De waarschuwing van Syrië: de wereld zal straks Israël ook niet komen redden [Yair Lapid]

De bergen met lijken worden elke dag weer wat hoger in de steden van Syrië. Hoeveel doden zijn er nu al gevallen? 6000 of 7000? Sommigen spreken over 10.000 en zelfs 20.000. Pas als het stof zal gaan liggen zullen we de doden kunnen tellen. Intussen kijkt de wereld de andere kant op want Rusland en China steunen het regime van president Bashar Al Assad. En wie wil nu in de clinch gaan met de gevreesde dictaturen van Russen en Chinezen, die samen zowat de helft van de wereldbevolking tellen?

Met Israël staat hetzelfde of erger te gebeuren als de verschrikking die het volk van buurland Syrië achtervolgt, ooit werkelijkheid wordt. Met de door Iran gesponsorde terreurorganisatie Hezbollah die de dienst uitmaakt en reeds decennialang hardop verkondigt de Joodse staat te zullen vernietigen. “Israël, vertrouw de wereld niet wanneer je straks in de penarie zit“, luidt de waarschuwing. Laat ons hopen dat de Israëlische leiders de noodzakelijke lessen trekken “toen de wereld het Syrische volk in de steek liet” en de wereld Al Assad toestond zijn volk uit te moorden…

Israel, don’t trust the world!

World’s indifference to Syria brutality reminds us that we shouldn’t trust it to save us

(De onverschilligheid van de wereld ten aanzien van de Syrische brutaliteit, herinnert ons eraan dat we maar beter niet rekenen op de wereld om ons te redden)

door Yair Lapid [Ynet]

De lijken die liggen in de straten van Homs, Syrië, vervullen niet enkel met afschuw; zij dienen ook als een waarschuwingssignaal. Dit is geen waarschuwing over de wreedheid van dictators, maar eerder over de onverschilligheid van de wereld.

Wij zijn geneigd te denken dat indien wij ooit geconfronteerd worden met de dreiging van uitroeiing, de wereld ons wel ter hulp zal snellen. Dit is een naïef geloof dat afstamt van het denkbeeld dat de meeste mensen in wezen goed zijn. Nochtans, indien alle mensen in wezen goed waren, zou er geen lijken liggen in Homs.

Zowat vijf jaar geleden, bevond mijn vader zich in het Holocaustmuseum van Yad Vashem en hield er een korte toespraak ter gelegenheid van de Holocaust Remembrance Day. Het was een mooie lentedag en mijn vader wist reeds dat hij spoedig ging sterven toen hij de volgende woorden uitte:

“De verlichte wereld adviseert ons om compromissen aan te gaan en risico’s te nemen om de vrede een kans te geven. Toch vragen wij op deze Holocaust Remembrance Day aan de verlichte wereld en aan allen die ons zulks bezweren: Wat gaat u doen, in de veronderstelling dat we risico’s nemen en mensen slachtofferen en ons vertrouwen stellen in u – en het dan opeens helemaal fout loopt?”

“Wat zal er gebeuren indien de andere kant niet doet wat we verwacht hadden en in plaats daarvan naar ons vuur en plagen slingert en ons vergiftigt en zelfs atoomwapens gebruikt? Wat zult u dan doen? Zult u om vergiffenis vragen? Zult u zeggen ‘wij waren verkeerd’? Zult u ons pleisters en zwachtels toezenden? Zult u weeshuizen openen voor de kinderen die het overleefd hebben? Zult u voor onze zielen bidden?”


Met dank aan Tiki S. voor de hint.

Brabosh.com onafgebroken in de Top Tien WordPress

Nederlandstalige blogs (Nederland en België samen)

(hieronder stand op 14 februari 2012)

Een gedachte over “De waarschuwing van Syrië: de wereld zal straks Israël ook niet komen redden [Yair Lapid]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.