Minister Sa’ar formeel: er komt geen nieuw Gush Katif [Joodse exodus uit Gaza in 2005]

In 2007 mocht de Israëlische fotograaf Oded Balilty (°Jeruzalem, 1979), The Associated Press, voor dit bekende plaatje de befaamde Pulitzer Price in ontvangst nemen in de categorie Breaking News Photography. Op de foto is te zien hoe in de Joodse nederzetting van Amona (in het noorden van Samaria) een Joodse inwoonster wordt weg geduwd door een overmacht aan Israëlische soldaten en politie.

“Als een man je probeert neer te schieten en hij laat zijn wapen vallen, raap je het dan op om het terug te geven? Nee, natuurlijk niet! Je moet eerst zeker weten dat hij niet opnieuw op je zal schieten.” [bron]

Zomer 2005: De catastrofe van Gush Katif

In augustus 2005 beging de Staat Israël mijns inziens één van de grootste blunders uit haar recente geschiedenis. Geleid door premier Ariel Sharon besliste de Israëlische regering om zich eenzijdig terug te trekken uit de Gazastrook en uit het noordelijke deel van Samaria. Negentien woongemeenschappen in Gush Katif en vier gemeenschappen in het noorden van Samaria werden geëvacueerd. Dertig jaar van opbouw werd vernietigd en 1.900 families (meer dan 8.000 mensen) werden verwijderd uit hun huizen. [bron]

We weten allemaal hoe dat verder ging. De Palestijnse Gazanen interpreteerden die terugtrekking als een teken van zwakte en als een de facto Palestijnse overwinning. De terreurorganisaties voelden zich gesterkt, herbewapenden zich en vuurden duizenden raketten en mortiergranaten af op willekeurige burgerdoelwitten en passieve Joodse gemeenschappen in Zuid-Israël. Operatie Cast Lead, het 22-dagen durende verdedigingsoffensief van het IDF in dec. 2008/jan. 2009 tegen Hamas, is een rechtstreeks gevolg van de mislukte verzoeningspolitiek van Sharon. Land ruilen voor vrede werkt niet.

De oorlog in Gaza was de enige logische ontwikkeling die volgde op de ontruiming van Gush Katif en dàt was precies net datgene dat premier Ariel Sharon helemaal niet had voorzien en ten allen prijzen had willen vermijden. Een blunder van formaat die vele duizenden het leven zal kosten in jaren die volgden nà de compleet dwaze en zinloze ontruiming van Gush Katif. Ik hoef u dan ook niet te vertellen wat er zou gebeuren wanneer op een dag de een of andere Israëlische regering zou beslissen om de Joodse gemeenschappen in Judea & Samaria manu militari op te doeken. Een waar inferno zou neerdalen over Israël!

Gush Katif Dag

Sa’ar: There Won’t Be Another Disengagement

door Elad Benari [Arutz-7]

De Israëlische minister Gideon Sa’ar van Opvoeding en Onderwijs, bezocht woensdag 15 februari het Gush Katif Museum in Jeruzalem. Het bezoek vond plaats ter gelegenheid van Gush Katif Dag, die gisteren in de Israëlische scholen werd herdacht.

Snel verder lezen KLIKKEN op–>>

Tijdens de rondleiding, bezocht de minister alle afdelingen van het museum, die de geschiedenis verhaalt van het gebied vanuit de tijd van de Dynastie van de Hasmoneanen tot aan de stichting van Gush Katif in 1968 en het ‘disengagementplan’ van 2005. Sa’ar toonde zich zeer aangedaan tijdens de rondleiding en regelmatig welden tranen op in zijn ogen. Na de rondleiding hield minister Sa’ar een persconferentie en zei dat het herinneren van Israëlische burgers aan wat in Gush Katif gebeurde een must is voor iedereen in de Israëlische samenleving en dat dit feit door het Ministerie van Onderwijs noodzakelijk wordt geacht om de Dag van Gush Katif te bevorderen in het onderwijssysteem.

Sa’ar merkte op dat hij zich fel verzet had tegen het disengagementplan en hij de strijd had aangevoerd binnen zijn partij Likoed tegen het plan van eersteminister Ariel Sharon. Hij openbaarde dat hij zes vergaderingen had gehad met Sharon waarin hij probeerde om hem te overreden om haf te zien van het plan maar zonder succes. “Er zal geen een andere uitdrijving meert komen,” benadrukte Sa’ar tijdens de persconferentie. “Iedereen heeft de bittere resultaten gezien en zijn lessen getrokken uit Gush Katif.”

In een recenter gesprek met Arutz Sheva, zei minister Sa’ar: “Het is niet gemakkelijk om het museum te bezoeken. Het leven van duizenden Joden werd afgebroken. Het disengagementplan was een hoop die geen reële basis had en het is onmogelijk om er positieve gevolgen uit te lichten. Dat is de les die zou moeten worden herinnerd.” Hij voegde eraan toe: “Wanneer u de grafiek van de raketlanceringen van Gaza in Israël sinds de terugtrekking bekijkt, begrijpt u dat de veiligheidssituatie sindsdien alleen maar verergerde. De belofte werd om de veiligheidssituatie te verbeteren, werd niet gehouden en de situatie is zelfs verslechterd.”

“Waar er geen Joodse nederzetting bestaat gedijen de terroristenorganisaties,” zei hij. “De bewoners van Gush Katif waren afgezanten van alle inwoners van Israël, en wanneer u een nederzetting opdoekt beschadigt dit de veiligheid van de Israëlische burgers. Het zijn Hamas en het terrorisme die nu de controle uitoefenen. Vandaag is er een reusachtig arsenaal aan raketten die het Israëlische volk bedreigt en dat is de les die wij moeten leren: om dergelijke daden te vermijden, die niet alleen uiteindelijk ons recht op het land beïnvloeden, maar ook de veiligheid bedreigen van alle burgers van Israël. We zijn slechts een paar jaren verder sinds het disengagementplan en u kunt al zelf vaststellen wie in die tijd gelijk had en wie niet.”

4 gedachtes over “Minister Sa’ar formeel: er komt geen nieuw Gush Katif [Joodse exodus uit Gaza in 2005]

  1. BLUNDER-BLUNDER-BLUNDER van meneer Sharon, Samaria en Judea is Israel tot in eeuwigheid, schop die arabieren eruit. GODs belofte is voor eeuwigheid, GOD gaf het aan Abraham, zijn zoon, kleinkinderen, Ezau en Jacob-Israel, nou ligt meneer Sharon in coma.

    Like

  2. een blunder die mijn inziens hersteld zou moeten worden door het terug nemen van Judea en Samaria bij de volgende komende oorlog die er zeker gaat komen helaas,, en dan absoluut annexeren en bij Israël voegen voor altijd hetzelfde voor jerusalem dat mag ook noot meer verdeeld worden,,,,,,

    Like

Reacties zijn gesloten.