Pallywood en de poseurs: De journalisten komen eraan! Allahu Akhbar! [video]

Het Ritueel

“De journalisten komen eraan! Allahu Akhbar!”

Bij gebrek aan om het even welk aanhoudend conflict en om toch maar iets om handen te hebben [ze worden tenslotte dik betaald om er te zijn, ook al gebeurt er niks], houden groepjes fotojournalisten en freelance fotografen zich maar bezig met de zogenoemde “Vrijdag Demonstraties” tegen de nederzettingen en de bezetting die wekelijks door Palestijnse jongeren en minderjarigen worden gehouden in de Arabische wijken van  Oost-Jeruzalem en op de West Bank Judea & Samaria.

Elke vrijdag, ruilen Israëlische eenheden van het IDF en de grenswacht routinematig traangasgranaten met de Palestijnse jeugd in voor stenen, en geven de geeuwende journalisten en fotografen de gelegenheid om wat ‘dramatische’ beelden te schieten die ze dan daarna voor hopelijk veel geld kunnen door verkopen aan Westerse persagentschappen. Meer moet dat niet zijn.

Niks gemakkelijker voor de fotografen en journalisten om even in een taxi te springen en naar de stenengooiende Palestijnse jongens te rijden [beter èn veiliger dan naar een echte conflictzone te rijden]. Die jongens zitten soms uren verveeld te wachten langs de kant van de weg vooraleer de eerste fotograaf opdaagt. Het gebeurt ook dikwijls dat er helemaal geen Israëlische soldaten of grenspolitie opdagen en ja, dan kunnen er ook nooit goede beelden worden gemaakt en druipt iedereen teleurgesteld weer af, hopend dat het volgende week vrijdag wat ‘beter’ zal gaan.

Gemakkelijk toegankelijk, zijn deze vrijdagdemonstraties opleidingssituaties (we zouden ze schijngevecht gebieden kunnen heten) voor jonge conflictfotografen geworden. Wil je veilig het vak leren, ga daar dan maar wat oefenen. De documentaire filmmaker Andrew Lampard bereidde een urenlange film over dit onderwerp voor. Deze videoclip, een uittreksel van een langere documentaire, onderzoekt de kwesties die zich voordoen wanneer zo’n groepje fotografen en journalisten deze demonstraties bezoekt.

Bekijk en lees ook op deze blog: Fotojournalisme achter de schermen: de truc met de camera [klik hier]; met dank aan Elder of Ziyon voor de hint.