Aardbeving in Turkije – Israël stuurt reddingsteam [video]

Een zware aardbeving, met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter, trof gisteren het oosten van Turkije. De aardbeving heeft meer dan 217 doden en 1.090 gewonden geëist. De aardbeving had een een kracht van 7,3 op de schaal van Richter, volgens het Amerikaans seismologisch instituut USGS. Verschillende landen, waaronder ook Israël, hebben inmiddels al hulp aangeboden aan Turkije.

In de videoclip van gisteravond kondigt premier Netanjahoe de voorbereidingen van het IDF aan om een reddingsteam naar Turkije te zenden. Ondanks de afkoeling van de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen naar aanleiding van het incident in volle zee met de Mavi Marmara blijft het humanitaire aspect bovenaan de Israëlische agenda prijken.

E.J.Bron hierover op zijn blog:

“Ik herinner me echter ook nog Haïti. De Israëli’s bouwden na de verwoestende aardbeving heel snel een veldhospitaal op en redden vele levens. Ze bleven nog lange tijd nadat alle andere afvaardigingen al waren vertrokken. Maar in vele delen van de wereld verbreidden zich boosaardige en doldrieste geruchten, dat de Israëli’s dit hospitaal alleen maar zouden hebben ingericht om organen weg te nemen van gewonden en doden en die te verkopen. Hoe je onder zulke omstandigheden bij iemand bruikbare organen kunt wegnemen, vraagt niemand. Bij het bedenken van leugens over Israëli’s zijn veel mensen gewoon schaamteloos en anderen zo goedgelovig, dat je er gewoon misselijk van wordt.

Ons aanbod staat. Het zou mooi zijn wanneer de traditie van wederzijdse hulp, die al vele jaren bestaat, niet zou worden afgebroken. Wie één mensenleven redt, redt de hele wereld. Het is een voorrecht om te mogen helpen.”

Internetcafé in puin na Turkse aardbeving