Abbas dreigt Palestijnse Autoriteit te ontbinden als ‘truuk met de VN’ niet werkt

Wat als de truuk met de VN niet werkt?

vrij vertaald en samengevat naar twee artikels van Elder of Ziyon hier en hier.

In de Palestijns Arabische media gonst het van de geruchten sinds Mahmoud Abbas in een interview met een Egyptische krant dat hij dra iets “belangrijks en gevaarlijks” zal onthullen dat binnenkort te gebeuren staat. Met die duistere hint kan je natuurlijk alle kanten uit.

Er wordt druk gespeculeerd dat indien de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties de eis om Palestijnse onafhankelijkheid die Abbas daar onlangs indiende, zou verworpen worden en gegeven het onvermogen van al Fatah [partij van Abbas] om onderhandelingen met Hamas succesvol af te sluiten om verkiezingen te houden in de PA, samen met de herhaalde beloften van Abbas dat hij niet zal opkomen in gebeurlijke nieuwe presidentsverkiezingen voor de PA, dat Abbas daaruit zou besluiten om maar meteen de hele Palestijnse Autoriteit op te doeken.

Zijn toponderhandelaar voor de vrede, Saeb Erekat, ging op een gelijkaardige wijze teneur verder toen hij dinsdag j.l. in een interview met Palestine Radio zei: “Of er zit genoeg veerkracht in de Palestijnse beweging om van bezetting naar onafhankelijkheid te gaan of Netanjahoe moet ernstig rekening houden met [Israël’s] verantwoordelijkheden ‘van de rivier tot aan de zee’.” Een nauwelijks verholen dreigement om opnieuw de wapens op te nemen jegens de Joodse staat indien de Pal-Arabische ‘truuk met de VN‘ zou mislukken.

Wel een vreemde manier om onafhankelijkheid af te dwingen via een diplomatiek goocheltruukje door al de bestaande autonomie die ze na langdurige en moeizame onderhandelingen [Oslo Akkoorden]  hebben verworven in 1994, zomaar met één vingerknip zouden opgeven. Maar er zit natuurlijk meer achter. Een manoeuvre zoals dit schept een aantal voordelen voor Abbas. Hij zou de leider blijven van de PLO [Palestijnse Bevrijdingsorganisatie die de meeste Palestijnse terreurorganisaties overkoepelt], die dan de enige erkende vertegenwoordiger zou blijven van de Palestijnse Arabieren.

Bovendien zou hij zich geen zorgen meer hoeven te maken dat Hamas na eender welke verkiezingen het hele zaakje op een gefingeerd legale manier zou overnemen, iets waar hij zich voortdurend zorgen over maakt en zijn beloften om verkiezingen te houden voor zich blijft uitschuiven tot ‘na september‘. We zijn intussen bijna november en niets dat er op wijst dat er hij zijn beloften zal nakomen om verkiezingen te houden in de Palestijnse Autoriteit.

Maar de keerzijde van de medaille zou wel eens erg nefast kunnen uitdraaien voor Abbas. We kunnen ons maar moeilijk inbeelden dat de wereldopinie Israël onder druk zal zetten om Area A en B in de Westbank Judea & Samaria volledig over te nemen, laat staan Gaza. Er zou wel een ernstige terugslag kunnen uit voortvloeien die de zaak van alle Palestijnse Arabieren zou treffen, indien zij zo gemakkelijk alle winsten en baten zouden vergooien, die het Westen heeft geruggesteund en doorgedrukt de afgelopen twintig jaren.

De krant Maariv citeerde gisteren in dat verband een Pal-Arabische diplomaat die zei dat de Palestijnse Autoriteit gedetailleerde plannen op tafel heeft liggen wat ze zullen doen indien de ‘truuk met de VN‘ om soevereiniteit wordt afgeblazen. Volgens het artikel heeft Abbas verzocht om de krijtlijnen te tekenen hoe een aantal verantwoordelijkheden van de PA zouden worden doorgeschoven naar Israël te beginnen bij volksgezondheid, onderwijs en toerisme en eindigend bij veiligheid.

Er is hier wel een interessante ondertekst. Veel Israëliërs hebben openlijk verklaard dat de “bezetting” een ramp is voor Israël en dat die uiteindelijk zal leiden tot de vernietiging van de Joodse staat. Abbas bedreigt Israël eens niet met een terreuroorlog [War on Terror] maar hij bedreigt Israël met de angst waarmee ‘progressieve’ Israëliërs sommige segmenten van de Israëlische maatschappij geleidelijk aan hebben doordrongen. Indien om het even welke Israëlische regering eenvoudig zou zeggen dat het bereid is om de verantwoordelijkheid van de controle over de [Pal-Arabische] gebieden zou aanvaarden, zou het hele plan compleet in duigen vallen.

Israëlische leiders gaan zelfs nog een stap verder dan dat, zeggende dat het prachtig zou zijn voor de Israëliërs dat ze opnieuw zouden kunnen gaan winkelen in Nabloes en Ramallah, zoals ze dat konden doen vóór de Eerste Intifada [Stenenoorlog] uitbrak. Het zou tegelijk ook een stevige economische stimulans zijn voor de Arabische gemeenschappen in de gebieden. Anderzijds zouden meer Arabieren kunnen worden tewerkgesteld in de Joodse gemeenschappen.

Of het nu waar is of niet, Abbas’ verklaringen en intenties openlijk blufpoker noemen zou de snelste manier zijn om het idee te vernietigen. Er bestaat geen schijn van kans dat de Palestijnse Arabieren zouden aanvaarden dat hun leider zou zeggen ‘dat hij iets gaat doen dat Israël bevalt’. Abbas heeft eerder wel belangrijke verklaringen en intenties afgekondigd die nooit zijn uitgekomen, maar we kunnen er toch maar beter rekening mee houden.

Een gedachte over “Abbas dreigt Palestijnse Autoriteit te ontbinden als ‘truuk met de VN’ niet werkt

Reacties zijn gesloten.