Ratten verlaten zinkend schip: Hamas hoofdkwartier weg uit Damascus

Leiders Hamas vluchten uit Syrische hoofdstad Damascus

door Eduard Cousin [http://www.elsevier.nl/]

De leiding van de Palestijnse terreurbeweging Hamas heeft de Syrische hoofdstad Damascus verlaten. Aanleiding is het aanhoudende geweld in het Arabische land. Dat meldt een vooraanstaand lid van de radicale islamitische organisatie vrijdag. De leider van Hamas, Khalid Meshaal, is naar Qatar uitgeweken. De tweede man binnen de organisatie, Musa Abu Marsuk, verblijft in Caïro.

Jordanië
Een groot deel van de andere bestuursleden bevindt zich in Jordanië. In het hoofdkwartier van Hamas in Damascus zijn geen leiders meer aanwezig. Jordanië zette in 1999 nog alle Hamasleiders het land uit. Het land wil de in 1994 gesloten vrede met buurland Israël niet laten verstoren door de anti-Israëlische organisatie. De naar Jordanië gevluchte Hamasleiders mogen dan ook niet politiek actief zijn.

Bloedig
Koning Abdullah II van Jordanië is bang voor de invloed van Hamas op de Jordaanse Palestijnen. Bijna de helft van de 6,5 miljoen Jordaniërs zijn van Palestijnse afkomst. Hamas was altijd welkom in Syrië, dat officieel in oorlog verkeert met Israël. Het regime van president Bashar al-Assad staat echter onder aanhoudende druk. Afgelopen week behoorde tot een van de bloedigste sinds het begin van de opstand in maart 2011.


Met dank aan Herman Nieman voor de hint.

2 gedachtes over “Ratten verlaten zinkend schip: Hamas hoofdkwartier weg uit Damascus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.