Ban Ki-moon: Palestijns lidmaatschap van V.N.-agentschappen levert niemand iets op

“UNESCO is fier op het erkennen van de Palestijnse staat.”

Palestijnse ‘afgevaardigde’: “Raak me opnieuw aan en de Jood krijgt er van langs!”

Eén van de weinigen die blijkbaar nuchter blijft onder al dat hoera-geroep naar aanleiding van de toetreding tot de UNESCO van de Palestijnse Autoriteit, is Ban Ki-moon, de secretaris generaal van de Verenigde Naties. “Miljoenen mensen zouden daar het slachtoffer van worden indien de agentschappen van de V.N. hun financiering teruggeschroefd zien worden als resultaat van de Palestijnse eisen,” zei Ki-moon volgens The Guardian.

De secretaris-generaal zei dat de Palestijnse inspanningen om het lidmaatschap te trachten verwerven van andere agentschappen van de Verenigde Naties “geen enkel voordeel opleveren voor Palestina en ook niemand anders daar baat van ondervinden zal.” Ban Ki-moon deed die uitspraken afgelopen donderdag 2 november 2011 in de wandelgangen van de G20-Top die in het Franse Cannes werden gehouden.

Zoals bekend hebben de Verenigde Staten en Canada hun bijdragen aan de UNESCO opgeschort sinds de in Parijs gebaseerde culturele organisatie van de V.N. met een ruime meerderheid instemde met het Palestijnse lidmaatschap van de organisatie. Hiermee verliest de UNESCO ruim een kwart van haar totale fondsen. Ban Ki-moon wees erop dat de PA op zoek is om lidmaatschap te verwerven van de overige 16 gekende nevenorganisaties van de Verenigde Naties.

 • Opmerking: Door de toename van commentaren omtrent UNESCO en gerelateerden, heb ik om een en ander overzichtelijk te houden, heden een nieuwe rubriek op deze blog aangemaakt onder de naam UNESCO flatert, waarvan dit artikel het 21ste op rij vormt.

Hoe de stemming verliep in de UNESCO

Ook interessant om weten is hoe de lidstaten van de UNESCO precies gestemd hebben in de nacht van maandag 31 oktober 2011. Zoals bekend telt de UNESCO 194 lidstaten en de Palestijnse Autoriteit [P.A.], opgericht in 1994 als gevolg van de Oslo Akkoorden, kreeg toen een vorm van autonomie die de voorloper is van de toekomstige staat ‘Palestina’. De P.A. maakt aanspraken om als zelfbenoemde staat de 195ste lidstaat te worden van de culturele organisatie van de Verenigde Naties.

 • 194 staten zijn lid van de UNESCO
 • 21 lidstaten waren afwezig op de stemming
 • 173 stemmen werden uitgebracht
 • 81 stemmen waren nodig om een meerderheid te behalen
 • 52 lidstaten onthielden zich bij de stemming
 • 14 lidstaten stemden “NEE” tegen het Palestijnse lidmaatschap
 • 107 lidstaten stemden “JA” voor Palestijns lidmaatschap

De NEE stemmers:

 • Australië, Canada, Duitsland, Israël, Nederland, Palau, Panama, Samoa, de Solomon Eilanden, Tsjechië, Vanuatu, de Verenigde Staten en Zweden.

Lidstaten die zich bij de stemming onthielden:

 • Albanië, Andorra, Bahamas, Barbados, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Burundi, Colombië, de Cook Eilanden, Ivoorkust, Kaap Verdië, Kroatië, Denemarken, Estland, Fiji Eilanden, Georgië, Haïti, Hongarije, Italië, Jamaïca, Japan, Kameroen, Kiribati, Letland, Liberië, Macedonië, Mexico, Monaco, Montenegro, Nauru, Nieuw-Zeeland, Papoea Nieuw Guinea, Oeganda, Oekraïne, Polen, Portugal,  Moldavië, Roemenië, Ruanda, Saint Kitts en Nevis, San Marino, Singapore, Slovakije, Thailand, Togo, Tonga, Trinidad en Tobago, Tuvalu, Verenigd Koninkrijk, Zambië, Zuid-Korea en Zwitserland.

De JA stemmers:

 • Afghanistan, Algerië, Angola, Argentinië, Armenië, Azerbeidjann, Bahrain, Bangladesh, België, Belize, Benin, Boetan, Bolivië, Botswana, Brazilië, Brunei Darussalam, Burkina Faso, Cambodja, Chili, China, Congo, Democratische Republiek van Congo, Costa Rica, Cuba, Cyprus, Djibouti, Domenikaanse Republiek, Ecuador, Egypte, El Salvador, Equatoriaal Guinea, Filippijnen, Finland, Frankrijk, Gabon, Gambia, Ghana, Griekenland, Grenada, Guatemala, Guinea, Honduras, IJsland, Indië, Indonesië, Iran, Irak, Ierland, Jemen, Jordanië, Kazakstan, Kenia, Kirgistan, Koeweit, Democratische Volksrepubliek van Korea, Volksrepubliek van Laos, Lesotho, Libanon, Libië, G-H Luxembourg, Malawi, Maleisië, Mali, Malta, Mauritanië, Mauritius, Marokko, Mozambique, Myanmar, Namibië, Nepal, Nicaragua, Niger, Nigerië, Noorwegen, Oezbekistan, Oman, Oostenrijk, Pakistan, Paraguay, Peru,  Qatar, Russische Federatie, St Lucia, St Vincent en de Grenadines, Saoedi-Arabië, Senegal, Servië, Seychellen, Slovenië, Soedan, Somalië, Spanje, Sri Lanka, Suriname, Syrië, Tsjaad, Tunesië, Turkije, Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Tanzania, Uruguay, Venezuela, Vietnam, Wit-Rusland, Zimbabwe en Zuid-Afrika,

De afwezigen (met inbegrip van de staten die hun stemrecht verloren omdat zij hun lidmaatschapsbijdrage niet betaalden):

 • Antigua en Barbuda, Centraal Afrikaanse Republiek, Comoren, Dominica, Eritrea, Ethiopië, Guinea-Bissau, Guyana, Madagaskar, Maldiven, Marshall Eilanden, Federale Staten van Micronesië, Mongolië, Niue, Sao Tome en Principe, Oost-Timor, Sierra Leone, Swaziland, Tadjikistan, Turkmenistan en Zuid-Soedan.

Een gedachte over “Ban Ki-moon: Palestijns lidmaatschap van V.N.-agentschappen levert niemand iets op

Reacties zijn gesloten.