Wereldpremière van de film: ‘Follow Me: The Yoni Netanyahu Story’


Donderdag, 12 januari 2012, gaat de documentaire film ‘Follow Me: The Yoni Netanyahu Storyhttp://followmethemovie.com/ in wereldpremière op het New York Jewish Film Festival 2012.

Wat maar weinigen weten is dat de Israëlische premier Benjamin Netanjahoe ook nog een oudere broer had – Jonathan ‘Yoni’ Netanjahoe – destijds kolonel bij het IDF.

Yoni was een Israëlische commando die in 1976 deelnam aan de bevrijding van een door de PFLP (Popular Front for the Liberation of Palestine) gekaapt passagiersvliegtuig, vooral bekend als Operatie Entebbe. Tijdens de bevrijdingsactie op 4 juli 1976, kwamen zes tot zeven terroristen om het leven alsmede vier Joodse gegijzelden en één Israëlische soldaat. Die ene soldaat was uitgerekend kolonel Yoni Netanjahoe, de commandant van de speciale elite-eenheid en spilfiguur van de bevrijdingsactie! Yoni wordt sindsdien in Israël geëerd als nationale oorlogsheld.

Yoni Netanjahoe, de commandant van de raid in Entebbe

Op 27 juni 1976 werd Vlucht 139 van Air France met 246 passagiers aan boord dat op weg was van de Israëlische luchthaven Ben Goerion via Parijs naar Athene, gekaapt door Arabische en Duitse terroristen. De Arabische terroristen kwamen pas tijdens de tussenstop in Athene aan boord. De kapers, gewapend met wapens en granaten, bevalen de piloot om door te vliegen naar Benghazi in Libië om bij te tanken. In Beneghaza lieten de kapers een jonge zwangere vrouw vrij. Het vliegtuig vertrok opnieuw en landde uren later op de luchthaven van Entebbe in Oeganda, omstreeks 3u15 locale tijd in de ochtend van 28 juni 1976.

Daarna zal de gijzeling van 104 achtergebleven Joden en Israëli’s zich dagenlang voortslepen tot op 4 juli 1976 een speciale elite-eenheid van het Israëlische leger een aanval deed op het vliegtuig, die later bekend werd als Operatie Entebbe. Het IDF schakelde de gijzelnemers uit, bevrijdde de gegijzelden die onder een kogelregen in de vliegtuigen werden geladen en via Nairobi naar Israël gevlogen. Beide Duitse terroristen – Wilfried Böse en zijn vriendin Brigitte Kuhlmann – werden tijdens deze bevrijdingsactie eveneens door het IDF (Israëlische leger) doodgeschoten. Lees meer op deze blog: Antisemitisme, een oude bekende van links (gijzeling Entebbe 1976) van 1 februari 2009.


Over de film Follow Me: The Yoni Netanyahu Story:

Jonathan “Yoni” Netanjahoe, toen een commandant in het Israëlische leger, werd op 30-jarige leeftijd gedood toen hij aan het commando stond van een reddingsactie van gegijzelden in 1976 op de luchthaven van Entebbe in Oeganda. In “Follow Me“, presenteren co-directeuren Jonathan Gruber (Jewish Soldiers in Blue and Gray, NYJFF 2011) en Ari Daniel Pinchot (producer van de film Paper Clips) een aandoenlijk portret van het leven van Yoni begeleid door eigen gedichten, proza en brieven. Het werd uiteindelijk een portret van een jonge man levend in een jong land. De documentaire brengt ook zeldzame beelden van de Zesdaagse Oorlog van 1967 en van de Operatie Entebbe van 1976 zèlf, zoals die destijds werd verslagen door de legendarische journalist Walter Cronkite. Een film van Ari Daniel Pinchot.

Meer informatie op de website van de film: http://followmethemovie.com/


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.