Hamas komt als grote overwinnaar uit de verkiezingen in… Egypte


Afb.: Zo te merken zijn uw en mijn belastinggeld weer hard aan het werk!

Hamas – der grosse Gewinner in Ägypten

Hamas – de grote winnaar in Egypte

door Jonathan S. Tobin [bron]
vertaling E.J. Bron [www.ejbron.wordpress.com]

Hoe de machtsstrijd in Egypte uiteindelijk zal aflopen, weten we nog niet – en toch kunnen we al een grote winnaar noemen: Hamas. Hoe machtig het Egyptische leger ook zal zijn, zonder twijfel is de islamistische groepering een van de belangrijkste profiteurs van de ineenstorting van het Moebarak-regime en van de toenemende invloed van de Moslimbroederschap in Caïro.

Het doorzettingsvermogen van de Moslimbroederschap is slechts een van meerdere factoren, die de invloed van Hamas onder de Palestijnen en in de regio hebben vergroot. Dat het haar gelukt is Israël tot de ruil van meer dan duizend terroristen tegen één ontvoerde Israëlische soldaat te dwingen, hebben Fatah en de Palestijnse Autoriteit net zo verzwakt als het mislukken van de inspanningen van de laatste om het vredesproces te saboteren door het verkrijgen van onafhankelijkheid bij de Verenigde Naties.

Maar omdat de grens van de Gazastrook naar Egypte nu poreus is en een uitvalspoort voor wapenleveranties en andere vormen van hulp zou kunnen worden, zal niemand meer om het feit heen kunnen, dat in de Hamas-staat daar het ware gezicht van de Palestijnse onafhankelijkheid wordt getoond.

Net zoals Egypte het middelpunt voor het begin van een vredesproces in het Nabij Oosten was, zou de komst van een nieuwe regering, die de betrekkingen met Israël mogelijk op een laag pitje zet, de nog aanwezige geringe hoop op onderhandelingen met de Palestijnen onder zich kunnen begraven. De meeste waarnemers betwijfelen of het Egyptische leger het zal toestaan om het vredesverdrag met Israël volledig te verwerpen. Maar het zou niet verrassend zijn, wanneer de na de verkiezingen gevormde regering vijandig tegenover Israël zou staan en nog vriendelijker tegenover de ideologische bondgenoot van de Moslimbroederschap, Hamas.

Dit zal Hamas aanzienlijk sterker maken, omdat het de mogelijkheid opent om de Israëlische blokkade van de islamitische enclave te ontlopen en een veilige aanvoerlijn tussen de Gazastrook en Iran op te bouwen, die net als voorheen de belangrijkste leverancier van wapens en materieel aan de terreurbeweging is.

Zo´n verandering zal invloed hebben op de hele regio. De populariteit van Hamas onder de Palestijnen zal, toegenomen door de deal rondom Gilad Shalit, verder groeien. De overeenkomst met Fatah laat zien, dat de Palestijnse Autoriteit heeft ingezien hoe het blad is de jarenlange rivaliteit is gekeerd en dat de islamisten duidelijk op het punt staan de overhand te krijgen. De Palestijnse regering van nationale eenheid, die uit deze overeenkomst voortkomt, zal, zoals het lijkt, op het Westen zijn georiënteerd en meer dienstbaar zijn aan de terroristen. Zelfs Jordanië, tot nu toe een bolwerk van Arabische matiging en uitermate bezorgd over de invloed van Hamas, is begonnen zijn kille betrekkingen met de organisatie te ontdooien. Dit alles doet iedere hoop op een heropening van de vredesgesprekken met Israël vervliegen.

De Amerikaanse invloed in de regio neemt af; men moet afwachten of de Amerikaanse president Obama begrijpt, dat hij nog steeds bepaalde aansturingmogelijkheden bezit. De enorme sommen geld, die nog steeds vanuit de VS en het Westen naar de Palestijnen, Egypte en naar andere Arabische landen stromen, zouden ervoor gebruikt kunnen worden de isolering van Hamas in stand te houden. Desondanks lijdt het geen twijfel, onafhankelijk van het feit wat Obama gaat zeggen of gaat doen, dat de macht en de invloed van Hamas toenemen.

