Wie gelooft nog dat Palestijnen echt geïnteresseerd zijn in onderhandelen? [Evelyn Gordon]

“Maar wij hebben je toch grond in ruil voor vrede gegeven?” – “Wij willen díe grond hebben!”

So, You Think the Palestinians Are Actually Interested in Negotiating?

door Evelyn Gordon
bron Commentary Magazine

Zoals ik al eerder schreef, als er één gebied is waar de Palestijnen van niemand hulp nodig hebben, dan is het om verontschuldigingen te vinden om vredesonderhandelingen te vermijden. Voor het ogenblik beweren zij natuurlijk, dat de houding van Israël over de grenzen geen ruimte laat voor vooruitgang. Maar als u de echte reden wilt zien waarom de gesprekken geblokkeerd zijn, moet u even zien wat er vorige week gebeurde, toen Israël probeerde om zijn positie inzake veiligheidsakkoorden voor te stellen tijdens de onderhandelingen in Amman: de Palestijnse toponderhandelaar Saeb Erekat weigerde zelfs de Israëlische afgevaardigde te laten spreken, zeggende had hij geen “mandaat had om veiligheidsakkoorden te onderhandelen” totdat Israël “gedetailleerde documenten” zou voorleggen omtrent zijn positie inzake de grenzen.

Iedereen die betrokken is bij het vredesproces heeft altijd begrepen dat grenzen en veiligheid innig zijn verbonden, omdat de hoeveelheid grondgebied die Israël bereid is af te staan zal afhangen van de robuustheid van de compenserende veiligheidsmaatregelen. Dat is waarom zelfs president Barack Obama, in zijn toespraak van mei 2011 opriep tot een “grenzen eerst” benadering die kwesties zoals Jeruzalem en de vluchtelingen naar achteren schoof, niet voorstelde om de kwestie van de veiligheid uit te stellen; maar voorstelde dat de besprekingen zich eerst op “grondgebied en veiligheid” zouden concentreren.

Zodoende, als de Palestijnen niet eens bereid zijn om naar de posities van Israël inzake veiligheidsmaatregelen te luisteren, zijn zij duidelijk helemaal niet geïnteresseerd in het voeren van ernstige onderhandelingen. Zoals de Israëlische toponderhandelaar gevat aan Erekat vertelde, “Als u niet over het mandaat beschikt om hierover te discuteren, zou u misschien beter vertrekken en iemand anders in uw plaats sturen die wel dat mandaat heeft.”

Maar dat is niet het enige bewijs; hetzelfde verhaal is de altijd groeiende lijst van “gebaren” die de Palestijnen eisen van Israël in ruil voor het zich te moeten te verlagen om in dezelfde ruimte te zitten als de Israëlische ambtenaren. Maandenlang zeggen zij dat de voorwaarden om de besprekingen verder te zetten een bouwstop is in de nederzettingen. Maar nu is zelfs dat niet genoeg: Nimer Hammad, een medewerker van president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit, zei eerder deze maand dat de PA de vrijlating eist van de Palestijnse terroristen die in Israël gevangen zitten, de ontmanteling van de Israëlische controleposten op de West Bank eist en extra brokken van het grondgebied op de West Bank aan de controle van de Palestijnse Autoriteit moet overdragen – of anders gezegd Israël moet voorafgaand aan onderhandelingen nu reeds grondgebied afstaan in plaats van dat dit zou gebeuren als een resultaat van onderhandelingen.

Erger nog, de “internationale gemeenschap” zet Israël onder druk om in te stemmen met al deze eisen, schijnbaar onbekwaam om te zien wat zonneklaar is: Indien de Palestijnen werkelijk enige interesse zouden hebben in het voeren van echte onderhandelingen, dan zouden zij niet met overvloedige Israëlische concessies moeten worden omgekocht enkel maar om hen ertoe te brengen om de onderhandelingsruimte binnen te gaan.

En dat brengt ons natuurlijk bij het andere voor de hand liggende uitvloeisel dat de “internationale gemeenschap” moedwillig weigert om te zien: Als de Palestijnen ook maar de geringste interesse hadden in het verwerven van een eigen staat, dan hoeven zij niet te worden omgekocht, aftroggelend en armworstelend enkel om hen ertoe te brengen om besprekingen te houden met de enige partij die hen er werkelijk één kan geven – Israël.

Maar om dat te kunnen toegeven, namelijk dat het complete vredesproces een fraude en een mislukking is, is vooralsnog te pijnlijk. Het is meer comfortabel te doen alsof vrede zou bereikt kunnen worden indien Israël enkel een beetje meer zou willen geven.


Met dank aan Tiki S. voor de hint.

Een gedachte over “Wie gelooft nog dat Palestijnen echt geïnteresseerd zijn in onderhandelen? [Evelyn Gordon]

 1. “Wie gelooft nog dat “de Palestijnen” écht geinteresseerd zijn te onderhandelen?Niemand……….. , behalve de ‘linkse EUS media & achterban!
  Westerse (linkse) regeringen bgrijpen het ook, maar moeten zorgen om herkozen te worden door ‘hun gemanipuleerde achterban……. en dus draait het door het Arabische olie gesceneerde ‘leugencarousel voort over de planeet.

  De “Palestijnen” hebben namelijk helemaal geen platform om over te onderhandelen.
  Palestina was een territorium en nooit een natie & “de Palestijnen” zijn niet meer dan een groep Arabische Moslims met een territoriale naam.

  Trekken we deze lijn voort dan zijn “de Palestijnen in Amerika (Amerikanen), in Nederland (Nederlanders), in Engeland (Engelsen), in Libanon (Libanezen), in Jordanie (Jordanezen) & in Israel (Israeliers)!

  Dit is dus het einde van “”de Palestijns vluchteling”” & hun ‘recht op terugkeer!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.