We reizen om te leren: ‘Belgische Joden zijn gestoord, geitenhersenen zijn gezond’

Watervallen van Iguazu in Argentinië

Verhelderend reisverhaal van Herman Nieman net terug uit de woeste natuur van Zuid-Amerika naar Kirgizië waar hij toevallig een ontmoeting heeft met enkele Belgen en achteloos een gesprek begint dat snel omslaat naar geneuzel over Israël en de Joden. De klassieke overdosis vooroordelen borrelen snel naar de oppervlakte totdat… een andere groep Israëliërs het gezelschap vervoegt en niets meer is wat het lijkt. Alle vooroordelen smelten weg als sneeuw onder de zon. Sommige mensen moeten blijkbaar ver reizen om achter de waarheid te komen.

Belgische Joden zijn gestoord, geitenhersenen zijn gezond en
Israëlische backpackers zijn wandelende PR-machines!

door Herman Nieman

Zo net terug uit Argentinië waar ik 4 weken ben geweest! Een onvoorstelbaar groot (28 uur in de bus is normaal) en mooi land (met name de watervallen van Iguazu en de gletsjers van Patagonië).

Heb in Argentinië vele hikes gemaakt, onder andere naar de wereldberoemde berg Fitz Roy. Dit was niet mijn eerste hike trouwens. Afgelopen zomer ben ik met een gids en een porter twee dagen de Tien-Shan-bergen ingegaan in Kirgizië (Centraal-Azië). Ontzettend mooi, maar ook loodzwaar, mijn Nederlandse benen zijn totaal niet toegerust op de bergen. Met name de 2de dag was ik echt kapot en plofte ik na een lange dag hiken en klimmen neer op een bankje bij ons logeeradres, wachtend op het eten van hersenen van een geit rechtstreeks uit de schedel (echt waar).

Stomtoevallig zat ik daar op dat bankje naast twee Belgen (je bent nooit de enige westerling in dit soort landen helaas, alleen in Albanië was ik ooit een week echt alleen met de locals). En nog toevalliger, midden in de hoge bergen van Kirgizië hadden we het plotseling over Israël en de Joden in België. Van deze Belgische studenten (!) ‘leerde’ ik dat die Belgische Joden echt gestoord zijn, dat inteelt veel bij hen voorkomt, dat ze moorden onderling oplossen, kortom dat ze net zo gek en debiel zijn als die zionisten in Israël. Een van deze studenten zou bovendien naar Gaza afreizen om met eigen ogen te zien hoe vreselijk Joden en Israëliërs in het echt wel niet zijn.

Ala-Kul meer

Ik was te moe om op al deze onzin in te gaan, en dacht daarom maar aan het moment dat ik mijn schedel met geitenhersenen zou krijgen. Ik hoefde echter ook niets te zeggen, want de troef van de dag kwam ons overnachtingsadres binnen wandelen: een groep Israëliërs (4 jongens van in de 20 en een mooie knappe meid) die ik die dag al eerder had gezien in de bergen nabij het Ala Kul meer.

We raakten met z’n allen in gesprek en op een gegeven moment zei die Belgische student die naar Gaza zou afreizen tegen mij: “zijn dit ook Israëliërs????” Hij was zichtbaar is verwarring, begreep helemaal niet dat een Israëliër vooral over Ajax sprak, en niet over oorlog, dat een andere Israëliër het over een dagenlange hike had die hij in Georgië had gemaakt, en niet over onderdrukking van Palestijnen, en dat een derde Israëliër (die meid) in Amsterdam wilde gaan wonen omdat de stad zo liberaal was. Het hele Israëlische wereldbeeld van deze Belgische student stond na 10 minuten op zijn kop!!

De sfeer was opperbest (is altijd zo onder backpackers), de dag daarna werden er emailadressen uitgewisseld en heeft een Israëliër, die in de kibboets Motsa woont vlakbij Jeruzalem, tegen bovenstaande Belg gezegd: “als je nu echt eens iets over de Israëlische geschiedenis wilt weten, email me dan!”…

Moraal van bovenstaand verhaal: overal waar ik kom, in Sapa in Vietnam, in hostels in Argentinië, kom ik Israëliërs tegen. Gewone jongens en meisjes, geïnteresseerd in bier, hikes, andere landen en de andere sexe. Deze gewone Israëliërs zijn onbewust een van de beste propagandamachines van de staat Israël. Zij laten beter dan wij dat ooit kunnen zien dat Israëliërs gewoon een meer willen bevaren, gewoon een wijntje willen drinken en gewoon een oude kerk willen bezoeken. En vooral geen oorlog willen.

Goed dus dat zoveel Israëliërs reizen!!!!!!

Met vriendelijke groet, kind regards,

Herman Nieman


Herman Nieman is een pseudoniem. Naam bekend bij Brabosh.com.

3 gedachtes over “We reizen om te leren: ‘Belgische Joden zijn gestoord, geitenhersenen zijn gezond’

 1. Dit verhaal vertelt meer over de Belgische ‘studenten dan over wie dan ook. Als studenten (géén bosjesmannen) in deze tijd van media, facebook, internet & overal waar men info vandaan kan halen, nog met zulke domme beelden in zijn hoofd zit, dan zegt dit iets over het interlect óf het leerinstituut van deze ‘studenten.

  Gelukkig hebben zij hun domheid ingezien en bijgesteld.

  Like

 2. Het valt me altijd op hoe dol mensen zijn op Joden die zich niet teveel storen aan hun cultuur en geloof. Men wil Joden die “gewoon” doen, wat dat dan ook moge betekenen. Maar Joden zijn Joden en Israeli’s zijn Israeli’s en wie in verre Landen (Amsterdam) wil gaan leven vertegenwoordigt zichzelf maar niet Israel. Is deze ijver om Joden om te smeden tot “net als iedereen” niet verdacht? Ik zou het geen liefde voor Israel willen noemen. Is de Hollander, Belg, Fransman, Japanner, Chinees, noem maar op “net als iedereen” en wanneer zij wel degelijk hun volken vertegenwoordigen in gedrag en overtuiging, keert men zich dan van hen af? Of geldt dit louter t.a.v. Israeli’s?

  Like

 3. Het klopt inderdaad dat Israeli’s veel reizen. Het zijn net Japanners haha! Veel Israeli’s gaan na hun studie een tijdje reizen. Ik mag toch hopen dat ze zich door niemand laten tegenhouden. Ik verbaas me sowieso over de vele vooroordelen die mensen over Joden hebben, terwijl ze er nog nooit één hebben gesproken. Het lijkt wel een soort van moderne folklore.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.