Vice-premier Yaalon: Nieuwe bouwstop betekent etnische zuivering van Israël

Vice-premier Moshe Yaalon (foto JP / Ariel Jerozolimski)

‘Construction freeze would be ethnic cleansing’

naar een artikel van Gil Hoffman [bron]

Vice-premier Moshe Yaalon heeft geantwoord op het bericht in de linkse krant Haaretz dat premier Netanjahoe bereid zou zijn om een gedeeltelijke bouwstop uit te vaardigen in de Westbank Judea & Samaria op voorwaarde dat Mahmoud Abbas, de chef van de Palestijnse Autoriteit, directe vredesonderhandelingen hervat. Het bericht wordt wel ontkend door de woordvoerder van de premier. Bovendien heeft Abbas nog geen antwoord gegeven.

Een hernieuwde bouwstop is zeer tegen de zin van vice-premier Yaalon die hevig protesteerde tegen het voorstel dat zaterdagnacht bekend raakte en hij gewaagde van regelrechte etnische zuivering. “De eis om gebieden zonder Joden eender waar zou etnische zuivering worden genoemd,” zei Yaalon. “Wij kunnen niet ingaan op de oproep om een etnische zuivering van Israël.”

Ya’alon zei dat Israël onder druk staat van mensen die verkeerdelijk geloven dat de oorzaak van het conflict van het Midden-Oosten de bouw van huizen in Judea en Samaria is. Hij stelde die theorie aan de kaak als een “verkeerde denkwijze” en verklaarde waarom de ware oorzaak van de instabiliteit van het Midden-Oosten ligt in het Islamitische fundamentalisme dat van Iran afkomstig is.

De vice-premier drukte zijn vertrouwen uit in een rapport van het Internationaal Agentschap voor Atoom Energie dat op 7 november a.s. zal worden vrijgegeven, dit aan om het even welke overblijvende scepticus in de internationale gemeenschap de militaire bedoelingen van het kernprogramma van Iran zou onthullen. Hij zei dat hij hoopte dat de sancties jegens Iran dan konden worden opgedreven.

Ya’alon noemde de Arabische Lente “een regionale aardbeving” die jonge Moslims in contact brengt met Westerse idealen zoals mensenrechten, vrouwenrechten, vrijheid van meningsuiting en “de heiligheid van het leven versus de heiligheid van de dood.” Maar hij vond het niet bepaald bemoedigend dat radicale elementen blijkbaar de bovenhand halen in Egypte en Tunesië en Al Qaeda dat Libië en Iran infiltreert in een poging om het Islamitisch fundamentalisme in heel de Arabische wereld uit te voeren.

Hij maakte er een punt van om zijn stem tégen het akkoord [Gilad Shalit bevrijden door 1027 terroristen vrij te laten] te verklaren en herhaalde wat hij hierover reeds eerder zei namelijk dat zijn hart vóór [het akkoord] was en zijn verstand nee had gezegd. “Wij zouden gelukkig moeten zijn om de hereniging van Shalit met zijn familie maar tegelijk ook voorbereid moeten zijn om te gaan met de gevolgen hiervan in de toekomst als overheid en als gemeenschap,” zei hij nog.