Premier Haniyeh herhaalt in Soedan: Hamas zal nooit het bestaansrecht van Israël erkennen

Khartoem, 27 december 2011. Aankomst van Hamaspremier Ismail Haniyeh op de luchthaven van Soedan, om er deel te nemen aan een conferentie omtrent de status van Jeruzalem. (foto: Ebrahim Hamid/AFP/Getty Images)

Haniyeh in Soedan: Hamas zal nooit Israël erkennen

door Elad Benari [bron]

De premier van de belangrijkste terreurorganisatie Hamas in Gaza, Ismail Haniyeh, herhaalde gisteren zaterdag 31.12 dat zijn organisatie nooit Israël zal erkennen en nooit Jeruzalem zal opgeven. Hij riep tevens op om een ‘Jeruzalem Leger’ op de been te brengen, een leger van Arabische naties dat Jeruzalem op de Joden zal veroveren.

Haniyeh deed deze verklaringen tijdens besprekingen in de Soedanese hoofdstad Khartoem, waar hij enkele dagen geleden een ontmoeting had met president Omar al-Bashir. Het bezoek aan de Soedan maakt deel uit van de eerste officiële regionale reis van Haniyeh sinds de gewelddadige machtsovername van de Gazastrook door Hamas in het voorjaar van 2007.

Die verklaringen van Haniyeh werden naar verluidt gedaan in een forum getiteld “Het Jeruzalem Forum” dat in Khartoem wordt gehouden. Kanaal 10 berichtte dat gedurende die besprekingen, medewerkers van Haniyeh overlegden met vooraanstaande leden van de extremistische Moslim Broederschap. Volgens het bericht was het opzet van die vergaderingen de mogelijkheid te onderzoeken van de opname van Hamas bij de Moslim Broederschap.

Terwijl de commentaren van Haniyeh in overeenstemming zijn met datgene dat hij onlangs op de 24ste verjaardag van Hamas verklaarde, met name waar hij zei dat het strategische doel op lange termijn de vernietiging van Israël is, zijn deze niet in overeenstemming met wat door andere kopstukken van Hamas de afgelopen week werd gezegd.

Politburoleider van Hamas die kantoor houdt in Damascus, Khaled Meshaal, zei vorige week dat het tijd wordt voor Hamas zich te richten tot volksprotesten in de geest van de Arabische Lente, eerder dan zich te concentreren op de gewapende weerstand tegen Israël.

Meshaal zei dit tijdens verzoeningsbesprekingen tussen Fatah en Hamas in Kaïro vorige week, die resulteerde in de mededeling dat Hamas, Islamitische Jihad en andere terreurorganisaties lid van de PLO zouden worden. Mede-oprichter van Hamas, Mahmoud al-Zahar bevestigde later de opmerkingen van Meshaal.