Rusland en China blokkeren opnieuw VN resolutie tegen bloedig Syrië regime

President Assad van Syrië roemt nog altijd zijn vermeende populariteit bij de bevolking en voert met vaste hand een nieuwe diplomatieke koers, naar het grote voorbeeld van zijn vriend Moeammar Gaddafi van Libië. Met de zegen van Rusland en China die elke resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties jegens Syrië met hun vetorecht blokkeren behalve dan… als het over Israël gaat!

Russia and China Veto UN Resolution on Syria

naar een artikel van Elad Benari [bron]

Rusland en China hebben gisteren dinsdag 4 oktober ’11 in de VN Veiligheidsraad opnieuw een door enkele Europese landen opgestelde resolutie tegengehouden. Die VN-Resolutie moest Syrië veroordelen en dreigde met sancties indien de bloedige onderdrukking van de demonstranten blijft voortduren. Reuters bericht dat de beslissing van Moskou en Peking om hun vetorecht te gebruiken erop kan wijzen dat de Veiligheidsraad op langere termijn in een impasse verzeilt aangaande kwesties met betrekking tot Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Volgens het rapport, ontving de ontwerpresolutie negen stemmen vóór en noteerde vier onthoudingen met name van Brazilië, India, Libanon en Zuid-Afrika. Rusland en China waren de enige landen die tegen de resolutie stemden, die door Frankrijk in samenwerking van Groot-Brittannië, Duitsland en Portugal werd opgesteld en gesteund werd door de Verenigde Staten, Bosnië-Herzegovina, Colombia, Gabon en Nigeria. De resolutie waarover werd gestemd was reeds sterk afgezwakt nadat Rusland bezwaar maakte tegen de oorspronkelijke tekst die opriep tot directe harde sancties op het regime van President Bashar Assad.

Ons kent Ons
De Europese naties beslisten om niet langer te blijven aandringen op sancties om aan de bezwaren van Rusland en China tegemoet te komen in de hoop hen over de brug te trekken en Syrië te veroordelen voor het niets ontziende geweld jegens haar burgerbevolking die al aan bijna 6000 mensen het leven heeft gekost. In plaats daarvan werd een bepaling opgenomen die de wens uitdrukte dat Syrië 30 dagen de tijd kreeg om zich zich naar de eisen in de resolutie te schikken die een einde aan alle geweld moet maken.

De resolutie eiste in één adem dat Syrië een reeks hervormingen zou doorvoeren zoals het herstel van de fundamentele rechten en vrijheden met inbegrip van vrije meningsuiting en vrijheid van vergaderen, alle beperkingen van de media opheffen en onbelemmerde toegang verlenen voor onderzoekers van de mensenrechten. Niet toevallig dezelfde zaken die ook in de landen van de vetostemmers Rusland en China vrijwel onbestaande zijn. Met andere woorden: dictatuurstaten beschermen zichzelves. “Ons kent ons”: wie verwacht dat de ene boef de andere boef gaat veroordelen zal nog even geduld moeten hebben.

Als Syrië hieraan niet zou voldoen, voorzag de ontwerpresolutie een clausule “te overwegen om doelgerichte maatregelen te nemen met inbegrip van sanctes.” Nadat Rusland ook deze tekst had verworpen, kwamen de Europeanen met een nieuwe tekst op de proppen die de zin omtrent sancties verder afzwakte en waarover dus gisteren werd gestemd.

Europese ontzetting jegens veto van Rusland en China
De afgevaardigde van Frankrijk bij de Verenigde Naties sprak harde taal nadat Rusland en China hun veto hadden uitgesproken tegen de resolutie. “Wij kunnen de betekenis van dit veto tegen deze tekst niét mis begrijpen,” zei de Franse afgevaardigde Gerard Araud volgens het persagentschap Reuters. “Dit is geen kwestie van verwoorden. Het is een politieke keuze. Het is een weigering van alle resoluties van de raad tegen Syrië.” En voegde eraan toe: “Dit veto zal ons niet tegenhouden. Geen veto kan carte blanche geven aan de Syrische overheid.”

De man met de zeis waakt over Syrië: president Bashar al-Assad

De Amerikaanse afgevaardigd bij de VN, Susan Rice, van wie land maandag haar sancties jegens Syrië maandag j.l. nog heeft opgedreven, zei Washington dat het “ontzet” is door het “dubbele veto”, eraan toevoegend dat de tijd al lang voorbij is dat de Veiligheidsraad “harde sancties had moeten afkondigen” jegens Damascus. “De crisis in Syrië zal bovenaan de agenda van de Veiligheidsraad blijven staan en wij zullen niet rusten totdat de Raad haar verantwoordelijkheden zal opnemen,” zei Susan Rice.

