Fel tegenstrijdig UNESCO protest tegen cartoon in Haaretz

Op 4 november 2011 publiceerde de linkse Israëlische krant Haaretz deze spotprent. Daarop worden premier Netanjahoe en defensieminister Ehud Barak afgebeeld op een militair vliegveld om een squadron van de Israëlische luchtmacht uit te wuiven dat meteen zal vertrekken om de nucleaire installaties van Iran plat te leggen. In het tekstballonnetje in het Hebreeuws geeft Netanjahoe de piloten de laatste instructies: “En op de terugweg raak je nog even het UNESCO kantoor in Ramallah!”

UNESCO inconsistency in protesting Haaretz cartoon

(UNESCO tegenstrijdig in haar protest tegen Haaretz spotprent)

door UN WATCH [bron]

In een protestbrief van protest die morgen woensdag wordt overhandigd aan de ambassadeur van Israël, beklaagt de directeur-generaal van het agentschap over een spotprent die in de Israëlische krant Haaretz werd gepubliceerd, zeggende dat het “opruiing” is en “het leven van ongewapende diplomaten in gevaar brengt.”

Op 4 november werd in deze spotprent premier Banjamin Netanjahoe en defensieminister Ehud Barak voorgesteld wanneer zij op het punt staan om een luchtmachteskader te sturen om een aanval uit te voeren op Iran, met een Netanjahoe die het volgende zegt: “En op uw terugweg, gaat u het bureau van UNESCO in Ramallah raken!”

Eerst en vooral, is Haaretz een frequente criticus van de Israëlische regering en was deze spotprent duidelijk bedoeld als een wrange verwijzing naar de woede van de regering voor het feit dat de UNESCO het volwaardig lidmaatschap bij het agentschap heeft goedgekeurd. En zo is het ironisch dat deze nevenorganisatie van de Verenigde Naties die staat voor Onderwijs, Wetenschappen en Cultuur, die nota bene het mandaat over vrijheid van pers omvat, zich zou moeten verzetten tegen deze wettige commentaar – vooral dan omdat die in een land verschijnt van wie haar wetten vrijheid van meningsuiting beschermen.

Maar helemaal schokkend is de tegenstrijdigheid die directeur van UNESCO Irina Bokova aan de dag legt door samen met Eric Falt, de vice-directeur van het agentschap voor buitenlandse betrekkingen en openbare informatie, hun afgevaardigde Nimrod Barkan uit te zenden om het formeel protest over te maken.

In juni 2010, bracht VN Watch de kwestie te berde van antisemitische en racistische karikaturen die regelmatig in de door staat gecontroleerde pers van Jordanië, Syrië, Qatar, Oman en elders verschijnen. Ons meeslepend getuigenis voor de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties beschreef verscheidene cartoons die wij hen toonden en die “herinnerden aan het Nazi tijdperk”. Wij vragen ons af of bazin van UNESCO of haar woordvoerder ooit om het even wat over die spotprenten heeft gezegd.


Geen enkel protest [!] tegen deze Arabische anti-Unesco cartoon in Al-Watan, 30 september 2011 (Qatar)

Veel van deze spotprenten schilderen de V.N. af als zou deze wereldorganisatie worden gecontroleerd door boosaardige Joodse machten [vb. plaatje hierboven]. Wij zijn ons niet bewust dat om het even welk agentschap van de Verenigde Naties zich ooit bezorgd heeft getoond om de veiligheid van haar personeel door wat op die spotprenten wordt getoond.

Tot slot, in vele gelijkaardige situaties in het verleden, gebruikten de ambtenaren van de V.N. een traditionele en efficiënte manier door te reageren op nieuwsberichten waarmee ze niet akkoord gingen noch wilden ophelderen: zij zonden een brief naar de editeur. Edward Mortimer, directeur vvoor Communicatie voor oud–VN chef Kofi Annan, publiceerde verscheidene dergelijke brieven gericht aan de New York Times. Veronderstel eens dat zij de ambassadeur van de Verenigde Staten op het matje hadden geroepen om zich te verantwoorden….

2 gedachtes over “Fel tegenstrijdig UNESCO protest tegen cartoon in Haaretz

 1. Ze zijn gewoon ziedend dat zij gekort worden in hun financien. Zij wilden ‘de cake eten én hem heel laten. Dit is nu even ‘rechtgezet door US & Canada & Israel en waarschijnlijk binnenkort ook anderen, die hun geld wel beter kunnen gebruiken.

  Dit ‘onrecht vraagt om een scherpe reactie, waarbij zelfs de eigen principes, het ‘raison d’etre van deze firma, “VRIJHEID VAN MENINGSUITING” in de prullebak wordt gekiepert, met als motto, “WIJ mogen ALLES zeggen/doen, Israel heeft maar te zwijgen”.

  UNESCO heeft een “wereld deal” gedaan met “Palestina”. Als zij in “business waren geweest hadden zij nu de stekker eruit mogen halen met zoveel “inzicht & winst”

  “Palestina” = 0 (inkomsten bijdrage)
  US = 80 Billioen verlies “”””
  Israel = 2 millioen “” “””
  Canada = 10 millioen “” “””

  nu de rest nog…………….

  Like

Reacties zijn gesloten.