Geen erkenning door VN-Veiligheidsraad van soeverein ‘Palestina’ – Abbas terug naar AF


Mahmoud Abbas, de Palestijnse leider gekend voor zijn zeer ‘vooruitziende blik’ [grapje van EoZ], gaat af als een gieter. “Ik heb de toekomst van mijn volk ingezet op één enkel spel. – Ik heb gegokt en ik heb verloren.”

Israel National News [Arutz Sheva] schrijft dat het er naar uitziet dat de Palestijnse Autoriteit in de VN-Veiligheidsraad geen erkenning als soevereine staat [binnen de grenzen van Israël!] zal verkrijgen. Thans blijkt dat- als het tot een stemming zou komen – de PA te weinig stemmen haalt om erkend te worden. De diplomatieke “truuk met de VN” lijkt hiermee volledig de mist in te gaan.

PA-buitenland minister Riad Malki stak zijn ontgoocheling niet weg en uitte zijn frustratie tegenover het persagentschap The Associated Press: “Het is duidelijk dat, door de tegenwerking van de Verenigde Staten en hun inmenging, dat we onze negen benodigde stemmen niet zullen halen.”

Het was de eerste keer sinds Mahmoud Abbas, de gerant van de Palestijnse bollenwinkel, in september jongstleden zijn verzoek om soevereiniteit voor zijn nepstaat ‘Palestina’ indiende bij de Veiligeheidsraad van de VN, openlijk toegaf dat zijn poging gedoemd is om te falen.

Vorige week raakte bekend dat Frankrijk, Groot-Brittannië en Columbia zich zullen onthouden wanneer het toch tot een stemming zou komen. Van Duitsland, Bosnië-Herzegovina en Portugal was al eerder bekend dat ze zich naar verluidt zouden onthouden van stemming.

Daardoor haalt het voorstel slechts acht stemmen, precies 1 tekort. Dat laat de Verenigde Staten toe om hun vetorecht niet te moeten gebruiken en zich net als de andere zes landen zich gewoon zal onthouden. Dit bespaart mogelijk diplomatiek gezichtsverlies voor de VS, waar de regering van Barack Obama uiteraard erg gelukkig om is.

De acht verwachte ‘JA-stemmers’ zijn: Brazilië, China, Gabon, Indië, Libanon, Nigeria, Rusland en Zuid-Afrika. Intussen raakte bekend dat ook de Algemene Vergadering van de VN onbeslist is of ‘Palestina’ nu al dan niet aanvaard moet worden in de VN, dat eventueel de Veiligheidsraad van advies moet dienen.

2 gedachtes over “Geen erkenning door VN-Veiligheidsraad van soeverein ‘Palestina’ – Abbas terug naar AF

  1. De volgende stap in de tour van ‘Circus Palestina’ is een soevereniteitsaanvraag door de verenigde tuinkabouters.
    Palestina, what a bitter joke…

    Like

Reacties zijn gesloten.