Hamas zegt dat Gaza niet ‘bezet’ wordt, Verenigde Naties zeggen van wel

Mahmoud al-Zahar, de partij-ideoloog, medeoprichter en tegenwoordig minister BuZa van Hamas op 3 januari 2011: “Gaza is geen bezet Palestijns gebied.”

Hamas Says Gaza Not “Occupied”; U.N. Disagrees

World Body Out of Step with Palestinians

door UN Watch http://www.unwatch.org/

De voortdurende etikettering door de Verenigde Naties van de Gazastrook als ‘bezet gebied’ werd gisteren (3 jan.’11) rechtstreeks tegengesproken door een hoogste leider van Hamas, de hevig anti-Israëlische Palestijnse terreurorganisatie die het grondgebied controleert.

Er nota van nemend dat de verklaring van Hamas de echte werkelijkheid weerspiegelt sinds Israël zich terugtrok uit Gaza in 2005, nodigt de in Genève gebaseerde controlegroep UN Watch de Verenigde Naties op om de Palestijnen aan te moedigen hun verantwoordelijkheid op te nemen voor hun gebieden en op te houden met te verwijzen naar Gaza, in berichten en door hun ambtenaren en woordvoerders, als “bezet grondgebied”.

“De traditionele praktijk van de Verenigde Naties om de Palestijnen te ontheffen van elke verantwoordelijkheid heeft hen geen jota geholpen,” zegt Hillel Neuer, de uitvoerende directeur van UN Watch. “Integendeel, de Palestijnse burgers zijn de belangrijkste verliezers wanneer diegenen die hen regeren en direct controleren, nooit ernstig voor hun acties.“ verantwoordelijk worden gehouden.

“Nu dat de Palestijnen die Gaza besturen openlijk erkennen dat Gaza niet bezet wordt, wat de werkelijkheid is sinds door Israël ’s ‘disengagement‘ elke soldaat, burger en kolonist in 2005 werd verwijderd, verhindert de weigering van de Verenigde Naties om hetzelfde te doen, de Palestijnen hun eigen cultuur van zelfbestuur te ontwikkelen,” zegt Neuer.

Leider Mahmoud Zahar van Hamas bevestigde dat er geen Israëlisch bezetting van het grondgebied is in commentaren die vandaag door het in Bethlehem (Judea) gebaseerde persagentschap Ma’an werden gemaakt. Zahar twijfelde eraan of Hamas wel anti-Israëlische optochten zou organiseren simultaan met gelijkaardige protesten die door rivaal Al Fatah op de West Bank in Judea & Samaria worden georganiseerd.

Mahmoud Zahar zei tegen Ma’an:

“Tegen wie zouden we dan moeten demonstreren in de Gazastrook? Moest Gaza bezet worden, dan was dat model van toepassing.”

De verklaring van Hamas volgt op de toenemende erkenning onder internationale advocaten dat de weerstand van de Verenigde Naties om de Palestijnen verantwoordelijk te houden voor wat er op hun grondgebied gebeurt, voorbij gestreefd is.

In een recent artikel in de American University International Law Review, verklaart de rechtsgeleerde Elizabeth Samson dat onder de Akkoorden van Genève en volgens internationale gerechtelijke precedenten, Gaza niet meer kan gezien worden als bezet door Israël, sinds Israël geen “daadwerkelijke controle” meer uitoefent.

In plaats daarvan, argumenteert Samson, zou Gaza ’s unieke “intermediaire” wettelijke status erkend moeten worden, om de Palestijnen toe te staan om volledige autonomie uit te oefenen, en aldus de basis te leggen voor een Palestijnse staat die vreedzaam naast Israël bestaat.

Nochtans is het officiële beleid van de Verenigde Naties niet veranderd sinds secretaris-generaal Ban Ki-moon ‘ woordvoerder Farhan Haq in 2009 verklaarde dat “de Verenigde Naties beschouwen Gaza, de West Bank en Oost-Jeruzalem als bezet Palestijns gebied.”

Die terminologie wordt nog steeds door de Verenigde Naties gebezigd. In een verslag van 22 september j.l. in naam van Ban Ki-moon waarin gesproken wordt van een bezoek van een VN missie aan de “bezette Palestijnse gebieden, meer in het bijzonder aan de Gazastrook.” In mei refereerde Richard Falk, de permanente onderzoeker van de VN van vermeende Israëlische schendingen, verwees hij naar de “bezette Gazastrook”. Een door de V.N. verspreide feiten folio omtrent “Het Bezette Palestijnse Grondgebied” omvat eveneens Gaza.

Het Israëlische Hooggerechtshof besliste tevens op 30 januari 2008 dat Israël zich van de Gazastrook had losgemaakt en “geen efficiënte controle heeft over wat zich daar afspeelt.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.