6 gedachtes over “Hamas komt als grote overwinnaar uit de verkiezingen in… Egypte

 1. Obama & het Westen mogen tevreden zijn. De dictators zijn weg! Er zijn vrije verkiezingen. Democratie heeft gezegevierd. Voorlopig resulaat: de Brotherhood op plaats één en de nóg fanatiekere Salafisten op de tweede plaats. De liberalen op plaats 4 of 5 en vrouwen zitten thuis aan het fornuis en naaien hun niqab & burqa’s. Bravo voor de Arabische lente!

  Iedereen met een beetje verstand & ogen in zijn kop zag dit natuurlijk aankomen, behalve onze intelligente leiders en de MEDIA, die ons nog steeds het ‘gematigde Islam verhaal proberen te verkopen.

  De vijfde colonne staat al op zijn plaats in Europa & GB (vrijwillig binnengehaald), klaar voor de Europese lente! We staan voor woelige tijden (understatement).

  Like

 2. ik kan mij niet voorstellen dat onze intelligente leiders dit niet hebben zien aankomen mij bekruipt het bange gevoel dat hier een plan achter zit ik ben geen complotdenker maar dit is zo abnormaal,, zo dom kunnen ze gewoon niet zijn zelfs een kind doorziet dit nog,,,ze hebben er om een of andere reden belang bij dat alles islamiseert,,dat ligt er lagen dik bovenop onze vrije meningsuiting zijn we wat betreft de islam ook al kwijt aan het raken,,,als je er kritiek op hebt hoe terecht ook soms sta je al met een been in de gevangenis of erger hoe kan dit allemaal en wat zit hier achter,,,,waarom doen ze dit,,,hetzelfde geldt voor het antisemitisme daar wordt zo goed als niets tegen gedaan,,,wat is hier gaande?,,,,,,,,

  Like

  1. Juist Jochanan, wat is hier gaande….. wat is er aan de hand.

   de media, de VN, de mensenrechten commissie, Unesco, de Arabische lente, gematigd Islamisme.

   Overal kun je vraagtekens zetten, en je afvragen wat gebeurd hier in vredesnaam.

   Ja, een kind kan dit door zien, ik deel het bange gevoel met je dat er een plan, een doel achter zit.
   Het lijkt ergens door aangestuurd te woorden, anders kan de media niet eensgezind eenzijdig nieuws geven, was het niet mogelijk dat er landen in de mensenrechten commisie van de VN zitten die de mensenrechten schenden, was het niet mogelijk dat Unesco Joods erfgoed verkwanseld aan de Islam, terwijl het historisch helder en duidelijk Joods is.

   Iets heeft een Arabische Lente aangestuurd wat een nachtmerrie dreigt te worden.

   En de Joden zijn uiteindelijk weer het het mikpunt.

   Like

 3. “Alles Islamiseert, Iets stuurt dit aan, er is een plan, een reden…….juist, en het bestaat uit 4 letters……OLIE en Israel de ‘ultieme jood is het (gewoonlijke) offer lam.

  Like

  1. Olie, ja, ik denk wel dat olie er wat mee te maken heeft. Maar dat is niet dé drijfveer van de media en ook niet dé drive van de Arabische Lente, (lente, tussen hele dikke haakjes).

   Olie is meer iets van “rechts” het kapitalisme, de economie, in mijn opinie.

   Er zit veel meer achter, iets groters, net als Jochanan verwoord: “ik ben geen complotdenker maar dit is zo abnormaal”
   Het is is ook abnormaal: hoe kan het dan dat de media consequent eenzijdige berichtgeving doen, en doelbewust, heb ik gehoord uit eerste hand.

   De Arabische Lente die zo gesteund wordt door de media. De media die consequent niet meer spreekt over de Sharia in voeren (wat in feite gebeurd) maar over “Islamitische wetgeving”, alles wordt verzacht, verpakt en deels verzwegen. Dit heeft een doel, het lijkt erop dat men de opinie wil beïnvloeden. Klaar maken voor….. ja zegt het maar Islamisering en/of een nieuwe wereldorde?

   Als ik zo die vragen en gedachten hier neer schrijf lijk ik wel een complotdenker. 🙂

   Like

 4. Tijd dat de bevolkingen van de gezamenlijke Nederlanden zich voorbereiden op weerbaarheid, want anders zal de islamietische bloedhond ons allen verslinden.

  Noot: niet alle islamieten zijn bloedhonden.

  Like

Reacties zijn gesloten.