Escalatie raket aanvallen op Zuid Israël in opdracht van Teheran?

Deze foto liegt er niet om. Teheran, 27 februari 2010. De leiders van de drie belangrijkste Gazaanse terreurformaties lobbyen om meer wapens en geld bij hun belangrijkste sponsor en wapenleverancier: IRAN. Van links naar rechts: de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Manouchehr Mottaki, in het midden Iran’s hoogste leider Ayatollah Ali Khamenei, naast hem Hamasleider Khaled Meshaal, vervolgens Ramadan Shallah, de leider van de Palestijnse Islamitische Jihad en uiterst rechts op de foto Ahmed Jibril, leider van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina van het Generaal-Commando (PFLP-GC).

Escalatie raket aanvallen op Zuid Israël in opdracht van Teheran?

door Missing Peace [bron]

De nieuwe golf raketten op zuid Israël gisteren en vandaag, kwam voor velen als een verrassing.

Hamas en Israël zijn immers nog bezig met de zogenaamde Shalit deal waarbij 550 Palestijnse gevangenen nog vrijgelaten moeten worden. Een nadere beschouwing van de gebeurtenissen maakt echter duidelijk dat er een andere partij is die belang had bij deze escalatie. De meeste Nederlandse media, en met name de NOS, gaven ook in dit geval een verkeerde voorstelling van zaken of begonnen hun berichtgeving op het moment dat Israël reageerde op het initiële Palestijnse geweld.

Op woensdag jl. werd de Israëlische havenstad Ashdod echter al opgeschrikt door de inslag van een Grad raket. Deze aanval werd op donderdag gevolgd door drie andere raketten op zuid Israël. (Sommige bronnen maakten melding van in totaal drie raketten op woensdag en donderdag). Op zaterdag kwam de Israëlische reactie in de vorm van een aanval op de top van de El Quds brigade van Islamic Jihad in Gaza. Vijf leden van deze terroristische beweging kwamen daarbij om.

De Israëlische luchtmacht kent bijna alle bewegingen van Palestijnse terroristische groepen in Gaza vanwege het gebruik van hypermoderne UAV’s ( op afstand bestuurde vliegtuigen die o.a. voor spionage worden gebruikt), die Gaza vanuit de lucht 24 uur per dag observeren. Zo wist men ook dat Islamic Jihad de organisatie was die achter de plotselinge aanval zat op Israël.

De in verhouding tot Hamas kleine groep (1000 strijders) krijgt haar wapens en geld uit Iran. Israëlische veiligheidsdiensten schatten het rakettenarsenaal van Islamic Jihad op rond de 5000, daarbij zijn raketten die voorbij Tel Aviv kunnen komen (Fajr 3 en Fajr 5). Bij de jongste aanvallen op Israël gebruikte Islamic Jihad naar alle waarschijnlijkheid raketlancering installaties die vanuit Libië Gaza werden binnengesmokkeld.

Op deze video die op de Al Quds website werd gepost is een zogenaamd Stalin orgel te zien dat Grad raketten afvuurt op Israël.

Israëlische analisten legden zaterdagavond uit dat Iran continu aanvallen op Israël wil zien. De periode van relatieve rust die in acht werd genomen door alle terroristische groeperingen in Gaza, had te maken met de op handen zijnde gevangenenruil.

Nu Shalit niet meer in Palestijnse handen is, is er voor Islamic Jihad en haar opdrachtgevers in Teheran geen reden meer om de rust te handhaven. Allerlei media, waaronder Nederlandse, maakten opnieuw melding van een overeengekomen staakt het vuren. Dat zou dan door Israël geschonden zijn.

Dit is een onjuiste voorstelling van zaken. In dit soort gevallen onderhandelt Israël niet met terroristische organisaties. In feite was er nu sprake van een Egyptische poging om Islamic Jihad van verdere aanvallen af te houden. Dit pogingen zouden worden gesteund door Hamas, omdat men niet het tweede deel van de gevangenenruil rond Shalit in gevaar wil brengen.

Islamic Jihad woordvoerder Chader Habib liet uiteindelijk zondagmiddag weten dat zijn organisatie zich zou onthouden van nieuwe aanvallen op Israël. Kort daarna onderschepte de IAF opnieuw een terroristische eenheid die bezig was om raketten af te vuren op Israël. Een andere woordvoerder van Islamic Jihad liet later weten dat de organisatie het bereik van de raketten zou uitbreiden.

De met overheidsgeld gesponsorde Nederlandse nieuwsorganisatie NOS maakte zich overigens ook in dit geval weer schuldig aan publiceren van onwaarheden. Op de NOS website verscheen het navolgende bericht:

Bij Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook zijn zeker zeven Palestijnen om het leven gekomen. Israël reageerde met de aanvallen op raketten die Palestijnen op het zuiden van Israël hadden afgevuurd. Daarbij viel aan Israëlische kant één dode en raakten vier mensen gewond. Het geweld tussen de Palestijnen en Israël laaide gistermiddag op, nadat een wapenfabriek in de Gazastrook door een Israelisch vliegtuig was bestookt. Er vielen geen gewonden bij die aanval. Het was het eerste geweldsincident tussen Israel en de Palestijnen sinds de grote gevangenenruil van ruim een week geleden.

Uit het bovenstaande zal duidelijk zijn dat de laatste zin in dit NOS bericht een kanjer van een onwaarheid bevat waardoor de lezer met een incorrect beeld van de gebeurtenissen achterbleef.