Zorg om antisemitisme bij ‘Bezet Wall Street’ protesten

Zorg om antisemitisme bij ‘Bezet Wall Street’ protesten

door Israel Today.nl [bron]

Het aantal antisemitische uitbarstingen bij de ‘Bezet Wall Street’ evenementen neemt toe, terwijl de grote Amerikaanse media en de politieke leiders verontrustend stil blijven over de haatdragende retoriek.

Een groeiend aantal Israëli’s en buitenlandse Joodse organisaties tonen zich bezorgd over de antisemitische bijsmaak van sommige ‘bezet Wall Street’ economische protesten in de VS. Van de verdrijving van de Britse Joden in de 13e eeuw tot de Russische pogroms en de nazi-holocaust in de 19e eeuw, vormen in de geschiedenis slechte economische omstandigheden de achtergrond van toenemend antisemitisme.

Vorige week zagen we een eenzame demonstrant bij de Wall Street sit-in, die betuigde dat de Amerikaanse economische ellende helemaal kan worden teruggevoerd op ‘de Joden.’ Sindsdien is deze boodschap opgepikt door anderen bij ‘Bezet Wall Street’ demonstraties in het gehele land.

In Los Angeles, Californië, had demonstrante Patricia McAllister, die zei te werken bij de Los Angeles Unified School District (hopelijk niet als docent), dit te zeggen: “Ik denk dat de zionistische Joden, die deze grote banken en onze Federal Reserve leiden, die niet wordt geleid door de federale regering … dat die moeten worden weggestuurd uit dit land.”

Op de website van de Amerikaanse Nazipartij betuigde de leider Rocky Suhayda zijn steun voor ‘Bezet Wall Street’ en vroeg: “Wie bezit de rijkdom en macht in dit land? De Joodse kapitalisten. Wie is dan ook de grootste vijand die deze vuiligheid laat gebeuren? De Joodse kapitalisten.”

Één van de mensen die naar verluidt verantwoordelijk is voor de organisatie van de ‘Bezet Wall Street’ protesten, Adbusters redacteur Kalle Lasn, heeft een geschiedenis van een reeks samenzweringstheorieën, dat de Joden het Amerikaanse buitenlandse beleid controleren.

Weer naar New York. Een andere demonstrant benadrukte dat “bijna alle managers van het hedgefunds en bankiers op Wall Street tot een kleine etnische groep behoren. Ze zijn allemaal Joods. Er is een samenzwering in dit land waar Joden de controle hebben over de media, de financiën … Ze hebben hun geld gebundeld om de controle te krijgen over Amerika.” Hij was vriendelijk genoeg om Rusland te waarschuwen, te voorkomen dat het net zo wordt vernietigd door wat in Amerika is uitgegroeid tot een “samenzwering waarover niemand durft te praten.”

Het Emergency Committee for Israel, een door Joden geleide Republikeinse organisatie, bracht een video uit waarin deze en andere antisemitische incidenten bij activiteiten van ‘Bezet Wall Street’ te zien zijn, en dringt er bij president Barack Obama op aan om krachtig stelling te nemen tegen dergelijke haatdragende retoriek.

De Israëlische krant Yediot Achronot vond de antisemitische uitbarstingen “moeilijk om naar te kijken”, en een Israëlische commentator zei: “Het is net als nazi-Duitsland voor de Tweede Wereldoorlog. Denkt u dat dit soort laster niet kan gebeuren in Amerika?”

Veel commentatoren hebben in de media naar voren gebracht, dat slechts een klein deel van de deelnemers aan het ‘Bezet Wall Street’ beweging openlijke antisemieten zijn. Maar anderen merkten op dat het nazi-antisemitisme als een randverschijnsel in Duitsland begon voordat het uiteindelijk de binnenlandse agenda van dit land bepaalde in de jaren ’40.

Een groeiend aantal Israëli’s en Joden windt zich meer op over het ontbreken van een duidelijke en stellige afwijzing van hun hatelijke retoriek door de grote Amerikaanse media en politieke leiders dan over die paar ‘Bezet Wall Street’ antisemieten zelf.