van de avond was het punt op de buitenlandse politieke agenda van het huidige kabinet, namelijk banden met Israël intensiveren door meer samen te werken op gebied van economie, onderzoek, innovatie en onderwijs. Een beweging die zich onderscheidt van de meeste EU lidstaten, die zich meer en meer vinden in een harde opstelling jegens Israël, die zich uit in de oproep tot economische sancties, opstellen van “blacklists” en het eenzijdig erkennen van een onafhankelijke Palestijnse staat om Israël onder druk te zetten.

Ronny Naftaniel (plaatje rechts) kreeg als eerste het woord waarbij hij uiteen zette dat het standpunt van het huidig kabinet volgens hem niet verschilde van haar voorgangers en er geen sprake was van een “meer pro-Israël”. Nederland had zich binnen de EU al vaker onderscheidden in Israël/Palestina kwesties. Hij haalde hierbij onder meer aan de pro-Israël houding van de Nederlandse regering ten tijde van de Jom Kippoer-oorlog in 1973 en meer recent de de Nederlandse kritiek op de Durban conferentie.

Snel verder lezen KLIKKEN op–>>

Volgens Tineke Strik kan het Israël/Palestina conflict alleen opgelost worden als de EU zich tegen Israël keert en overgaat tot het treffen van harde maatregelen. De VS acht zij hier niet toe in staat omdat zoals Tineke Strik verwoordt, “president Obama wordt gegijzeld door de “joodse lobby”. De economische steun die de EU biedt aan de Palestijnse bevolking om het land op te bouwen noemt zij weggegooid geld. Wat door de Palestijnen wordt opgebouwd, wordt keer op keer verwoest door Israëlische aanvallen op Palestijnse gebieden.

Ze laakt de Nederlandse beslissing om tegen het toetreden van Palestina als volwaardig lid van de UNESCO te stemmen en prijst de voortgang van het Palestijnse democratiseringsproces, hetgeen wat volgens haar wordt onderschreven door het Palestijnse parlement de status toe te kennen van “Partner for democracy“door de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa.Verder wijst ze op de voortdurende schending van mensenrechten door Israël en refereert aan de illegale bouw van de Israëlische veiligheidsmuur, bouw van nederzettingen in bezet gebied en de conclusies vastgelegd in het Goldstone Rapport. Ze pleit voor onmiddellijke dialoog met het vorig jaar aangetreden zogenaamde Palestijnse eenheidskabinet van Fatah en Hamas zonder voorwaarden vooraf.

Paul Brill haakte in op de opmerking van Strik, dat Obama gegijzeld zou worden door de “joodse lobby”. Hij wees erop dat Obama tot president gekozen is door de Amerikaanse kiezers en niet is aangesteld door de “joodse lobby”. Ook noemde hij de uitspraak die Netanjahoe eens gedaan had: ” Jullie begrijpen er niets van, er is geen sprake van een joodse lobby, het zijn de christenen die de staat Israël wereldwijd steunen“.

Volgens Brill kwam er meer kritiek op Israël in de loop van de jaren ’80 en werd dit versterkt in de jaren ’90. Zo schaart de EU zich steeds meer achter het Palestijnse volk en wordt de roep om pressie uit te oefenen op Israël steeds groter, landen als o.a. Duitsland, Tsjechië en Nederland remmen dit proces enigszins af volgens hem. Ook zou er sprake zijn van een groeiende kloof tussen de politieke en publieke opinie. Brill distantieert zich van de Israëlische nederzettingspolitiek maar voorziet in het stoppen van de bouw of afbreken van Israëlische nederzettingen geen directe oplossing van het conflict.

Na de eerste ronde langs het debatpanel kreeg het publiek uit de zaal de gelegenheid om vragen te stellen. Helaas was er nauwelijks sprake van concrete vraagstelling en nam het debat meer en meer de vorm aan van een klassiek avondje Israël-bashing. Het pro-Palestijnse kamp overtuigend in de meerderheid maakte gebruik van de mogelijkheid om uitvoerig te verhalen over de beklagenswaardige positie van de Palestijnse bevolking.

