Holocaust 67 jaar overleven als wrakken in psychiatrische klinieken…[in beeld]

Holocaust overlevende Yulia Wodna, 80 jaar, zit in een rolstoel in het Shaar Menashe Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg voor Holocaust overlevenden in Pardes Hanna, Israël op 19 augustus 2010. De in Joegoslavië geboren Wodna bracht lange dagen door in de bossen met haar ouders die partizanen waren. Als jong meisje was ze getuige van massamoorden op Joodse mensen, waaronder sommige van haar familieleden. [foto: Gili Yaari – bron]

Living on the edge of Israeli society

Levend aan de rand van de Israëlische samenleving

door Gili Yaari [Ynet]

Fotojournalist Gili Yaari documenteert het leven in een centrum voor geestelijke gezondheidszorg voor Holocaust overlevenden

Het Shaar Menashe Mental Health Center, een psychiatrisch hospitaal voor overlevenden van de Holocaust in Pardes Hanna, Israël, is een tehuis voor ongeveer 70 Holocaust overlevenden. De meesten van hen, die nog kinderen waren tijdens de Holocaust, verloren velen of al hun familieleden.

Doorheen de jaren immigreerden zij naar Israël, trachtten te integreren in de Israëlische samenleving en een nieuw leven op te bouwen, maar werden langzaam krankzinnig door hun ervaringen als kind en, in plaats daarvan, eindigden zij psychiatrische klinieken.

De ene Holocaust overlevende duwt de andere doorheen de zalen van het Shaar Menashe Mental Health Center voor Holocaust overlevenden in Pardes Hanna, Israël, 19 augustus 2010. Levende getuigen van de verschrikkingen. [foto: Gili Yaari – bron]

De meeste patiënten in Shaar Menashe hebben nooit een gezin gesticht en doorheen de jaren gingen ze van de ene psychiatrische kliniek naar de andere. Decennialang leefden zij aan de rand van de Israëlische samenleving zonder ooit in staat te zijn geweest om een normaal leven te leiden.

Omwille van hun vergevorderde leeftijd hebben velen van hen verpleegzorg nodig. Vijfenzestig jaar later doorleven zij de verschrikkingen en het inferno alsof het gisteren gebeurde. Zij overleefden de oorlog, maar hebben zij werkelijk overleefd?

De in Hongarije geboren Holocaust overlevende Arieh Bleier in het Shaar Menashe Mental Health Center voor Holocaust overlevenden in Pardes Hanna, Israël op 20 oktober 2010. Bleier overleefde het concentratiekamp van Mauthausen in Oostenrijk. Zijn ouders en broer werden vermoord in Auschwitz. [foto: Gili Yaari – bron]

Zij horen voortdurend stemmen, lijden aan nachtmerries, verwarrende waanbeelden en realiteit, en brengen het grootste deel van de dag door starend in de verte terwijl ze om het uur aan een sigaret trekken. Het aantal overlevenden van de Holocaust in Shaar Menashe neemt elk jaar af. Elk van hen draagt zijn of haar levensverhaal met zich mee en is een levend getuigenis van de verschrikkingen die zij hebben meegemaakt.

De verschrikking elke dag opnieuw beleven alsof het gisteren was. Holocaust survivors zitten in een zaal van het Shaar Menashe Mental Health Center voor Holocaust overlevenden in Pardes Hanna, Israël op 5 juli 2010. [foto: Gili Yaari – bron]

Er leven vandaag naar schatting nog zo’n 200.000 overlevenden van de Holocaust in Israël. Geschat wordt dat ongeveer 10 procent van hen geestelijke gezondheidszorg behoeven. De meesten van hen krijgen die niet. Het verhaal van de Holocaust overlevenden in het psychiatrisch hospitaal Shaar Menashe is het verhaal van vele overlevenden van de Holocaust. Zelfs diegenen die er toch in slaagden om te integreren in de maatschappij, dragen diepe mentale littekens die nooit genezen kunnen worden.

Persoonlijke verklaring [van Gili Yaari]
Als een tweede generatie overlevende van de Holocaust, groeide ik op in waarvan ik denk dat het een “normaal” gezin was. Mijn ouders slaagden erin om een gezin te stichten, werkten voor hun inkomen en integreerden in de samenleving. Hun ouders verloren het grootste deel van hun familie in de Holocaust.

Net zoals vele Israëliërs, realiseerde ik me pas later toen ik ouder werd, dat ik was opgegroeid in een huis waar geen geluk was, waar het uiten van vreugde taboe was, waar de drijvende krachten angst en overleving waren.

Tijdens het werken aan dit project voelde ik telkens opnieuw dat ik in feite mijn eigen familie aan het documenteren was, in het besef dat het enige wat ligt tussen hen en deze plaats slechts een flinterdunne grens is tussen [geestelijke] gezondheid en krankzinnigheid…

Holocaust overlevende Efraim Kruzel zit in een rolstoel in het Shaar Menashe Mental Health Center voor Holocaust overlevenden in Pardes Hanna, Israël op 2 november 2010. [foto: Gili Yaari – bron]


Met dank aan Sophie Petiet voor de hint.

2 gedachtes over “Holocaust 67 jaar overleven als wrakken in psychiatrische klinieken…[in beeld]

  1. Idd Jochanan, zie rond in Europa/wereld wat er gebeurt. Het anti-semitische spook waart weer rond. Het gaat weer gebeuren want iedereen is onder de leugenachtige islamitische bezweringen en verdraaiingen

    Like

  2. voor deze mensen is de holocaust nooit voorbijgegaan ook in ons gezin waarin ik ben opgegroeid was op de achtergrond altijd een bepaalde angst aanwezig van het kan zo maar weer gebeuren,,,,

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.