Nederlandse TV-zender VPRO blaast theorie Joods complot nieuw leven in


Thomas von der Dunk op VPRO TV Julius Streicher achterna:

Die Juden sind unser Unglück!

VPRO pompt theorie Joods complot nieuw leven in

door Joost Niemöller [bron]

In het programma Tegenlicht van de VPRO werd een modern Joods complot ontvouwd.

De nazi’s waren sterk in het ontwerpen van complottheorieën, waarbij Joden geacht werden samen te werken met elites achter de schermen, om zo hun duistere doelen na te streven. Een voorbeeld van zo’n theorie was het propagandagif van de nazi ideoloog Julius Streicher, met als achterliggend idee dat een kleine groep Joden in het geniep werelddominantie nastreefde.

Dat een kleine groep in het geniep de wereld manipuleert, is een gedachte die veel mensen aanspreekt. Dergelijke complottheorieën worden dan ook telkens weer opnieuw uitgevonden. De Joden vormen een dankbare invulling, want er zijn relatief weinig Joden op de wereld, ze zijn relatief vaak in de macht te vinden, ze zijn relatief intelligent en ze zijn al sinds jaar en dag omgeven door een wereld van haat. Dat biedt ruim baan voor de fantasie en dus voor complotten.

Thomas von der Dunk: Ik ben geen antisemiet maar...

De VPRO besloot om eens een nieuwe invulling te geven aan Julius Streicher’s propaganda fantasieën en gaf zo vorm aan een eigentijdse versie van het Joodse complot. Dit gebeurde met een keur aan insiders en commentatoren, die in een sfeer van gefluisterde geheimzinnigheid zich voordeden als verzetslieden tegen een enge, gevaarlijke en onzichtbare macht boven ons: Het Grote Joodse Complot.

De centrale gedachte achter deze uitzending van Tegenlicht was dat er duistere krachten werkzaam zijn binnen Europa en binnen Nederland die Israël willen helpen.

Steeds terugkerende woorden in deze documentaire: Joden. En Politieke elite. Die combi, die moest erin gehamerd worden.

Wat de VPRO hier doet, zo moeten we begrijpen van de VPRO is zeer gewaagd. Al aan het begin van de uitzending wordt de ingehuurde commentator, Thomas von der Dunk voorgelegd: Weet hij wel waar hij aan begint? Want er was al eerder een professor die het waagde om kanttekeningen te maken bij Israël, en die werd toen zelfs voor antisemiet uit gemaakt.

Ach, schudde Von der Dunk van zich af, hij was wel wat gewend, dat deed hem niks meer. Hij ging voor de waarheid. Kom maar op. Een held van het vrije woord, kortom. Hij alleen tegenover het Joodse gevaar.

We begrepen dat we hier te maken hadden met een zeer dapper man. En zelfs, van een zeer moedige reportage.

Het Joodse complot heeft, zo moeten we begrijpen van Tegenlicht, al een lange geschiedenis. Na de oorlog kon Duitsland alleen maar weer een volwaardige staat worden als de Duitsers instemden met de oprichting van een Joodse staat. Dat was heel vernederend voor de Duitsers, maar hadden ze een keus? Het werd ze door de duistere Joodse elitekrachten afgedwongen, en zo ontstond een land alleen voor Joden. Dat dit ten koste ging van het eeuwige slachtoffervolk, de Palestijnen, ach, zouden de machtsbeluste Joden daar om malen? Hadden die wel een geweten?

We kregen beelden te zien van geheimzinnige Joodse universiteiten, van stiekeme congressen, van wapendeals die Nederland achter de rug van de bevolking om sloot, om de Joodse lobby te bekostigen. En uiteindelijk van de doordringende invloed van het complot der complotten, het binnenste van de PVV, de duistere pro-Joodse partij, die druk uitoefent op deze regering, waardoor er veelbetekenende zinnen in het regeerakkoord kwamen te staan die een sympathie voor Israël uitdrukken. Ongehoord natuurlijk. Het CIDI, onderdeel van het grote Joodse complot, werkte in het geheim met deze PVV samen, werd hier onthuld. Er werden ex-diplomaten gesproken die uit de doeken deden hoe het eraan toe ging met de politieke elite in Europa en Nederland en met het Joodse complot. Een vuil spel, zo begrepen we, met maar één doel: De Palestijnen kapot maken.

O, kijk, riep Von der Dunk uit, toen er bij zo’n samenzweringscongres werd ingezoomd op Ronny Naftaniel van het CIDI, daar zit hij, wat doet hij daar? Weer een bewijs. De bewijzen stapelden zich op bij dit kolossale Joodse complot, bedoeld om de uit hun huizen gedreven Palestijnen van hun bestaansvoorwaarden te ontdoen.

De regisseur van Tegenlicht legde de dappere commentator Von der Dunk steeds nieuwe beeldfragmenten voor, waarmee het Joodse complot stukje bij beetje werd onthuld, en de commentator deed wat hem verwacht werd, hij ontstak in toenemende woede, het kwijl liep hem daarbij uit de mond. Met deze retorische truc wilde de regisseur ook de woede wakker maken van de kijker over het vuile spel wat de Joden al sinds jaar en dag spelen. Dat woede het product was van deze uitzending was wel weer duidelijk uit de vele reacties die op de website van Tegenlicht te vinden waren.

En ooit, zo moeten de makers van de VPRO documentaire gedacht hebben, ooit zal die woede zo’n vlucht nemen dat de Joden de Middellandse Zee in worden gedreven, precies wat de helden van de VPRO, de organisatie Hamas, tot doel heeft, met als waanbeeld een aloude complottheorie, die van de Protocollen van Zion.

Lekkere uitzending.


Met dank aan Sophie Petiet voor de hint.

5 gedachtes over “Nederlandse TV-zender VPRO blaast theorie Joods complot nieuw leven in

 1. Ik heb de uitzending gezien, walgelijk, vooral die pedante Von der Dunk met zijn irritante kopstem. Maar de funeste invloed die van zo’n programma uitgaat, is niet meer te stoppen in het nu al bezette NL!

  Like

 2. zelfde verhaal hier in Belgie, net gehoord dat de vlaamse regering aan barco verbiedt om vliegsimulators te leveren. uit angst dat het IDF te sterk zou worden
  de VRT die laatst in terzake een item had over dexia en of het wel kon (niet dus in hun ogen ) dat dexia investeerder in “illegale joodse kolonies op”bezet” palestijns grondgebied daarin(uiteraard) bijgetreden door Eva brems, zo kan je er nog veel opnoemen heel veel zelfs en het erge is dat weinigen zich daar ook maar ietsofwat ongerust over maken.
  met uitzondering van Brabosh dan ! daaarvoor mijn dank Brabosh

  Like

 3. als het eerste schaap over de dam is volgen er meer ik ben bang dat er straks veel meer van dat soort uitzendingen komen, het antisemitisme neemt enorm toe,, het duurt niet lang meer dan wordt het voor joden te gevaarlijk om in Nederland te blijven,,,
  kritiek op de islam is streng verboden en wordt zwaar gestraft maar antisemitisme dat mag gewoon, de jaren 30 zijn weer terug,,,,,,

  Like

 4. Niets nieuws,de VPRO heeft nu beweesen dat zij echte ouderwetse
  anti semiten zijn, met het programma, Tegenlicht en de antisemiet
  Thomas von der Dunk, uit te zenden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.