De Britse afgevaardigde bij de VN Mark Lyall Grant drukte eveneens zijn diepe teleurstelling uit omtrent de verwerping van de resolutie. Hij las een gezamelijke verklaring voor van Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Portugal, en vertelde aan de verslaggevers “dat zij [Rusland en China] die de resolutie blokkeerden [al die doden] op hun geweten zullen hebben,” en dat het een “bittere nederlaag” is voor hen die voor meer democratie in Syrië strijden.

Tel Aviv plat bombarderen.
Ondertussen werd dinsdag door de Iraanse nieuwsdienst bericht omtrent een recente conversatie die plaatsvond tussen Syrisch president Bashar Assad en de Turkse Minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu. Volgens dat bericht heeft Assad gedreigd om “Israël met raketten te bestoken” als de NATO of de Verenigde Staten Syrië zouden aanvallen.

Assad vertelde naar verluidt tegenover Davutoglu dat “als er een waanzinnige actie wordt ondernomen jegens Damascus, zal ik binnen de zes uren honderden raketten en missiles naar de Golanhoogten overbrengen en ze afvuren op Tel Aviv.” Hiermee lijkt het wel of Syrië de schuld voor de volksopstanden in eigen land bij Israël en de Verenigde Staten legt vandaar die harde oorlogstaal gesproken zoals ook blijkt uit het volgende bericht.

Xandernieuws bericht hierover het volgende op zijn blog:
De Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta was gisteren in Israël voor overleg over de zorgwekkende ontwikkelingen in het Midden Oosten. Zo blijkt de Syrische president Bashar Assad de afgelopen drie maanden met succes een militair ingrijpen door de NAVO en Turkije te hebben voorkomen door te dreigen met een massale vergeldingaanval met raketten, uitgevoerd in samenwerking met Iran, Hezbollah en Hamas, op de Israëlische metropool Tel Aviv. Volgens Westerse inlichtingendiensten hebben Syrië, Iran en Hezbollah een gezamenlijk plan opgesteld voor een gecoördineerde militaire operatie om heel Tel Aviv, dat zowel het financiële, industriële als culturele centrum van Israël is, met duizenden tegelijkertijd gelanceerde raketten van de kaart te vegen. Ook de Palestijnse terreurbewegingen Hamas en Jihad Islami zullen dan vanaf de Gazastrook raketaanvallen op Israël uitvoeren.
 
Israëlische officials hebben dit dreigement nooit publiekelijk bekend gemaakt. Volgens Westerse inlichtingendiensten heeft Israël gereageerd met een tegendreigement: als er ook maar één Syrische raket in Tel Aviv explodeert, zal Damascus als eerste stad de volle prijs betalen en totaal worden verwoest. Als het raketoffensief dan toch doorgaat, dan zullen ook de andere Syrische steden één voor één aan de beurt komen. Tevens werd in de reactie verwezen naar de Israëlische minister van Defensie Ehud Barak, die eerder dit jaar Hezbollah waarschuwde dat als de islamitische terroristen het wagen raketten op Tel Aviv af te vuren, niet alleen Beirut, maar héél Libanon in vlammen zal opgaan. Assad kreeg toen te horen dat Syrië hetzelfde lot zal ondergaan als het meedoet met een raketoffensief tegen de Joodse staat.

Een gedachte over “Rusland en China blokkeren opnieuw VN resolutie tegen bloedig Syrië regime

 1. Dat de overige media en in het bijzonder de Vlaamse, dit belangrijk nieuws onvermeld laat zegt genoeg over hun houding ten aanzien van de staat Israël.
  Eveneens gaat dit op voor wat betreft de meer dan veertig jaar dodelijke onderdrukking in zowat alle Moslimlanden. Zwijgen was en is deze materie dus medeplichtigheid.
  De Arabische Lente ( wat een omschrijving) wordt als het ware geïdealiseerd door, terug, diezelfde media die overigens bijzonder slecht geïnformeerd is.
  Luxe-journalist Rudi Vrankx wiens hoofd meer te zien is op het beeldscherm dan het tonen van feiten en zo graag de hielen likte van Abou Jahjah in Libanon, zou best een jaartje vertoeven in Gaza-land. Voor wat hoort wat.
  Ben

  Like

Reacties zijn gesloten.