Dit resulteerde in commentaar van Ronny Naftaniel dat de Palestijnen eens moesten ophouden met hun eeuwige geklaag en dat ze tijd en energie beter konden steken in de opbouw van hun land en het streven naar economische onafhankelijkheid. Deze opmerking ondervond luid protest uit de zaal van de pro-Palestijnse aanhang.

Tineke Strik putte zich vervolgens uit in het onderstrepen van de hachelijke situatie waarin de Palestijnse bevolking zich bevindt, de ongelijkwaardigheid, de inval in Gaza, aparte wegen, Israël’s schending van de mensenrechten etc. Ronny Naftaniel die hierna wees op de frequente raketaanvallen op Israël vanaf de Gaza, werden door Tineke Strik gebagatelliseerd tot “niet handig !“.

Onder de vraagstellers in het publiek bevond zich Bert Giskes die zichzelf bekend maakte als prominent lid van de AbvaKabo FNV afd. Groningen, tot een vraag kwam het niet, wel deed hij de mededeling dat de AbvaKabo zich serieus inzet voor BDS middels Landelijke Palestina Werkgroep van AbvaKabo FNV. Hij vertelde dat de werkgroep zich toespitst op de investeringen van pensioengelden en dat het hoog tijd wordt dat Israël een lesje leert.

Ton van Kesteren, fractievoorzitter van de PVV in de Provinciale Staten van Groningen nam hierop plaats achter de microfoon. Hij gaf aan dat hij als lid van AbvaKabo niet gediend was van de uitspraken van Bert Giskes en legde de vraag voor aan het panel hoe zij dachten over de stellingname van AbvaKabo in het Israël/Palestina conflict. Op deze vraag bleef het antwoord uit, evenals het antwoord op de vraag geadresseerd aan Tineke Strik vanuit het publiek waar de vele EU miljoenen voor de opbouw van de Gaza haven gebleven zijn. Terwijl miljoenen werden geïncasseerd is er nooit een serieus begin gemaakt met de opbouw van de haven niettemin werd Israël beschuldigd van de vernietiging van de “Gaza haven” tijdens de 2e intifada in 2001. Ook op het commentaar over Hamas terreur jegens haar eigen bevolking volgde geen reactie.

Ronny Naftaniel interpreteerde de huidige publieke opinie in het Israël/Palestina conflict als onverschilliger maar niet zo zeer tegen Israël. De realiteit doet echter anders vermoeden, van een debat was nauwelijks sprake en de avond mondde al snel uit in een aaneenrijging van kritiek op Israël.

2 gedachtes over “Nederlandse linkse vakbonden ondersteunen en financieren Israëlboycotgroepen [Jom Jom]

 1. @Europa zal verder Israelische producten blijven kopen omdat ze: AAA kwaliteit zijn!

  Dat klopt al zeker. Ik heb gisteren in de locale Delhaize van Antwerpen een Israëlische sinaasappelcake van het merk “Osem” gekocht alsook van hetzelfde merk “Petit Beurre” koekjes. En het is al op gesmikkeld. Ontzettend lekkerRRRrrr 🙂

  Like

 2. Al die discussies/debatten, van zichzelf zéér belangrijk vindende & zogenaamde Humanistische partijen in Europa, zijn allemaal overbodig geklets & media vulling.

  Israel doet sowieso gewoon wat het moet doen om zijn bevolking veilig te stellen & te verdedigen ””’tegen elke prijs, ondanks het politiek correcte gezwam uit Europa.

  Europa zal verder Israelische producten blijven kopen omdat ze ze:
  1) nodig hebben!
  2) AAA kwaliteit zijn!

  Dus laat al die Boycot onbenullen gewoon verder lu…., het maakt helemaal niets uit!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.