Toespraak van Israëlisch ambassadeur Michael Oren op Martin Luther Kingdag [video]

Ambassador Oren on Martin Luther King, Jr. Day

Vandaag, maandag 16 januari 2012, wordt in de Verenigde Staten Martin Luther King, Jr. Day gevierd. In deze videoclip houdt Michael Oren, de Israëlische ambassadeur in de Verenigde Staten, een korte toespraak om deze overbekende mensenrechtenactivist en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede (in 1964) te eren.

Uit de volgende korte toespraak van Dr. Martin Luther King blijkt dat hij al een vroege verdediger van Israël was en noemde de Joodse staat “one of the great outpost of democracy in the world“:

Martin Luther Kingdag
De Martin Luther Kingdag is een Amerikaanse feestdag die de Amerikaanse dominee Dr. Martin Luther King, Jr. eert. De feestdag valt jaarlijks op de derde maandag van januari, rond de tijd van de geboortedag van King, op 15 januari. De feestdag was het resultaat van een grootschalige campagne die door een aantal activisten wordt geleid. Een van de opmerkelijkste hiervan was de blinde musicus Stevie Wonder, die met het de hit Happy Birthday in 1980 en de Rally for Peace-persconferentie in 1981 de campagne wist te populariseren. De Amerikaanse president Ronald Reagan tekende op 2 november 1983 de wet die federale feestdag ter ere van King creëerde. De feestdag werd voor het eerst gehouden op 20 januari 1986. Sinds het jaar 2000 wordt de Martin Luther Kingdag officieel waargenomen in alle 50 staten van de V.S. De dag kreeg inhoud met demonstraties voor vrede, sociale rechtvaardigheid, rassen- en klassengelijkheid, en ook als nationale dag van vrijwilligersorganisaties. [bron]