Israël behaalt zeldzame overwinning in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties

Israel Wins U.N. General Assembly Vote

Israël wint de stemming in de Algemene Vergadering van de V.N.

door The Israel Project [bron]

Washington, 5 december 2011. Israël heeft een zeldzame overwinning behaalt afgelopen vrijdag (2 december ’11) in de Verenigde Naties toen 133 lidstaten haar voorstel steunden om landbouwtechnologie beschikbaar te stellen aan de ontwikkelingslanden. “Het Israëlische voorstel poogt vrouwen meer macht te geven in plattelandsgebieden, bevordert de voedselveiligheid en het landbouwersonderwijs en vertraagt de gevolgen van de klimaatverandering,” schrijft de Israëlische nieuwskrant Ynet News.

“Er is een breed spectrum van co-sponsoren en verdedigers van deze resolutie,” zei donderdag de Israëlische vice-afgevaardigde in de V.N. Haim Waxman over de resolutie. “Het is een testament aan het centrale belang omtrent deze kwestie en het enorme potentieel van de landbouwtechnologie. Vandaag zegt dit Comité luid en duidelijk dat de landbouwtechnologie meer veerkrachtige gemeenschappen, sterkere naties en een rijkere planeet kan opbouwen.”

De stemming markeert een zeldzame overwinning voor de Joodse staat, die vaak Arabische en Moslimnaties de Algemene Vergadering als politiek platform heeft zien gebruiken om Israël aan de kaak te stellen. En inderdaad, de Arabische staten, vooropgegaan door de delegatie van Irak die het voorstel van Israël een dekmantel heette voor haar zogenoemde ‘illegale en destructieve’ beleid, hitste de meeste van de 35 naties op tegen het Israëlische voorstel met het gevolg dat zij zich onthielden aan de stemming.

De Palestijnse Autoriteit die zich momenteel in het centrum bevind van een campagne bij de V.N. om soevereiniteit te verkrijgen door een stemming binnen de Veiligheidsraad van de VN te forceren eerder dan die door vredesbesprekingen met Israël te bereiken. Israël is reeds lang een pionier in landbouwtechnologieën en onderhoudt banden met ontwikkelingslanden in Afrika en elders door haar deskundigen en innovatieve technologieën te delen.

De Israëlische ambassadeur aan de V.N. Ron Prosor dankte de leden die voor het voorstel van Israël steunden, maar berispte de Arabische staten voor hun vermenging van de politiek in de stemming van het voorstel, dat meer dan waarschijnlijk ontwikkelingshulp aan Arabische naties kan betekenen [of anders gezegd: de Arabieren onthielden zich om politieke motieven maar zullen wat graag de vruchten meeplukken van het Israëlische goedgekeurde voorstel; Brabosh.com]

In december 2007 won Israël een gelijkaardige stemming op het voorstel “Landbouw Technologie voor Ontwikkeling”, tijdens het Tweede Comité van de UNGA (Economisch en Financieel). De toenmalige Israëlische ambassadeur bij de V.N., Dan Gillerman, zei toen dat de stemming duidde op de positieve bijdragen van Israël aan internationale ontwikkeling.

Water technologie in Naan Dan Jain

Met dank aan Avi Cohen Stuart voor de hint.