Minister Lieberman in de VS: Abbas is een obstakel voor vrede met Israël [Yitzhak Benhorin]

Washington, 7 februari 2012; Minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman op bezoek in Washington D.C. bij minister Hillary Clinton. Het is Lieberman’s eerste bezoek aan de VS sinds 18 maanden. Gisteren donderdag had Lieberman een ontmoeting met 15 ambassadeurs van de Verenigde Naties [http://thecable.foreignpolicy.com]

Lieberman: Abbas poses obstacle to peace

door Yitzhak Benhorin [Ynet]

Minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman had op donderdag (9 februari) in New York een ontmoeting met 15 ambassadeurs van de V.N. van de wereld en drukte tegenover hen zijn bezorgdheid uit omtrent een provocatie van Hezbollah dat het geweld zal gebruiken tegen Israël met het doel om de wereldopinie af te leiden van de bloedige onderdrukking door het Syrische regime. De minister van Buitenlandse Zaken veroordeelde in één adem ook de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

Lieberman ontmoette in NY onder andere de ambassadeurs van Rusland, Groot-Brittannië, Duitsland, India, Zuid-Afrika en Portugal – allen leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Hij zei dat Israël voor om het even welke daad van provocatie van de kant van Hezbollah voorbereid is.

De kwesties van het Israëlisch-Palestijnse vredesproces en de perspectieven ten aanzien van een Palestijnse eenheidsregering, werden eveneens tijdens die vergadering besproken. Lieberman benadrukte dat Israël geen Palestijnse regering zal goedkeuren waarin Hamas zetelt, zolang de organisatie het bestaansrecht van Israël blijft ontkennen, terreur gebruikt en er niet in slaagt om de aangegane overeenkomsten uit het verleden te erkennen.

Hij stelde ook dat de Palestijnse overeenkomst, die eerder op de week in Qatar werd ondertekend, niet bevorderlijk is voor onderhandelingen met Israël en enkel gebaseerd is op de persoonlijke belangen van Abbas en Khaled Meshaal, de chef van het politburo van Hamas. Tijdens de vergadering, zei de Britse ambassadeur dat het Verenigd Koninkrijk Israël in deze kwestie omtrent Hamas steunt maar beklemtoonde tegelijkertijd dat de Palestijnse verzoening Israël zal toelaten om vrede met alle Palestijnen te bereiken.

De Duitse gezant, van zijn kant, bekritiseerde Israël voor de weigering om fondsen uit te keren aan de PA om Abbas te steunen, waarop Lieberman antwoordde dat “Abbas een hinderpaal voor de vrede vormt”. Hij merkte op dat de Palestijnse leider de terroristen, die als pasmunt voor de vrijlating van soldaat Gilad Shalit werden vrijgelaten, door de PA worden bedropen met fondsen en huisvestingsoplossingen.

De minister van Buitenlandse Zaken kaartte eveneens de Iraanse kwestie aan en verklaarde dat het Iraanse regime de grootste bedreiging vormt voor de wereldvrede. Lieberman zei dat Israël hoopt dat de recent genomen sancties Teheran zullen aanmoedigen om zijn kernprogramma terug te trekken maar waarschuwde ervoor dat indien dit niet gebeurt Israël “alle opties zal open houden”.

Gevraagd door de Russische ambassadeur wat de gevolgen van een Israëlische aanval op Iran voor de wereld zouden zijn, antwoordde Lieberman dat Israël deze kwestie liever niet in het openbaar bespreekt.

Een gedachte over “Minister Lieberman in de VS: Abbas is een obstakel voor vrede met Israël [Yitzhak Benhorin]

  1. De Russen spelen sowieso een smerig spelletje. De Koning van het Noorden Magog bewapent al sinds jaar en dag de haters van Israël. Zie hun recente rol in Syrië. Laten we niet vergeten dat ze een enorme marinebasis hebben op de Syrische kust. Wladimir Zjirinovski zei het al lange tijd geleden:”Weg met Europa, daar hebben we niets te winnen. Het wordt tijd dat de Russische soldaat zijn laarzen afspoelt in de Indische oceaan”. Hij wordt gezien als gek maar dan wel een gevaarlijke die niet dom is. Koppel hieraan de geopolitieke implicaties van aardgas en aardolie en de oorlogen in Tjetstsjenië en de wat domme machinaties van de NAVO onder Bush in Georgië. Vergelijk in deze het boek Moesson van Robert D. Kaplan. Dit boek beschrijft op logische en indringende wijze waarom de US Navy de Indische Oceaan topprioriteit geeft.

    Nog even terug naar de Russen.Ze hebben de afgelopen jaren technologisch bepaald niet stil gezeten wat zich vertaalt in geavanceerde antitankraketten (Kornet) naar de Hizbollah en de opstandelingen in Irak, geavanceerde luchtdoelraketten (S300, S400 en verdere ontwikkelingen) en de nieuwste antischeepsraketten die zo snel zijn en zo’n zware springlading hebben dat ze een werkelijke bedreiging vormen voor de Carrier Battle Groups in en om de Perzische Golf. Diezelfde projectielen beschermen ondertussen de Syrische kust tegen een mogelijke NAVO interventie.

    Like

Reacties zijn gesloten.