Spanning in Israël neemt toe wegens mogelijke aanval op Iran

Israël gespannen wegens mogelijke aanval op Iran

door Israel Today NL [bron]

Temidden van grote militaire oefeningen en berichten over Amerikaanse en Britse voorbereidingen voor een inval in Iran, bereiden de Israëli’s zich voor op een regionale explosie.

De situatie in Israël is sinds een week gespannen, nu de kranten schrijven over de intensieve discussies in de regering over het al dan niet lanceren van een preventieve aanval tegen de nucleaire installaties van.

Het begon afgelopen vrijdag toen Israëls grootste krant, Yediot Achronot, in een redactioneel artikel op de voorpagina beweerde dat premier Benjamin Netanyahu en minister van Defensie Ehud Barak al hadden besloten dat een aanval op Iran nodig was, en druk uitoefenden om groen licht van de rest van het kabinet te krijgen.

Dagen later werd er in de Knesset voortdurend gediscussieerd over de noodzaak van een aanval op Iran voordat dit land een kernbom kan maken. Westerse inlichtingendiensten geloven nu dat Iran streeft naar kernwapens, maar nog wel twee jaar nodig heeft voordat het over operationele kernkoppen beschikt.

Enkele regeringsfunctionarissen waren woedend over het feit dat het debat over wel of geen aanval op Iran in het openbaar was losgebarsten, met als argument dat als men een dergelijke aanval noodzakelijk acht, Israël nu niet hoeft te hopen de vijand te verrassen.

In een interview met Israël Radio weersprak minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman niet dat er gediscussieerd was over een aanval op Iran, maar zei wel dat veel dat de media meldden onjuist is.

Drie grote militaire oefeningen, die de afgelopen week werden gehouden, voeden de vrees dat een aanval op Iran op handen is:

Woensdag keerden piloten van de Israëlische luchtmacht terug van een grootschalige gezamenlijke oefening met de Italiaanse luchtmacht. Er werd ook geoefend in bijtanken op grote afstand. De enige huidige dreiging, die ver genoeg van Israël is om in de lucht bijtanken van gevechtsvliegtuigen noodzakelijk te maken, is Iran.

Eerder deze week heeft Israel met succes een testlancering uitgevoerd van een nieuwe ‘ballistische’ versie van de Jericho III lange-afstandsraket. De nieuwe Jericho III stelt Israël in staat om zware ladingen naar doelen overal in het Midden-Oosten, Afrika, Europa, Azië en een groot deel van Noord-Amerika af te schieten. Buitenlandse media wezen er ook op, dat de raketten kunnen worden uitgerust met de honderden kernkoppen, waarvan wordt aangenomen dat Israël deze bezit.

Donderdag voerde het Israëlische Thuisfrontcommando een grote oefening uit in de regio Tel Aviv. Hierbij werd een aanval van een vijandelijke lange-afstandsraket op de bevolkingscentra van Israël gesimuleerd. Iran heeft gewaarschuwd dat als Israël zijn nucleaire faciliteiten aanvalt, het raketten zal regenen op Israëlische steden. Syrië zal vermoedelijk met Iran meedoen bij een dergelijke aanval.

Naast al deze lokale activiteiten meldde de Britse krant The Guardian woensdag dat het Britse leger de voorbereidingen ‘versnelt’ om deel te nemen aan een door de VS geleide aanval op Iran.

Dit verslag kwam enkele dagen nadat het hoofd van het Britse leger, generaal David Richards, Israël bezocht. De Israëlische minister van defensie Ehud Barak is op dit moment in Londen voor besprekingen met Britse defensiefunctionarissen.
De Londense Daily Mail kwam vervolgens met een uitgebreid artikel, waarin het ambtenaren citeert die zeggen dat de Amerikaanse president Barack Obama en de Britse premier David Cameron hebben besloten dat na jarenlange diplomatieke inspanningen, er nu geen alternatief is voor militaire interventie om het nucleaire programma van Iran te stoppen.

Obama en Cameron “bereiden zich voor op oorlog na berichten dat Iran nu genoeg verrijkt uranium heeft voor vier nucleaire wapens,” meldde de krant. Hoewel een aanval op Iran nog niet zeker is, maken al de besprekingen en de duidelijke voorbereidingen de meeste Israëli’s gespannen.

Velen in Israël geloven dat er uiteindelijk geen andere keuze is dan een aanval op de nucleaire installaties van Iran – net zoals Israël deed met Irak in 1981 en met Syrië in 2007 – maar ze weten dat een dergelijke stap een hoge prijs zal vragen.

Zelfs als Israël geen directe rol speelt in een militaire operatie tegen Iran, kan het de dupe worden van vergelding. En als Iran zou reageren door onconventionele wapens op Tel Aviv af te vuren, zou Israël worden gedwongen tot een tegenaanval.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.