Gegijzelde Ilan Grapel weer thuis maar niet iedereen even opgetogen [video]

Videobeelden van het bezoek van de gegijzelde Amerikaans-Israëlische burger in de residentie van premier Benjamin Netanjahoe. Grapel, die sinds juni in een Egyptische cel zat, werd geruild voor 25 Egyptenaren waaronder drie minderjarigen, die geïnterneerd zaten in Israëlische gevangenissen.

De reden waarom ik aan de zaak Grapel veel minder aandacht heb besteed dan bv. aan korporaal Gilad Shalit, is de volgende. Op 14 juni 2011 berichtte ik dat die dag in Egypte de Israëliër Ilan Grapel was gearresteerd op verdenking van “spionage en het ophitsen van Egyptische jongeren”. Zo beweerde althans het Egyptische staatspersbureau MENA. De Egyptische autoriteiten beschuldigden hem van het “bespioneren van Egypte met als doel schade te willen toebrengen aan Egypte’s economische en politieke belangen.”

Het staatspersbureau beweerde dat de Israëliër opereerde voor de Mossad, de geheime dienst van de Joodse staat. De gearresteerde Israëli zou actief zijn geweest op het bekende Tahrirplein, dat het epicentrum was van de ‘succesvolle volksopstand’ [cynisch grapje] tegen oud-president Moebarak eerder dit jaar. Een bron vertelde tegenover het persagentschap Reuters dat hij daar vrijwel dagelijks was om jongeren van verschillende etnische en religieuze groepen tegen elkaar op te zetten. Ook zou hij sommige jongeren geld hebben gegeven.

Grapel was inderdaad “actief” op het Tahrirplein maar niet op de wijze zoals die een echte patriot zou betamen. Hierboven een foto genomen op het Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad Kaïro. Ilan Grapel houdt een bord in zijn handen met een anti-Amerikaanse slogan [zowel in het Arabisch als in het Engels]: “Oh stupid Obama, it is a pride revolution, not a food revolution.” [Oh, stomme Obama, het is een fiere revolutie en geen revolutie om voedsel].

Het valt nog af te wachten wat de Moslim Broederschap, die intussen Moebarak heeft verdreven en zich aan het hoofd van het land heeft geplaatst, met de aanstaande verkiezingen in november zal doen. De kans is reëel dat net zoals in Libië, de nieuwe Egyptische regering de shariawetten [of een afgezwakte versie ervan] zal afkondigen over het hele land. Van kwaad naar erger dus…

Maar los daarvan, ben ik net zoals iedereen uiteraard zeer gelukkig dat Ilan Grapel weer uit een Egyptische cel is, de vrijheid van Israël tegemoet. Maar ik ben helemaal niet opgezet dat hij als een klein kind op dat Egyptisch plein anti-Amerikaanse slogans stond te schreeuwen en thans met zoveel eer wordt ontvangen in de residentie van Netanjahoe. Grapel is niets anders dan een lichtzinnige linkse idioot die misleid werd. Zijn debiel idealisme en naïeviteit [een ‘verschijnsel’ waaraan veel teveel westerse linkse Israëlbashers eveneens aan leiden], deden hem bijna letterlijk de das om. En last but not least heeft Israël andermaal een zware prijs moet betalen voor zijn vrijlating.

EoZ zei er dit over op zijn blog: “I’m more worried about Egypt taking the next Grapel hostage than Hamas trying to find another Shalit.” [Ik maak me meer zorgen omtrent Egypte die een nieuwe Grapel zal gijzelen dan Hamas zal proberen een nieuwe Shalit te vinden.] Zolang  ‘progressieve’ nitwits zoals Grapel denken dat je rustig en veilig aan tafel kan aanschuiven met de krokodillen van Hamas en Vrienden [in Egypte] zonder flink gebeten of meteen opgeschrokt te worden, is de kans bijzonder reëel dat dergelijke gijzelingen nog dikwijls zullen plaatshebben.

2 gedachtes over “Gegijzelde Ilan Grapel weer thuis maar niet iedereen even opgetogen [video]

  1. Volgens enkele artikelen op het internet, was Israël geïnteresseert in deze deal om de afgekoelde banden met Egypte weer aan te halen. Dit was hét middel.
    Als je de video bekijkt, zie je dat Grapel inderdaad best wel genegeerd wordt door Bibi.

    Like

    1. Ha zo, het was om de Egyptenaren te lijmen. Waarschijnlijk zal hiermee ook betaald zijn voor die 3 Egyptische soldaten die in augustus j.l. geleden par accident door Israël werden doodgeschoten toen die met een helicopter enkele Palestijnen achterna zaten die via de Egyptische grens Israël probeerden binnen te dringen.

      Like

Reacties zijn gesloten.